Tuesday, April 9, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην τελευταία απάντησή του προς τον κ. Βαβούσκο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος τοποθετεί στην σωστή της βάση την εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Λέγει συγκεκριμένα ότι το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπορεί να διασφαλιστεί με την συνοδική επικύρωση της απόφασης του Πατριαρχείου και όχι αν θεωρηθεί δεδομένη χωρίς να συζητηθεί στις συνοδικές επιτροπές και στην Σύνοδο της Ιεραρχίας.

Στην ίδια επιστολή ο Σεβασμιώτατος επισημαίνει ότι η εξύβριση των Πατριαρχών και των Συνόδων ουδόλως εκφράζει ορθόδοξο φρόνημα και ουδόλως προωθεί την ενότητα της Εκκλησίας, που είναι και το μεγάλο διακύβευμα αναφορικά με την εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο Σεβ. Ναυπάκτου για πολλές δεκαετίες είναι ο ιεράρχης στον οποίο προσβλέπαμε για καθοδήγηση για όλα τα ουσιώδη και φλέγοντα θέματα της πίστης μας.

Είναι πρόμαχος της Ορθοδοξίας και ο ισχυρός θεολογικός νους της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Καθόλου παράξενο, λοιπόν, ότι είναι κόκκινο πανί για τους Οικουμενιστές και τους μεταπατερικούς, επειδή, αντί να τους βρίζει και να τους προπηλακίζει, τους βάζει στην θέση τους με ισχυρότατα θεολογικά επιχειρήματα.

Η ζωή και το συγγραφικό έργο του Σεβασμιώτατου μιλούν εύγλωττα για τους αγώνες του για την ορθόδοξη πίστη μας και ας μην ξεχνούμε ότι για δεκαετίες μας έβγαζε ασπροπροσώπους όταν πολλοί μήδιζαν.

Η στάση του στην Σύνοδο της Κρήτης υπήρξε βαρύνουσας σημασίας και ήταν το ισχυρό αντίβαρο εναντίον των Οικουμενιστών του Φαναρίου και όχι μόνον.

Ας δείξουμε, λοιπόν, όλοι και προπαντός οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος την δέουσα προσοχή στις εισηγήσεις του και εάν τυχόν έχουμε διαφωνία με τις προτάσεις του ας τις διατυπώνουμε με τον απαραίτητο σεβασμό και περίσκεψη. Δεν έχουμε να κάνουμε με Οικουμενιστή ή νεωτεριστή επίσκοπο, αλλά με πρόμαχο της Ορθοδοξίας.

2 comments:

  1. Κύριε Παναγιώτη, μπορείς να μου πεις τι ακριβώς προσέφερε η στάση του Ιεροθεου στο Κολυμπαρι?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν διαβάσετε το σχετικό βιβλίο που εξέδωσε ο Σεβ. Ναυπάκτου για το Κολυμπάρι θα διαπιστώσετε ότι, από πολλές απόψει, υπήρξε ο πρόμαχος της Ορθοδοξίας.

      Delete