Sunday, January 15, 2017

ΙΔΟΥ ΠΩΣ ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΕΞΩΘΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΙ


ΙΔΟΥ ΠΩΣ ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΕΞΩΘΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΙ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ορισμένοι εν Χριστώ πατέρες και αδελφοί μας ανακοίνωσαν ότι είναι πολύ κοντά στην αποτείχιση. Aναμένουν να δουν πού θα καταλήξει η συζήτηση στην Εκκλησία της Ελλάδος για την Σύνοδο της Κρήτης για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε διακοπή του μνημοσύνου του οικείου ιεράρχη.

Πιστεύουμε απολύτως ότι πρόθεσή τους είναι να διακόψουν το μνημόσυνο του οικείου ιεράρχη σύμφωνα με την δυνητική ευχέρεια που τους παρέχουν οι Ιεροί Κανόνες. Δεχόμαστε ανεπιφύλακτα ότι δεν έχουν κατά νουν να προχωρήσουν σε ακοινωνησία με όλη την Εκκλησία. Δεν θέλουν, δηλαδή, να γίνουν σχισματικοί, αλλά απλά να εφαρμόσουν τους Κανόνες που επιτρέπουν τη διακοπή του μνημοσύνου του οικείου ιεράρχη όταν γυμνή τη κεφαλή κηρύσσει αίρεση.

Διευκρινίζουμε επίσης ότι καθόλου δεν συγχέουμε τους επίδοξους αποτειχισμένους με τους σχισματικούς που προχώρησαν σε ακοινωνησία. Αυτοί είναι σαφώς και ενσυνείδητα σχισματικοί.

Αλλά, ενώ αναγνωρίζουμε ανεπιφύλακτα ότι οι επίδοξοι αποτειχιστές έχουν καλές προθέσεις και επιθυμούν να κινηθούν μέσα στα πλαίσια των Ιερών Κανόνων, εντούτοις είμαστε πεπεισμένοι ότι οι μεμονωμένες και ασύντακτες αποτειχίσεις είναι καταδικασμένες σε αποτυχία και το χειρότερο καταλήγουν σε σχίσμα

Και ιδού πώς φοβούμαστε ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα αν τελικά -παρ' ελπίδα- προχωρήσουν σε αποτείχιση.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος κληρικός της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης θα αποφασίσει να διακόψει το μνημόσυνο του Σεβ. κ. Άνθιμου.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια; Ο Σεβασμιότατος κ. Άνθιμος θα καλέσει σε απολογία τον κληρικό αυτό και καταρχήν θα τον θέσει σε αργία και θα του απαγορεύσει να λειτουργεί στα όρια της Μητρόπολής του. Αν καταστρατηγήσει την ποινή που του επέβαλε και συνεχίσει να λειτουργεί στα όρια της Μητρόπολής του θα τον οδηγήσει σε συνοδικό δικαστήριο και θα τον καθαιρέσει.

Τι θα κάνει μετά ο εν λόγω κληρικός; Ίσως δεχτεί την απόφαση του Συνοδικού δικαστηρίου και θα εκκλησιάζεται, ως καθαιρεμένος πια, σε ναούς που μνημονεύουν τον Σεβ. κ. Άνθιμο. Αλλά τότε γιατί προχώρησε σε αποτείχιση αφού έτσι κι αλλιώς θα συμμετέχει σε λειτουργία που μνημονεύουν τον οικείο ιεράρχη;

Η δεύτερη του επιλογή είναι να πει: Αποτειχίστηκα και δεν λαμβάνω υπόψη τις ποινές που μου επιβάλλουν οι οικουμενιστές και θα συνεχίσω να λειτουργώ.

Ναι, αλλά θα έχει καθαιρεθεί στο μεταξύ από συνοδικό δικαστήριο. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι κανένας επίσκοπος -συμπεριλαμβανομένων και των αντιοικουμενιστών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος- δεν θα δέχεται σε κοινωνία και δεν θα επιτρέπει στον εν λόγω κληρικό να λειτουργεί.

Αλλά ούτε και οι αντιοικουμενιστές κληρικοί θα τολμήσουν να τον καλέσουν στην ενορία τους επειδή θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες.

Μήπως θα τον δεχτούν σε κοινωνία και θα του επιτρέψουν να λειτουργήσει τα Πατριαρχεία της Βουλγαρίας και της Γεωργίας ή το Άγιον Όρος, που απέρριψαν τη Σύνοδο της Κρήτης επειδή είναι οικουμενιστική Σύνοδος;

Ασφαλέστατα όχι επειδή διευκρίνισαν, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι απορρίπτουν μεν καθ' ολοκληρίαν τη Σύνοδο της Κρήτης, πλην όμως θα συνεχίσουν να έχουν κοινωνία με όλες τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες συμπεριλαμβανομένων αυτών που έλαβαν μέρος στη Σύνοδο της Κρήτης και υπέγραψαν τα κακόδοξά της κείμενα.

Έχουμε και λέγουμε λοιπόν: Ο κληρικός που προχώρησε σε μεμονωμένη αποτείχιση θα καθαιρεθεί και την καθαίρεσή του θα αναγνωρίσουν όλες οι Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες και όλοι οι επίσκοποι και οι πρεσβύτεροι των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Επομένως; Οι Οικουμενιστές θα κατορθώσουν να οδηγήσουν τον εν λόγω κληρικό σε κατάσταση ακοινωνησίας και σχίσματος έστω και αν ο ίδιος δεν είχε ποτέ αυτή την πρόθεση. 


Όσοι, λοιπόν, ετοιμάζουν “ευζωνικά τάγματα” ας κάνουν δεύτερες σοφότερες σκέψεις. Οι Οικουμενιστές δεν πρόκειται να αφήσουν τέτοιο κελεπούρι να ξεφύγει αναξιοποίητο από τα χέρια τους. Αν οι επίδοξοι αποτειχιστές διαβούν τον Ρουβίκωνα της μεμονωμένης, άκριτης και ασύντακτης αποτείχισης θα οδηγηθούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε καθαίρεση και θα εξωθηθούν από τους Οικουμενιστές σε ακοινωνησία και σχίσμα.

Ας το σκεφτούν επομένως καλά. Ας μη δώσουν ανέκφραστη χαρά στους Οικουμενιστές και σε μας απέραντη λύπη επειδή θα βλέπουμε τον ένα μετά τον άλλο να καρατομούνται πνευματικά χωρίς να μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό για να τους βοηθήσουμε.

No comments:

Post a Comment