Monday, January 16, 2017

Η ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΛΗΨΙΑ, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΕΠΟΥΣΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟ


Η ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΛΗΨΙΑ, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΕΠΟΥΣΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟ

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Τις τελευταίες μέρες με αφορμή τις γνωστές δηλώσεις του Μητροπολίτη Λεμεσού για τις συμπροσευχές, αλλά και την υπενθύμιση των αναφορών του στο Ντόρτμουντ, λόγω του επίκαιρου χαρακτήρος των, πλήθος σχολίων έχουν κατακλύσει αρκετούς διαδικτυακούς ιστότοπους. Ανάμεσα στο πλήθος των αναρτημένων σχολίων, διέκρινες ότι αρκετά από αυτά δεν ήταν σύμφωνα με το πρέπον εκκλησιαστικό ήθος. Υπήρχαν ανάμεσα σ’ αυτά και σχόλια τα οποία προέβαιναν σε εμπαθείς χαρακτηρισμούς που προκαλούν λύπη, αλλά και σχόλια που δυστυχώς παρατείνουν το μεροληπτικό παραλήρημα. 

Θα επισημάνουμε όμως ότι υπήρχαν και αρκετά σχόλια τα οποία εξέφραζαν όχι μόνο την απογοήτευσή τους για τα λεχθέντα, αλλά επεξέτειναν αυτή και προς της Εκκλησία. Αυτό κι αν ήταν απαράδεκτο. Δεν είναι λίγοι δυστυχώς εκείνοι που στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο, δίνουν την εντύπωση ότι δύο μονάχα Επίσκοποι ‘’υπάρχουν’’ στην Κύπρο, ίσως και λόγω της υπερπροβολής που τους γίνεται από τα μέσα ενημέρωσης. 

Γι’ αυτό διάβαζες στα σχόλια, ‘’πάει ο Λεμεσού’’, ‘’μας έμεινε ο Μόρφου’’, ‘’…αν παρατηρήσουμε κάτι και σ’ αυτόν, ποια η εμπιστοσύνη μας στην Εκκλησία’’; Και αυτά παρακαλώ από τον χώρο της Μητροπολιτικής Ελλάδας κυρίως. Αυτά δεν είναι μόνο λυπηρά, αλλά και επικίνδυνα, για την εν Χριστώ ζωή. Πολύ επικίνδυνα, καθότι φανερώνουν τους καρπούς από την ιδιοτελή προσωποληψία. Αυτά δυστυχώς έχει ως επακόλουθα η εκτροπή από την πρέπουσα χριστιανική αγάπη προς τον Επίσκοπο. 

Δηλαδή αν μάθουν κάτι και για τον ‘’δεύτερον τη τάξει Μητροπολίτη’’, σύμφωνα με την αξιολόγησή τους, θα χαθεί η εμπιστοσύνη τους στην Εκκλησία; Κρίμα. Δηλαδή αν περιπέσει κάποιος εξ αυτών περιηγούμενος το διαδίκτυο, στο κείμενο που δημοσιεύτηκε στο Amen.gr στις 4/9/2013 με τίτλο ‘’Πανήγυρις στον Άγιο Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου’’,  όπου μεταξύ άλλων έγραφε ότι ‘’Παρών στον εσπερινό ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών Κύπρου κ. Ιωσήφ ο οποίος στον σύντομο λόγο του, τόνισε τα κάτωθι…’’, αλλά και σε άλλα διαδικτυακά κείμενα και βίντεο, θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη του στην Εκκλησία; 

Παρενθετικά παραθέτομε μέρος της προαναφερθείσας ομιλίας, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Μαρωνιτών www.news.maronitedaily.com: «Ανυψώνουμε σήμερα την προσευχή και τη δέησή μας για το νησί μας, για την Συρία, για την περιοχή της Μέσης Ανατολής που υποφέρει πολύ και έχει τόσο μεγάλη ανάγκη σήμερα την ειρήνη…Όλοι μας, μέσα τη διαφορετικότητά μας, καλούμαστε να νοιώθουμε και να αισθανόμαστε μια μοναδική οικογένεια του Θεού…Πανιερώρατε (απευθύνεται στον Μητροπολίτη Μόρφου), μαζί σας σήμερα και ενωμένοι με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης, προσευχόμαστε για την ειρήνη…». Όπως αναφέρεται μάλιστα σε αρκετούς διαδικτυακούς ιστότοπους όχι μόνο παρευρέθηκε και απεύθυνε και σχετικό λόγο, αλλά και στη Λιτανεία που ακολούθησε λιτάνευσε εικόνα Αγίων. Αυτό το δημοσίευσαν αρκετά ιστολόγια, αλλά και τηλεοπτικός σταθμός, καθώς και αρκετά βίντεο. 

Δηλαδή μπορεί κάποιος εξ αυτών που μεροληπτούν, να χάσει την εμπιστοσύνη του στην Εκκλησία, εξ αφορμής του ότι δεν έπρεπε η εσπερινή κατάνυξη να διακοπεί με τη μαρωνίτικη παρεμβολή ομιλίας; 

Η νοσηρότητα της προσωποληψίας έχει πικρούς καρπούς. Είναι πολύ επικίνδυνη για την εν Χριστώ ζωή, η εμπαθής προσωποληψία σε Επισκόπους. Η εν αληθεία αγάπη δεν επιτρέπει να παρεισφρύουν ιδιοτελείς και μονομερείς εμμονές στην εκκλησιαστική ζωή. 

*Η μονοθελήτικη αίρεση την οποία στήριξαν οι Μαρωνίτες, καταδικάστηκε από την Στ΄ Οικουμενική Σύνοδο. Οι Μαρωνίτες ενώθηκαν με τους Παπικούς οριστικά, με ουνιτικού τύπου ένωση, το έτος 1445 στην Παπική σύνοδο της Φερράρας.

No comments:

Post a Comment