Friday, January 6, 2017

Ο ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΖΗΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Ο ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΖΗΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στον “Ορθόδοξο Τύπο”:

“Εις την Ρουμανίαν ευρέθη ο Σεβ. Ναυπάκτου, όπου επραγματοποίησεν ομιλίαν. Κατ’ αρχάς και κυρίως ετόνισεν ότι χρειάζονται θεολόγοι της εμπειρίας και όχι απλώς διπλωμάτες. Εχαρακτήρισε τα κείμενα του Κολυμβαρίου ως διπλωματικά, όπου ο καθένας δύναται να εξάγη ό,τι συμπέρασμα επιθυμεί. Ετόνισεν επίσης ότι δεν πρέπει να εξέρχωνται οι χριστιανοί από την Εκκλησίαν, διακόπτοντες το μνημόσυνον, αλλά να παραμένουν εντός και να αγωνίζωνται παρά τα λάθη που γίνονται, και να στοιχούνται προς τον Επίσκοπόν τους. Εδήλωσεν ότι θα ήτο καλόν να συνέλθη μία νέα «Μεγάλη Σύνοδος», η οποία να ερμηνεύση θεολογικά τα κείμενα του Κολυμβαρίου.” 

Οι θέσεις του Σεβ. Ναυπάκτου αναπαύουν τους πιστούς. Έχουμε ήδη τη δημοσίευση της Ανακοίνωσης της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, της Εκκλησίας της Γεωργίας και του Αγίου Όρους για τη Σύνοδο της Κρήτης. Οι Ανακοινώσεις αυτές καταδικάζουν τη Σύνοδο της Κρήτης για λόγους ουσίας, επειδή είναι οικουμενιστική και όχι απλά για λόγους ομοφωνίας και διαδικασίας. Γι' αυτό έχουμε τη βάσιμη ελπίδα ότι μια μελλοντική Πανορθόδοξη Σύνοδος θα διορθώσει τα σφάλματα της Συνόδου της Κρήτης. 

Ας μη χάνουμε, λοιπόν, τις ελπίδες μας και ας μη αναπτύσσουμε σχισματικές τάσεις στην Εκκλησία οι οποίες αρχίζουν μεν ως αποτειχίσεις αλλά -κατά κανόνα- καταλήγουν σε σχίσμα. Όχι επειδή αυτή είναι η πρόθεση όσων καταφεύγουν στην αποτείχιση, αλλά επειδή οι Οικουμενιστές θα τους εξωθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ας παραμείνουμε, λοιπόν, πιστά μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ας αγωνιζόμαστε στους κόλπους Της για την καλή ομολογία της πίστεως.

No comments:

Post a Comment