Monday, April 3, 2017

ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΣΧΟΛΙΑ



ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΣΧΟΛΙΑ

1


Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====


ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ;
______

Είπε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, στην ομιλία του στην Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού: “Δεν ήλθα να σας μιλήσω σαν θεολόγος αλλά σαν μαθητής της ερήμου.” Ωραία ακούγεται! Πλην όμως δεν μας είπε ο Γέροντας Εφραίμ πότε κάθεσαι στο μοναστήρι του για να μαθητεύσει στην έρημο. Έχει καταντήσει ο πιο πολυάσχολος περιοδεύων ιεροκήρυκας της Ελληνικής Επικράτειας και επέκεινα. Γι’ αυτό αν θέλει να είναι πειστικός όταν λέγει ότι είναι μαθητής της ερήμου ας φροντίσει να μην έχει τόσες πολλές συνεχόμενες απουσίες από την έρημο, επειδή, ως γνωστόν, οι μαθητές που σημειώνουν πολλές απουσίες μένουν μεταξεταστέοι ή απροβίβαστοι.

*****


ΟΥΔΕΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ
_______

“Προσοχή! Προσοχή!” λέγει τακτικά σχισματικό ιστολόγιο. “Ο π. Ευθύμιος Τρικαμηνάς δεν κοινωνεί με όσους έχουν κοινωνία με επισκόπους που μνημονεύουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.” Εμάς δεν μας ρώτησε, όμως, αν ενδιαφερόμαστε να λειτουργηθούμε και να κοινωνήσουμε από ένα καθαιρεμένο σχισματικό και να εμπαίξουμε έτσι τα μυστήρια της Εκκλησίας.

*****


ΑΤΥΧΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ π. ΠΑΙΣΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
________

Δήλωσε ο π. Παίσιος Παπαδόπουλος ότι όλοι πρέπει να δώσουμε το παρόν μας σήμερα στη Σχισματική Ημερίδα στο Ωραιόκαστρο. Και μόνον που μας προτρέπει ο π. Παίσιος να παραστούμε στη σχισματική Ημερίδα είναι αφ’ εαυτού σοβαρότατος λόγος για να απουσιάσουμε. 

*****


Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ π. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΝΑ ΑΠΟΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
_________

Γράφει το ιστολόγιο “Κατάνυξις”:

“Ανακοινώνεται πως ο π. Θεόδωρος Ζήσης, ο π. Νικόλαος Μανώλης, ο π. Φώτιος Βεζύνιας και ο π. Άγγελος Αγγελακόπουλος, ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ στην ημερίδα αυτή, καθώς και τα πνευματικά τους τέκνα, και ο πιστός λαός που τους ακολουθεί.

ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΧΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

Είναι λυπηρό να μην αντιλαμβάνονται κάποιοι αδελφοί τις πραγματικές διαστάσεις των γεγονότων που συμβαίνουν εντός της Εκκλησίας.
Η γραμμή της οικονομίας που επιλέξαμε να ακολουθήσουμε είναι απαράβατη.

Η γραμμή την οποία μας ενέπνευσε ο π. Θεόδωρος Ζήσης, αυτός ο συγκαταβατικός και φωτισμένος σύγχρονος πατήρ της Εκκλησίας, είναι η μόνη που μπορεί να φέρει "αποτέλεσμα". Κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν.

Ας ακολουθήσουν λοιπόν τον εγωισμό τους.”

Σαφέστατες θέσεις από τον π. Θεόδωρο Ζήση και όσους συμπορεύονται μαζί του την οδό των Πατέρων και όχι την οδό της απωλείας των σχισμάτων.

*****


ΟΔΗΓΟΙ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ Ο ΟΣΙΟΣ ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ ΠΟΠΟΒΙΤΣ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
________

Ο Όσιος Ιουστίνος Πόποβιτς και ο Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος έθεσαν τις ορθές συντεταγμένες του αγώνα εναντίον του Οικουμενισμού, επειδή συνόψισαν τη διδασκαλία του Ευαγγελίου, των Οικουμενικών Συνόδων και των Αγίων Πατέρων.

Όσοι γνοιάζονται για τη σωτηρία τους και όσοι κήδονται της ενότητας της Εκκλησίας ακολουθούν τα ίχνη τους και κλείνουν τα αυτιά τους σε σχισματικές συνάξεις όπως αυτή που συνέρχεται σήμερα στο Ωραιόκαστρο.

*****


ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
________

Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι οι σεβαστοί πατέρες π. Θεόδωρος Ζήσης, π. Νικόλαος Μανώλης, π. Φώτιος Βεζύνιας, π. Άγγελος Αγγελακόπουλος και ίσως και άλλοι που δήλωσαν συμμετοχή στην Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Ωραιόκαστρο, αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν σ' αυτήν, αφού διέκριναν ότι ορισμένοι επεδίωκαν να ρυμουλκήσουν για να προχωρήσουν σε σχίσμα.

Αυτό δείχνει ότι οι περί τον π. Θέοδωρο Ζήση πατέρες έχουν ακμαίο εκκλησιαστικό φρόνημα και γνωρίζουν πολύ καλά τα όρια της Αποτείχισης και του σχίσματος και ότι ουδέποτε θα κάνουν κάτι που θα βλάψει την ενότητα της Εκκλησίας.

*****


Ο π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
________

Έγραψε, στο ιστολόγιο “Κατάνυξις”, ο π. Νικόλαος Μανώλης:

“Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και ο πειρασμός πάρα πολύ μεγάλος. Ευχαριστούμε Τον Θεό που μας προφύλαξε από το να παραστούμε στην ημερίδα. Οι λόγοι είναι θεολογικοί και πάρα μα πάρα πολύ σοβαροί που έχουν σχέση με την Σωτηριολογία. Εμείς στηρίξαμε την ημερίδα και προσωπικά με μεγάλη προσπάθεια, αφού πρωτίστως είχαμε συνάντηση μαζί με τους αγιορείτες και αποφασίσαμε ορισμένα πράγματα και δώσαμε τα χέρια. Όμως σήμερα, εντελώς απρόκλητα άλλαξαν τη συμφωνία και μας έφεραν (τον π. Θεόδωρο Ζήση και μας τους υπόλοιπους) προ τετελεσμένων θεωρώντας πως τελευταία ημέρα και μάλιστα μετά από τόση προετοιμασία, δε θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε πίσω. Όμως Ο Κύριος μας φώτισε και αντισταθήκαμε. Όλοι όσοι γράφουν και κατηγορούν δεν γνωρίζουν την ανατριχιαστική πραγματικότητα που θα την αναλύσω σε προσεχή μου Ομιλία.”

Ξεκάθαρες κουβέντες από τον π. Νικόλαο. Όσοι έχουν σχισματικό φρόνημα προσπάθησαν ανέντιμα να ρυμουλκήσουν τον π. Θεόδωρο Ζήση και τους άλλους αγωνιστές πατέρες στις εκτός Εκκλησίας επιλογές τους φέρνοντάς τους προ τετελεσμένων εκβιαστικά την τελευταία στιγμή. Ευτυχώς, όμως, που ο π. Θεόδωρος Ζήσης και οι συναγωνιστές τους έχουν ακμαίο εκκλησιαστικό φρόνημα δεν έπεσαν στην παγίδα των σχισματικών.

*****


ΟΙ ΟΜΟΔΟΞΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
_______

Διαβάσαμε στη “Ρομφαία”:

''Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία καταδικάζει την επίθεση κατά αμάχων και καλεί την κοινωνία της Αγίας Πετρούπολης να σταθεί ενάντια στη βία'' δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας κάλεσε τους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως να παρέχουν κάθε δυνατή στήριξη, πνευματική και υλική σε όσους επλήγησαν από την επίθεση.

Τέλος ο κ. Κύριλλος συνεχάρη τους ιατρούς, την αστυνομία και όλους όσους συνέβαλαν για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της βομβιστικής επίθεσης, ενώ ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και τέλεσε τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων."

Οι όπου γης ορθόδοξοι στεκόμαστε ολόθερμα πλάι στο Ρωσσικό λαό που δέχτηκε την άνανδρη  τρομοκρατική επίθεση από τους Ισλαμοφασίστες στην Αγία Πετρούπολη. Και να σκεφτεί κανείς ότι πολλοί χαρακτηρίζουν το Ισλάμ θρησκεία ειρήνης”!!!, ενώ σπάνια περνά μέρα που να μη γίνουμε μάρτυρες τρομοκρατικής επίθεσης των Ισλαμοφασιστών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου.

Εκφράζουμε την πιο μεγάλη μας χαρά επειδή η Εκκλησία της Ρωσσίας στέκεται αλληλέγγυη στους δοκιμαζομένους ομόδοξους αδελφούς μας.

No comments:

Post a Comment