Wednesday, January 4, 2017

ΣΟΒΑΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ


ΣΟΒΑΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Παραθέτουμε πιο κάτω αυτούσιο το δημοσίευμα, που διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Τρελογιάννης”. Αφορά τη διακοπή του μνημοσύνου του Οικουμενικού Πατριάρχη, από τη Ρουμανική Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου στο Άγιον Όρος, που υπάγεται στην Ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας.

Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη επειδή είναι η πρώτη Μονή που διακόπτει το μνημόσυνο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η Μονή του Τιμίου Προδρόμου, βέβαια, δεν είναι επίσημα Μονή αλλά Σκήτη. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι μοναστήρι με 50 πατέρες. Ως εκ τούτου δεν έχουμε πια να κάνουμε με τη διακοπή του μνημοσύνου κάποιας καλύβης στην οποία εγκαταβιώνουν ένας, δύο, τρείς ή τέσσερις μοναχοί, αλλά για πολυμελή αδελφότητα που αριθμεί περισσότερους μοναχούς από ότι αριθμούν πολλά Αγιορείτικα μοναστήρια.

Θα αναμένουμε να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση της Ρουμανικής Σκήτης του Τιμίου Προδρόμου ή της Μονής της Μεγίστης Λαύρας και θα επανέλθουμε να σχολιάσουμε εκτενέστερα την είδηση.

*****

ΔΙΑΚΟΠΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΣΚΗΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
=====

Οι πατέρες της Ρουμάνικης Σκήτης του Τιμίου Προδρόμου στη περιοχή Βίγλας στο Άγιον Όρος, διέκοψαν το μνημόσυνο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Με πληροφορίες από τους ερημίτες πατέρες της βίγλας ενημερώνουμε τούς αγαπητούς μας αναγνώστες, ότι κατόπιν ψηφοφορίας στην Σκήτη και σε σύνολο 50 πατέρων αποφάσισαν τη διακοπή του μνημόσυνου. 

Η Ιερά Σκήτη πληροφόρησε την κυρίαρχο Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας και οι πιέσεις είναι φοβερές και πλέον εντατικές, η αγωνία των Λαυριωτών δε, είναι, να μην ανακοινωθεί προς τα έξω, στον κόσμο δηλαδή αυτή η απόφαση της Σκήτης!

Ήταν τέτοιο το μένος του Ηγουμένου Προδρόμου της Μεγίστης Λαύρας, που με φασιστικό το τρόπο καταπατώντας την χιλιόχρονη τυπική δημοκρατική διαδικασία είπε, ότι, από σήμερα καταργώ την μορφή διοικήσεως της Σκήτης! 

 Άξιο λόγου είναι επίσης πως τις μέρες αυτές αποστάλθηκε από το Πατριαρχείο της Ρουμανίας ο επίσκοπος Ανδρέας μητροπολίτης Σκλούζ για να δει την κατάσταση από κοντά και να λειτουργήσει, οι πατέρες του ανακοίνωσαν πως δεν γίνεται δεκτός εκτός εάν αποκηρύξει την Σύνοδο του Κολυμπαρίου.

No comments:

Post a Comment