Thursday, January 5, 2017

ΑΝΤΙ ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ 1928


ΑΝΤΙ ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ 1928

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στο ιστολόγιο “Ακτίνες” από τον “Ορθόδοξο Τύπο”, το ακόλουθο απόσπασμα από το άρθρο “Η Ελλάς κάτω από την δαμόκλειον σπάθην του προσφυγικού προβλήματος”:

“Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι εάν επιθυμούμε να ζήσουμε σε μία Χώρα όπως μας την παρέδωσαν οι Πατέρες μας και τι κάνουμε για αυτό; Για τον λόγο αυτό και ο Ο.Τ. πολύ συχνά στα άρθρα του τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα να συσπειρωθή όλη η Εκκλησιαστική Διοίκηση στην Εκκλησία της Ελλάδος και όχι να είναι διασπασμένη σε πέντε διαφορετικά Διοικητικά Εκκλησιατικά κέντρα, ώστε να δοθή το μήνυμα της ενότητας προς πάσαν κατεύθυνσιν, Εκκλησιαστική και Εθνική”.

Το άρθρο κάνει μια καλή ανάλυση των κινδύνων που προκύπτουν εξαιτίας του προσφυγικού προβλήματος. Δυστυχώς αντί ο συντάκτης του να εξάγει το ορθό συμπέρασμα παραθέτει την πιο πάνω παράγραφο.

Υπάρχουν τρεις εκδοχές για την παρουσία της άσχετης παραγράφου στο εν λόγω κείμενο.

1.) Μπήκε κατά λάθος από άλλο κείμενο που αναφερόταν στην εκκλησιαστική διοίκηση της Ελληνικής επικράτειας.

2.) Αυτός που το έγραψε είναι παρανοικό άτομο, επειδή ασφαλώς δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της Πατριαρχικής Πράξης του 1928 και του προσφυγικού προβλήματος, όπως δεν υπάρχει καμία σύγκρουση στην Ελληνική Πολιτεία και κοινωνία επειδή υπάρχουν διάφορες εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες. 

3.) Ο συντάκτης του άρθρου σκόπιμα έβαλε αυτή την παράγραφο ως συμπέρασμα του άρθρου του για το προσφυγικό, όχι επειδή είναι παρανοικό άτομο αλλά επειδή είναι άνθρωπος με εμμονές και ιδεοληψίες που προσπαθεί να βγάλει από την πέτρα λάδι για να προωθήσει την ατζέντα του.

Εμείς δεν θα υπεισέλθουμε στη διαδικασία να διαπιστώσουμε ποια από τις τρεις εκδοχές ισχύει.

Αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε την εξαγωγή του συμπεράσματος ότι από τότε που ο π. Βασίλειος Βολουδάκης θρονιάστηκε με ανορθόδοξες μεθοδεύσεις στον “Ορθόδοξο Τύπο” παρατηρούνται περίεργα φαινόμενα ξένα προς την παράδοση της εφημερίδας. Σε πολλά άρθρα, σχόλια και ρεπορτάζ της που γράφει ο ίδιος ο π. Βασίλειος ή άλλοι ανώνυμοι και ψευδώνυμοι συντάκτες της, γίνεται συστηματική προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί ο αντιοικουμενιστικός αγώνας και να εκτραπεί σε προσπάθεια κατάργησης της πατριαρχικής πράξης του 1928 ως εάν αυτό είναι το σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία μας σήμερα και όχι το ότι ο Οικουμενισμός θεσμοθετήθηκε συνοδικά με τις αντορθόδοξες αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης.

Σας παρακαλούμε θερμά π. Βασίλειε. Σταματήστε να υποσκάπτετε τον αντιοικουμενιστικό αγώνα.

No comments:

Post a Comment