Friday, April 5, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση παραθέσαμε Ανακοίνωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του αιρεσιάρχη του Βατικανού Πάπα Φραγκίσκου στην Βουλγαρία. 

Η Εκκλησία της Βουλγαρίας τηρεί την ενδεδειγμένη στάση για την επίσκεψη του Πάπα. 

Θα υποδεχτεί τον Ποντίφηκα στο Συνοδικό Μέγαρο για εθιμοτυπική επίσκεψη χωρίς ύμνους και συμπροσευχές και απαγόρευσε στους κληρικούς της Βουλγαρίας να συμμετάχουν σε οποιανδήποτε συμπροσευχή με τον αιρεσιάρχη του Βατικανού και την κουστωδία του. 

Παράλληλα επέτρεψε στον Πάπα να επισκεφθεί τoν ιστορικό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκυ ως τουρίστας και απέκλεισε κάθε εκκλησιαστική ενέργεια που θα δημιουργούσε την λανθασμένη εντύπωση ότι αναγνωρίζει τον Πάπα ως εκκλησιαστικό πρόσωπο.

Παράλληλα το Πατριαρχείο Βουλγαρίας διευκρίνισε στον Παπικό Νούντσιο και στο πλήρωμα της Εκκλησίας ότι η πρόσκληση προς τον Πάπα να επισκεφθεί την Βουλγαρία έγινε από το κράτος και όχι από την Εκκλησία της Βουλγαρίας. 

Γι' αυτό και το πρόγραμμα της επίσκεψής του Πάπα στην Βουλγαρία δεν καθορίστηκε από την Εκκλησία, αλλά από την Πολιτεία.

Μακάρι όλες οι Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες να τηρούσαν την ίδια στάση για τις Παπικές επισκέψεις σε Ορθόδοξες χώρες που τηρεί η παραδοσιακή Εκκλησία της Βουλγαρίας.

Είναι ένα πράγμα να υποδεχτείς αρχηγό αίρεσης με φανούς και λαμπάδες με τον ύμνο “Ευλογημενος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου", να του ψάλλεις την φήμη του και να του επιτρέπεις την ώρα της Θείας Λειτουργίας να απαγγέλλει από το αντιθρόνιο το “Πάτερ ημών”, να ανταλλάζεις μαζί του λειτουργικό ασπασμό και να τον προτρέπεις να ευλογεί σε ορθόδοξο ναό τους πιστούς και εντελώς διαφορετικό να τον δεχτείς επειδή ζήτησε συνάντηση μαζί σου εθιμοτυπικά για να του κεράσεις ένα καφέ.

Ως γνωστόν η παραδοσιακή Εκκλησία της Βουλγαρίας δεν είναι μέλος του ΠΣΕ και αρνείται να στείλει αντιπροσώπους στον αντιπαραγωγικό διάλογο Ορθοδοξίας και Παπισμού.

No comments:

Post a Comment