Tuesday, February 6, 2018

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟ ΤΟΥ “ΤΡΙΠΡΟΣΩΠΟΥ” ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΙΚΑΓΟΥ


ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟ ΤΟΥ “ΤΡΙΠΡΟΣΩΠΟΥ” ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΙΚΑΓΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο κ. Καλμούκος δίνει συμπληρωματικές πληροφορίες για το “τριπρόσωπο”, που κατάρτισε η επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, για τη Μητρόπολη Σικάγου.

Αναφέρει το ρεπορτάζ:

“Η Επαρχιακή Σύνοδος η οποία συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου κατάρτισε το τριπρόσωπο για την Μητρόπολη Σικάγου από τους εξής τρεις Αρχιμανδρίτες: Ναθαναήλ Συμεωνίδης, επικεφαλής του Τμήματος Διαχριστιανικών, Διορθόδοξων και Οικουμενικών Σχέσεων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Τιμόθεος Μπακάκος ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σικάγο και Κωνσταντίνος Μόραλης, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Βαλτιμόρη του Μέρυλαντ.
Ο Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ Συμεωνίδης έλαβε 5 ψήφους, ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Μπακάκος έλαβε 6 και ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Μόραλης έλαβε 4 ψήφους.”

Οι νέες πληροφορίες μας δίνουν τη δυνατότητα να αντιληφθούμε ότι στο “τριπρόσωπο” πλειοψήφισε ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Μπακάκος της Ιεράς Μητροπόλεως Σικάγου.

Ο Πανοσιολογιώτατος είναι εντελώς άγνωστος, στον υπογράφοντα το άρθρο, κληρικός. Για την ακρίβεια πρώτη φορά ακούω για την ύπαρξή του. Ως εκ τούτου αδυνατώ να σχολιάσω την υποψηφιότητά του.

Το μέχρι τώρα έθος είναι το Πατριαρχείο να εκλέγει Μητροπολίτη κενωθέντος Θρόνου στην Αμερική, τον κληρικό που πλειοψήφισε στο “τριπρόσωπο”.

Η πρακτική, όμως, αυτή ανετράπη, στην τελευταία εκλογή, όταν ο Πατριάρχης αρνήθηκε να εκλέξει τον Θεοφιλέστατο Ζήλων Σεβαστιανό παρόλον ότι είχε εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο “τριπρόσωπο”.

Επομένως ούτε και τώρα ξέρουμε τι θα κάνει ο Πατριάρχης, που έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει όποιον θέλει από το “τριπρόσωπο”.

Αν, όμως, τελικά ο Παναγιώτατος προχωρήσει στην εκλογή του πλειοψηφίσαντος Αρχιμανδρίτη Τιμόθεου Μπακάκου, ευχόμαστε να πρόκειται για παραδοσιακό, αντιοικουμενιστή και αδιάβλητο κληρικό που θα ποιμάνει Θεοφιλώς το ποίμνιό του.

Ευχής έργον είναι όσοι γνωρίζουν τον Πανοσιολογιώτατο κ. Τιμόθεο να καταθέσουν όσα θετικά ή αρνητικά τον αφορούν τώρα πριν το Πατριαρχείο προχωρήσει στην εκλογή και χειροτονία του.

Καταγράφουμε και πάλιν τη μεγάλη χαρά μας, επειδή στο “τριπρόσωπο” δεν περιλαμβάνεται όνομα Μητροπολίτη, διότι αυτό θα σήμαινε ότι ο Θρόνος θα έπρεπε να πληρωθεί με το Θεομίσητο μεταθετό. Οι πιο θερμές ευχαριστίες μας στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και στους Σεβασμιώτατους ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αμερικής.

No comments:

Post a Comment