Wednesday, April 24, 2019

ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΟΤΙ ΘΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΟΤΙ ΘΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στην “Ρομφαία”, από τον “Εθνικό Κήρυκα”, το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Θεόδωρου Καλμούκου:

“Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ έπαυσε να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των υποψηφίων για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» από δύο πηγές που επιθυμούν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους.

Μέχρι πριν λίγο καιρό ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ φερόταν ανάμεσα στους υποψηφίους για την διαδοχή στον Θρόνο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής μαζί με τον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο.
Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Εμμανουήλ φέρεται να είπε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι δεν θα ενδιαφερόταν για κάτι τέτοιο.

Ο Πατριάρχης ανακοίνωσε το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στο τέλος του Εσπερινού στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου κατά την έναρξη του Τριωδίου, πως έπειτα από το Πάσχα η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου θα προβεί σε εκλογές νέων ποιμεναρχών στις Αρχιεπισκοπές Αμερικής, Αγγλίας και Αυστραλίας. Η επόμενη Σύνοδος του Φαναρίου θα συνέλθει από τις 9 έως τις 11 Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι είναι πιθανόν ο Πατριάρχης να αλλάξει απόφαση όπως συνηθίζει να κάνει το τελευταίο διάστημα.”

Δύο σημεία σχολιασμού:

1.) Ευχάριστο μεν το ότι ο Σεβ. Γαλλίας Εμμανουήλ φέρεται να μην ενδιαφέρεται για τον Θρόνο της Αμερικής. Πρόκειται για ορκισμένο Οικουμενιστή. Φίλησε κατ’ επανάληψη το χέρι του Πάπα και διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο για την προεργασία, την σύγκληση και τις εργασίες της Συνόδου της Κρήτης. 

Αυτό, όμως, δεν μας ανακουφίζει, επειδή ο άλλος ισχυρός δελφίνος του Θρόνου Αμερικής είναι ο Σεβ. Προύσσης Ελπιδοφόρος, είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο- προβληματικός από τον Σεβ. Γαλλίας. Βαμμένος Οικουμενιστής, συμπροσεύχεται με Ουνίτες σε ουνίτικους ναούς, ασπάστηκε την δεξιά του ποντίφηκα, διατύπωσε την εξωφρενική Βατικάνεια κακοδοξία ότι το πρωτείο του Κωνσταντινουπόλεως στηρίζεται στο δόγμα της Αγίας Τριάδας, φρονεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ίσος sine paribus κτλ.. Επιπλέον πρόκειται για προπετή άνθρωπο. 

2.) Ο Θρόνος της Αμερικής δεν είναι κενός. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος χαίρει άκρας υγείας κατ’ άμφω. Ουδείς έχει το δικαίωμα να τον εκθρονίσει ή να τον εξαναγκάσει να παραιτηθεί. Ένας επίσκοπος δεν έχει δικαίωμα να παραιτηθεί, εκτός αν τον εγκαταλείψουν οι ψυχοσωματικές του δυνάμεις ή αν έχει πέσει σε σοβαρά αμαρτήματα. 

Όλοι, όμως, γνωρίζουμε ότι:

1.) Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δεν θέλει να παραιτηθεί, επειδή γνωρίζει ότι οι Ιεροί Κανόνες δεν του δίνουν κανένα δικαίωμα να παραιτηθεί.

2.) Οι ψυχοσωματικές του δυνάμεις είναι ακμαιότατες παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, και

3.) Δεν διέπραξε κανένα παράπτωμα, ώστε να καθαιρεθεί.

Άρα;

Γιατί θα υποχρεωθεί σε παραίτηση;

Δεν είναι σαφές αν το ρεπορτάζ είναι αληθές. 

Πιθανόν είναι υποβολιμιαίο για να σφυγμομετρηθούν αντιδράσεις. Ίσως δίνεται στην δημοσιότητα για να λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης για να επιτευχθούν άλλοι στόχοι. 

Ίσως πάλιν καλλιεργούν το κλίμα ότι ο Σεβ. Γαλλίας δεν ενδιαφέρεται για τον Θρόνο της Αμερικής, επειδή κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θέλουν να τον προωθήσουν για Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας. 

Ίσως ευελπιστούν ότι με τέτοια δημοσιεύματα θα εξωθηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος σε παραίτηση. 

Ίσως… 

Ποιος ξέρει τι σκαρφίστηκε ο νους των Φαναριωτών;

No comments:

Post a Comment