Thursday, May 12, 2016

Ο ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΙΡΕΤΕΟΣ π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΕΡΜΟΣ


Ο ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΙΡΕΤΕΟΣ π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΕΡΜΟΣ

Σχόλιο στο ιστολόγιο "Ακτίνες"
=====

Αὐτό λέει ἐξάλλου ὁ π Βασίλειος Θερμός στό τέλος τοῦ βιβλίου του: «Ὁ ὁμοφυλόφιλος δέν ἔχει καμμιά ἁμαρτία γι’ αὐτό πού τοῦ συμβαίνει, φυσικά οὔτε καί ἐνοχή, βρίσκεται ὅμως ἄθελά του σέ κατάσταση ἁμαρτωλότητας ἐπειδή ἀδυνατεῖ νά συμβάλει στό ἑνοποιητικό ἔργο τοῦ Χριστοῦ....» (σ. 645)."

Με αυτή τη φράση ο π. Βασίλειος τινάζει στον αέρα 645 σελίδες φροϋδικής μπουρδολογίας και αυτοακυρώνεται. Κρίμα στον κόπο που έκανε να μαζέψει τόσα "επιστημονικά" παραθέματα. Δεν έχει σημασία πώς αρρωσταίνει κανείς, στην ψυχή ή στο σώμα. Από τη στιγμή που αρρώστησε σημασία έχει να γίνει υγιής. Και η Εκκλησία δεν καταδικάζει κανέναν άνθρωπο για τις αμαρτωλές επιθυμίες του, ίσα-ίσα που βασικός λόγος που διδάσκει τον άνθρωπο να μην κατακρίνει τον πλησίον του για καμία αμαρτία είναι το γεγονός ότι ΟΛΟΙ είμαστε ικανοί για ΟΛΕΣ τις αμαρτίες, είτε δείχνουμε μια τέτοια τάση είτε όχι. Σημασία έχει να μην υποκύπτουμε στις αμαρτωλές επιθυμίες, ή αν υποκύψουμε λόγω αδυναμίας να ξαναβάλουμε αρχή μετανοίας. Αυτός είναι ο σταυρός του κάθε ανθρώπου. Η απελευθέρωση από τις επιθυμίες καθαυτές είναι αποκλειστικά δώρο της χάριτος του Θεού, και για να την προσελκύσει ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να τηρεί τις εντολές του Θεού. Είναι τόσο δύσκολα μαθηματικά;;

Ο π. Βασίλειος κάθε τόσο προπαγανδίζει και μια νέα επανάσταση που ζήλεψε από την "πεφωτισμένη" Δύση προκειμένου να εκπολιτίσει τους κακόμοιρους ιθαγενείς της ορθοδοξίας. Μεταφράσεις, λειτουργική αναγέννηση, ψυχανάλυση, έλαβε καλοπληρωμένες απαντήσεις αλλά ησυχία δε βρίσκει. Είναι πλέον επικίνδυνος. Και ποια σύνοδος να τον μαζέψει τώρα; Αφού οι ίδιοι οι ποιμένες, επίσκοποι και ιερείς έβαλαν εδώ και τόσα χρόνια τους ψυχιάτρους μέσα στις εκκλησίες να διδάσκουν, για να φανούν πρωτοπόροι και μοντέρνοι. Τώρα που η "επιστήμη" τους έδειξε τα δόντια της με τι μούτρα θα την ακυρώσουν; 

Οι πιστοί πρέπει να καταλάβουμε ένα πολύ απλό πράγμα: η ψυχανάλυση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Είναι ΘΕΩΡΙΕΣ. Θεωρίες ανθρώπων που έζησαν εκτός Εκκλησίας, κατά κύριο λόγο αθέων, ή ακόμη και αποκρυφιστών, ανθρώπων που δεν είχαν πρόσβαση στην ορθόδοξη χριστιανική θεραπευτική για να αναπαύσουν την ψυχή τους και σύμφωνα με τα πάθη τους εφεύρισκαν (ή ο γνωστός ψιθυριστής τους φύτευε στο μυαλό;) μια ιδέα για να εξηγήσουν το σκότος μέσα τους. Γι' αυτό υπάρχουν τόσες πολλές σχολές με εντελώς αντικρουόμενες διδασκαλίες, όπως στον προτεσταντισμό. Στην αλήθεια υπάρχει ενότητα, μόνο το ψέμα προκαλεί διάσπαση. Διαβάστε ιστορία της ψυχολογίας και θα καταλάβετε για τι απάτη πρόκειται. Η "επιστήμη" αυτή δεν μπορεί καν να δώσει έναν ορισμό για το αντικείμενο της μελέτης της, την ψυχή! Και αυτό το παραδέχονται οι ίδιοι οι διάκονοί της! Η επιστήμη βγάζει συμπεράσματα που είναι απτά και αποδεικνύονται, οι ψυχολογικές θεωρίες δεν μπορούν να αποδειχτούν, είναι αέρας κοπανιστός! Οι άγιοί μας είχαν προσωπική εμπειρία με το Θεό και η χάρη Του τους φώτιζε το νου και έγραφαν αυτά που έγραφαν για την ανθρώπινη ψυχή και τα πάθη, δε φιλοσοφούσαν κατά το δοκούν, γι' αυτό και οι διδασκαλίες τους συμφωνούν μεταξύ τους. 

Ο μόνος λόγος για τον οποίο ένας ορθόδοξος, λαϊκός ή κληρικός, θα επέλεγε να ακολουθήσει διδάγματα περί ψυχής προϊόντα κτιστών διανοιών είναι γιατί αγνοεί το πού στηρίζεται η Εκκλησία και η σωτηρία του (στον Άκτιστο), και νομίζει ότι υπολείπεται ως άνθρωπος μπροστά σ' αυτούς που θαυμάζονται για το τίποτα στον παρόντα αιώνα. Επανάληψη του προπατορικού αμαρτήματος, με ολίγον από επαρχιώτικο κόμπλεξ.

No comments:

Post a Comment