Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====
Μόνον εθελότυφλοι δεν κατανοούν ότι είναι ορθές οι θέσεις που εκφράζει, στη συνέντευξή του στον “Άλφα”, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, αποσπάσματα της οποίας παραθέτουμε στη συνέχεια.
Η Τουρκία ήρθε για να αφελληνίσει και να προσαρτήσει την Κύπρο. Γι’ αυτό χρειάζεται συγκεκριμένη στρατηγική για να ανατραπούν τα σχέδιά της. Αυτοί που ζουν με την αυταπάτη ότι ο Ερντογάν ή οποιοσδήποτε Τούρκος ηγέτης θα συγκατανεύσει ποτέ για την εξεύρεση λειτουργικής λύσης είναι αθεράπευτα αφελείς και γι’ αυτό άκρως επικίνδυνοι.
Το ζητούμενο, όμως, είναι να υπάρξει νέα στρατηγική πέραν από τα άγονα συνθήματα. Το κυριώτερο πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ελευθερία αποκτάται με το σπαθί του σκλάβου και όχι με συνομιλίες. Κανένας -πολλώ μάλλον η Τουρκία- δεν παραδίδει με την πέννα αυτά που κέρδισε με τη λόγχη. Η Κύπρος μπορεί να απελευθερωθεί μόνον με απελευθερωτικό πόλεμο.
Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία ή καλύτερα τον τρόμο που προκαλεί η πρότασή μου. Πριν βιαστείτε να την απορρίψετε σας υπενθυμίζω ότι για 43 ολόκληρα χρόνια επτά Πρόεδροι της Κύπρου επεδίωξαν με μηδενικό αποτέλεσμα να λύσουν το Κυπριακό με συνομιλίες. Νόμισαν ότι η Ευρωπαική Ένωση ήταν ο νέος συντελεστής δυνάμεως -κατά την ατυχή ρήση του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη- που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση της Κύπρου.
Ρωτώ, λοιπόν, τους οπαδούς της λύσης με συνομιλίες. Γιατί απέτυχαν ΟΛΟΙ ανεξαίρετα οι Πρόεδροι της Κύπρου να λύσουν το Κυπριακό; Γιατί δεν κάναμε την παραμικρή πρόοδο ως προς τη λύση του Κυπριακού με την ένταξή μας στην Ευρωπαική Ένωση;
Η απάντηση είναι απλή έστω και αν οι πλείστοι αρνούνται να την αντικρύσουν κατάμματα. Κανένας δεν παραδίδει με την πέννα αυτά που κέρδισε με τη λόγχη.
Ο λεγόμενος ενδιάμεσος ή πατριωτικός χώρος αν θέλει να γίνει πιστευτός πρέπει να προτείνει συγκεκριμένη στρατηγική που θα ανατρέπει τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής. Ενόσω περιορίζεται στα συνθήματα του τύπου θα ακολουθήσει διεκδικητική πολιτική και θα εκμεταλλευτεί τη διαπραγματευτική ισχύ που μας δίνουν οι υδρογονάνθρακες, ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για να ανατραπούν τα δεδομένα της εισβολής.
Πού ξανακούστηκε ένας λαός υποδουλωμένος να αποκλείσει εξ υπαρχής τον απελευθερωτικό πόλεμο για την ελευθερία της πατρίδας του;
Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης του Πανιερώτατου Πάφου.
*****
ΠΑΦΟΥ: “ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η “ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΣΗ” ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ”
=====
Από το 1956 υπήρχε σχέδιο για ανάκτηση της Κύπρου ενώ το 1955 ξεκίνησε σχέδιο για ένωση Κύπρου-Ελλάδας. Κατάφεραν τελικά να μην γίνει η ένωση αλλά να αποκτήσει η Τουρκία με τη συνθήκη της Ζυρίχης δικαιώματα στην Κύπρο. Επίσης, κατάφεραν να μαζέψουν σε θυλάκους τους τουρκοκυπρίους. Ακόμα, θέλησαν να «θεραπεύσουν» την μειονεξία τους, να κουβαλήσουν πληθυσμό και με την εισβολή το πέτυχαν. Το επόμενο στάδιο ήταν να αποκτήσουν στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής. Θέλουν να υπογράψουμε την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να τους δώσουμε τα πάντα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες Αναστασιάδη-Ακιντζί, είπε πως «οι συνομιλίες αυτές δεν οδηγούν πουθενά παρά μόνο στην τουρκοποίηση της Κύπρου. Και μόνο που λέγεται διακοινοτικός διάλογος αποπροσανατολίζει. Το πρόβλημά μας είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Ο Ακιντζί είναι ο εγκάθετος της εισβολής. Η Τουρκία ήθελε να αποπροσανατολίσει τον κόσμο. Δεύτερος στόχος ήταν να κουράσει τον λαό μας και το πέτυχε.
Ο τελικός τους στόχος, η τουρκοποίηση της Κύπρου, γίνεται σταδιακά. Όταν υλοποιήσουμε κάποια αξίωσή τους, προβάλλουν κάποια άλλη.
Η Κύπρος θα είναι εκεί αλλά ο ελληνισμός της είναι σε τροχιά αφανισμού. Εμείς πήγαμε στον διάλογο για να μας επιστρέψουν το 5% του εδάφους. Αλλά και 10% να δίναμε με ό,τι αποδεχτήκαμε, η Κύπρος θα ήταν και πάλι χαμένη. Επιδιώκουν οι Τούρκοι την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί όσο υπάρχει, συνυπάρχουν και οι αποφάσεις της Ευρώπης που την θωρακίζουν.
Πότε η Τουρκία τήρησε τις υποσχέσεις της; Η Τουρκία έχει σταθερή γραμμή για το κυπριακό. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τους κινδύνους αν χαθεί η Κύπρος. Πρέπει να κρατήσουμε τον τόπο μας. Δεν θα πρέπει να δεχτούμε τον εποικισμό. Φαίνεται ότι δεν θα φύγει κανένας.
Πρέπει να σκεφτούμε ότι οι Τούρκοι θα σκεφτούν τον εκφοβισμό. Πρέπει να πούμε τί θα κάνουμε, όχι να βλέπουμε όλα αυτά να υλοποιούνται. Είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, έτσι θα πρέπει να τοποθετηθεί.
Αναφερόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν, διερωτήθηκε: Όταν θέλει την Κύπρο, τί άλλο θα θέλει μετά; Θα θέλει και την Ελλάδα. Εμείς δεν πρέπει να δείξουμε σε οποιονδήποτε εκφοβισμό ότι υποχωρούμε. Υπάρχει σωτηρία, να απευθυνθούμε στον λαό και ιδιαίτερα στη νεολαία, όχι στους πολιτικούς που δεν θα κάνουν τίποτα. Διακυβεύονται πολλά πράγματα στον τόπο και αν πείσουμε τους νέους, πιστεύω θα κερδίσουμε.
No comments:
Post a Comment