Monday, January 2, 2017

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===== 

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος δήλωσε ότι δεν περιμένει τίποτε από τη Διάσκεψη στη Γενεύη. Θα επιστρέψουν όλοι άπρακτοι, είπε.

Οι πλείστοι αναλυτές συμφωνούν με τις εκτιμήσεις του Μακαριότατου. Ο Ερντογάν, εκτιμούν, στην παρούσα συγκυρία δεν είναι διατεθειμένος να προβεί σε χειρονομίες που θα τον εκθέσουν στα μάτια των εθνικιστών της Τουρκίας αφού χρειάζεται απαραιτήτως τις ψήφους τους στην εθνοσυνέλευση για να μετατρέψει το σύστημα σε προεδρικού τύπου Δημοκρατία.

Καλόν, όμως, είναι να έχουμε υπόψη μας ότι ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος. Γι’ αυτό ας μη αποκλείσουμε εξελίξεις στη Γενεύη που θα επιτρέψουν στους Τούρκους να προωθήσουν τις θέσεις τους.

Ο Κυπριακός και ο απανταχού της γης Ελληνισμός ανησυχεί πάρα πολύ μετά τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη. Δυστυχώς είπε ξεκάθαρα ότι δέχεται εγγυήσεις και παραμονή κατοχικού στρατού και μετά τη λύση για περιορισμένης διαρκείας διάστημα χωρίς να αναφέρει λέξη για την απομάκρυνση των εποίκων.

Γι’ αυτό όταν μεθαύριο ο κ. Αναστασιάδης θα πάει στην Αρχιεπισκοπή για να ενημερώσει τους Συνοδικούς για την πορεία του Κυπριακού πρέπει απαραιτήτως οι Κύπριοι ιεράρχες να τον δεσμεύσουν ότι 
1.) Δεν θα δεχτεί να μείνει κατοχικός στρατός μετά τη λύση για οποιονδήποτε χρονικό διάστημα.
2.) Δεν θα δεχτεί να μείνει κανένας έποικος μετά τη λύση.
3.) Δεν θα δεχτεί εκ περιτροπής προεδρία.
4.) Δεν θα δεχτεί Τουρκικές εγγυήσεις έστω και για περιορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Η Ιερά Σύνοδος πρέπει να προσέξει στο Ανακοινωθέν που θα εκδώσει μετά τη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη να μη δίνει την εντύπωση ότι του έδωσε εν λευκώ υποστήριξη να διαπραγματευτεί τα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού. Το Ανακοινωθέν πρέπει απαραιτήτως να αναφέρει ότι τον δέσμευσε να αποδεχτεί συμφωνία που θα είναι απολύτως σύμφωνη με τις κόκκινες γραμμές που καθόρισε το Εθνικό Συμβούλιο.

No comments:

Post a Comment