Monday, February 12, 2018

ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΚΑΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΗΘΕΥΕΙ Η ΕΙΔΗΣΗ



ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΚΑΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΗΘΕΥΕΙ Η ΕΙΔΗΣΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Κυκλοφορούν πολύ ανησυχητικές πληροφορίες αναφορικά με την ενθρόνιση του Σεβ. Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομου.

Δεν είμαι -φυσικά- σε θέση να γνωρίζω αν οι Μανιάτες ετοιμάζονται να αποδοκιμάσουν τον νέο Μητροπολίτη Μάνης. Αν, όντως, έχουν αυτή την πρόθεση να ξέρουν ότι βάζουν μεγάλο κρίμα στο λαιμό τους.

Ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος είναι ένας από τους πιο μορφωμένους και πιο αδιάβλητους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος με ιεραποστολικό ζήλο και πολλά χαρίσματα.

Ελαχίστη αγάπη αν είχαν για την Εκκλησία οι Μανιάτες, θα δοξολογούσαν τον Χριστό, επειδή τους έστειλε ένα τόσο καλό επίσκοπο να τους ποιμάνει.

Κατανοητή η αγάπη τους προς τον Πρωτοσύγκελό τους και η επιθυμία τους να εκλεγεί Μητροπολίτης, αλλά με κανένα τρόπο δεν δικαιολογείται η αποδοκιμασία ενός καθόλα άξιου επισκόπου.

Θα είναι πραγματική αήθεια, εκ μέρους τους, αν προβούν σε δυναμικές ενέργειες εναντίον ενός πραγματικά ενάρετου επισκόπου της Εκκλησίας.

Αγαπητοί Μανιάτες! Θα είμαστε όλοι πανευτυχείς, αν όλοι οι επίσκοποι, που χειροτονούσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, είχαν το ήθος, τη μόρφωση και τον ιεραποστολικό ζήλο του Σεβ. Μάνης και δεν ήταν Οικουμενιστές, εκκοσμικευμένοι και νεωτεριστές κληρικοί.

Παραθέτουμε, στη συνέχεια, το ρεπορτάζ του κ. Αντώνη Τριανταφύλλου, που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****


ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΙΕΡΗ ΒΕΝΤΕΤΑ ΣΤΗ ΜΑΝΗ

Ηχηρές απουσίες στη χειροτονία του επισκόπου κ. Χρυσοστόμου

Του κ. Αντώνη Τριανταφύλλου
=====

"Μανιάτικο" κρατάει το ποίμνιο στον νέο μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο. Η χειροτονία του νέου επισκόπου έγινε το Σάββατο στη Μητρόπολη Αθηνών με κάθε επισημότητα, αλλά και με την ηχηρή απουσία των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών. Μόνη εξαίρεση, δύο δημοτικοί σύμβουλοι από τον Δήμο Οιτύλου. Εξίσου ηχηρή ήταν και η απουσία πιστών από την περιοχή της Μάνης.

Η μη αποδοχή του νέου μητροπολίτη Χρυσοστόμου και τα επεισόδια που προκάλεσε την ημέρα της εκλογής ομάδα Μανιατών στην Ιερά Σύνοδο δημιουργούν εύλογη ανησυχία στις εκκλησιαστικές Αρχές για το ενδεχόμενο η αντίδραση να μετατραπεί σε... βεντέτα.

Μια άτυπη επιτροπή Μανιατών εξέδωσε την Παρασκευή ανακοίνωση ότι δεν θα παραστεί στη χειροτονία, αφήνοντας αιχμές και κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του τοποτηρητή μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιου, ενώ η κατακλείδα της ανακοίνωσης περί «καλής αντάμωσης» επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες για το τι μπορεί να συμβεί όταν έρθει η ώρα της ενθρόνισης στο Γύθειο.

Ο μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος -κατά τον χειροτονητήριο λόγο του- ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους αρχιερείς, ενώ είπε με ιδιαίτερο νόημα «καλούμαι να διακονήσω το λογικόν ποίμνιον της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης, μιας μητροπόλεως βαθύτατα ιεράς και βαθύτατα ιστορικής, της οποίας ο ιερός κλήρος, η μοναχική πολιτεία και ο λαός αείποτε τυγχάνουν ευλαβή, αδούλωτα, πιστά και ευγενή τέκνα της Εκκλησίας ημών, τα οποία γνωρίζουν άριστα να τηρούν μέχρι κεραίας τας ιεράς παραδόσεις και αξίας και αρχάς της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας και της γλυκυτάτης πατρίδος ημών, της Ελλάδος».


3 comments:

  1. Γιατί όμως ο π. Χρυσόστομος να θελήσει να ποιμάνει έναν λαό που εξ αρχής του εγείρει την άρνησή του ; Ασφαλώς αυτή η άνρηση δεν έχει ερείσματα Κανονικά και εκκλησιολογικά Η εκλογή των επισκόπων γίνεται από την Ιερά Σύνοδο Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο Είμαστε σίγουροι ότι ο επίσκοπος π. Χρυσόστομος εάν τελικά πάει στην Μάνη θα κερδίσει την καρδιά των Μανιατών , εφ’όσον δεν υπάρχουν κωλύματα Κανονικά και εκκλησιολογικά που θα πικράνουν ανεπανόρθωτα την σχέση του με το ποίμνιό του Θα κερδίσει όμως την καρδιά όλων μας ο π. Χρυσόστομος αν δείξει ότι χειρίζεται τόσο τά καθ’ευατόν όσο και τά εκκλησιαστικά πράγματα με εκκλησιολογική ευαισθησία όπως ταιριάζει σε ανθρώπους αγίους ή έστω ανθρωπίνως καλλιεργημένους Μήπως δεν στέκει από εκκλησιολογικής πλευράς να λάβει κανείς υπ’ όψιν την θέληση του λαού , αφού επιμελώς εξετασθεί εάν πρόκειται για μία πάνδημη ποιμαντική σχέση και αναγνώριση , που δεν έχει κανείς δικαίωμα να διαταράξη και να πληγώσει ή αν πρόκειται για μία υποκινούμενη φατρία με ιδιοτελή προσωπολατρικά κίνητρα ; Σε τι μας εμποδίζει η εκκλησιολογία να έχουν τά εκκλησιαστικά πράγματα μία αντιμετώπιση με όρους αγιότητος , ευγενείας , ευαισθησίας όπως ταιριάζει σε μία κοινωνία αγίων και όχι αγροίκων ; Είμαστε όλοι πληγωμένοι από την αγένεια ,την αγροικία , την σκαιότητα , την χοντροκοπιά την ιδιοτέλεια των σαλονάτων , σαβουαράτων , κολωνάτων , νεόπλουτων --- μόλις λάδωσαν το έντερό τους , τά χνώτα τους μυρίζουν ξενηστηκωμάρα , νόει ά λέγω ως φρόνημα -- κληρικών όλων των βαθμίδων από τον δεύτερο χρόνο που θα φορέσουν το ράσο Τον πρώτο χρόνο κάπως φοβούνται τον Θεό τον δεύτερο τους φοβάται ο Θεός Δεν θα έπρεπε ούτε κάν να αναφέρω αυτά τά ρεζιλίκια σε ένα σχόλιο που αφορά τον π. Χρυσόστομο Εκφράζω απλώς την επιθυμία να δώ κάποιον να θεραπεύει να ρίχνει λάδι στις πληγές μας Περιμέναμε να βρούμε μέσα στην εκκλησια μία κοινωνία αγγέλων και τελικά αγρίως δοκιμάστηκαν ακόμα και όσα η παιδεία και η ανατροφή μας μας είχαν προικοδοτήσει , αν εξαιρέσουμε τους αγίους πνευματικούς μας

    ReplyDelete
  2. Είναι όμως τόσο ισχυρό το διεφθαρμένο εκκλησιαστικό κατεστημένο που λειτουργεί με την προστασία των νονών της νύχτας Και να ήθελε ο π. Χρυσόστομος να κάνει όλα αυτά τά άγια πράγματα που προαναφέραμε θα τους χάλαγε την πιάτσα Θα δημιουργούσε ένα ισχυρό και ανυπόφορο κοντράστ Θα είχε να αντιμετωπίσει τον αδυσώπητο πόλεμο των συναδέλφων Σαφές το ερώτημα στο επηρμένο φρύδι τους , στο τσίμπημα της οχιάς Και εσύ τώρα τι θέλεις να μας παραστήσεις τον άγιο ; Ο π. Χρυσόστομος είναι ο νομίμως εκλεγμένος επίσκοπος Μάνης Μπορεί ασφαλώς να κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού και με τά νόμιμα χαρτιά να εγκατασταθεί στο επισκοπείο της Μανης και όπως προαναφέραμε εάν προσέξει και καταβάλει κόπους είμαστε σίγουροι ότι τελικα΄ θα κερδίσει την καρδιά του ποιμνίου αυτού Τον παρακαλούμε όμως να χειριστεί το θέμα με υπέρβαση και αυτής της νομιμότητος δηλαδή με αγιότητα Ασφαλώς είναι χρέος όλων όσων γνωρίζουν τον π. Χρυσόστομο και του κ. Τελεβάντου να δώσουν την καλή μαρτυρία για τον π. Χρυσόστομο , αυτή την μαρτυρία που του αξίζει ως ενάρετου , φιλόπονου , καλλιεργημένου , μορφωμένου και θυσιαστικού κληρικού Τά περαιτέρω επαφίενται στην διάκριση του ιδίου π. Χρυσοστόμου Εμείς απλά επιθυμούμε μία φορά να δούμε την εκκλησία να λειτουργεί ως ζωντανός θείος οργανισμός , ως σώμα Χριστού , που το κεφάλι δεν αδιαφορεί για το πόδι , ή το πόδι δεν αδιαφορεί για το χέρι Προσφάτως διαβάσαμε για τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Κοτσώνη ότι παραιτήθηκε , με την αιτιολογία οτι οι συνεχείς επιθέσεις που δεχόταν τον αποσπούσαν από την δημιουργική άσκηση του εκκλησιαστικού του έργου και πραγματικά θαυμάσαμε την ευαισθησία του εκκλησιαστικού ανδρός Βέβαια παραιτήθηκε και γνωρίζουμε την συνέχεια , όμως είναι πολύ μεγάλης αξίας για την εκκλησία ,για την ανθρώπινη κοινωνία , για τον πολιτισμό μας τά πρότυπα , τά ιστορικά παραδείγματα Δεν πρέπει να θυσιάζεται αυτό το μεγαλειώδες του προτύπου χάριν μιάς πρόσκαιρης σκοπιμότητος έστω και νόμιμης Σέ καθε περίπτωση άς εκτιμηθέι το εκκλησιαστικό συμφέρον στις δύσκολες μέρες για την ορθόδοξο πίστη και για την φιλτάτη πατρίδα που διερχόμαστε

    ReplyDelete
  3. Κύριε Τελεβάντο, όπως σάς έχω διαβεβαιώσει χαίρομαι πάρα πολύ να μου κάνετε παρατηρήσεις Θεωρώ απόλυτα νόμιμο να δημοσιεύετε ή όχι τά σχόλιά μου Σας ευχαριστώ που τά δημοσιεύετε παρ' όλο που πολλές φορές εκφράζουν κάτι το αντίθετο μέ εσάς ή έχουν διατυπώσεις που ίσως προσβάλλουν την ευπρέπεια των καλών αναγνωστών σας Είναι βέβαια κάτι το ευτυχές οτι στά ουσιώδη θέματα συμπίπτουμε , μερικές φορές διαφέρουμε απλά στην οπτική Ενα θέμα μπορεί να έχει πολλές ενδεχόμενες οπτικές Σας γράφω αυτά γιατί σας έστειλα δύο σχόλια για την εκλογή του Μάνης Επειδή εκ των υστέρων σκέφτομαι οτι μπορεί να είναι ένα σοβαρό θέμα που δέν θα θέλατε από το ιστολόγιό σας να βγούνε διαφορετικά μηνύματα από αυτό που θέλετε Εξ αρχής πάω πάσσο Είναι διαφορετικές οπτικές ......

    ReplyDelete