Tuesday, April 4, 2017

ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

       
ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο Βαλέρι Αλεξέγιεφ, πρόεδρος του «Διεθνούς Ιδρύματος για την ενότητα των Ορθόδοξων λαών» μιλούσε στο Βερολίνο μετά τη συνδιάσκεψη του εν λόγω Ιδρύματος. Μεταξύ άλλων έθιξε και το θέμα της παροχής αυτοκέφαλου στην Ουκρανία. 

Είναι γνωστό ότι τελευταία η Βερχόβνα Ράντα (Βουλή) της Ουκρανίας ζήτησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να δώσει αυτοκέφαλο στην Ουκρανία, ώστε όλοι οι Ορθόδοξοι (τόσο οι υπαγόμενοι στο Πατριαρχείο της Μόσχας, όσο κι οι σχισματικές ομάδες) να γίνουν μια ενιαία Εκκλησία και να παύσουν οριστικά και τελεσίδικα τα σχίσματα. Από την άλλη οι διάφορες σχισματικές ομάδες της Ουκρανίας (Φιλάρετος Ντενυσένκο κ.α.) πηγαινοέρχονται, με την πρώτη ευκαιρία, στο Φανάρι εκλιπαρώντας με επιμονή το αυτοκέφαλο. Η πεποίθηση του Βαλέρι Αλεξέγιεφ είναι ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ΔΕΝ θα δώσει ποτέ αυτοκέφαλο στους Ουκρανούς. 

Καταρχήν διαπιστώνουμε την έγνοια της Μόσχας μήπως και διαταραχθεί το εκκλησιαστικό της ιμπέριουμ. Από την άλλη στο Φανάρι γνωρίζουν ότι κάθε κίνηση προς την κατεύθυνση του αυτοκέφαλου της Ουκρανίας συνεπάγεται αυτόματα casus belli με τη Μόσχα, που στο σημείο αυτό, είναι απρόβλεπτη. Επί του παρόντος, λοιπόν, οι δυο πλευρές είναι επιφυλακτικές και βρίσκονται σε στάση αναμονής. Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν λησμονούν, πρωτίστως και υπεράνω όλων, ότι οι αποφάσεις της Κρήτης πρέπει να εδραιωθούν πάση θυσία διότι αυτό που τους «καίει» είναι η κατοχύρωση παντοιοτρόπως του οικουμενισμού κι έτσι ΤΩΡΑ δεν έχουν καμμιά διάθεση να τα «χαλάσουν» με τη Μόσχα. Οι Ουκρανοί σχισματικοί, αλλά και οι πολιτικοί, περιμένουν από το 1991. Θα περιμένουν για πολύ ακόμη. Αφού ούτε στους όρους παροχής του αυτοκεφάλου και της αυτονομίας ΔΕΝ κατέληξαν σε συμφωνία, ποιος έχει διάθεση  επί του παρόντος, να “βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά” της Ουκρανίας; 

No comments:

Post a Comment