Sunday, May 15, 2016

Η ΑΓΩΝΙΑ ΚΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ


Η ΑΓΩΝΙΑ ΚΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Έχουμε ενώπιόν μας μια ομιλία του π. Κωνσταντίνου Στρατηγόπουλου στον ι. ναό της  Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γλυφάδας. Εκφωνήθηκε στις 13 .2. 2016. Μπορεί να έχει περάσει καιρός από τότε αλλά η προβληματική που αναπτύσσει είναι και παραμένει στην επικαιρότητα κι έτσι μπορούμε κάλλιστα να τη σχολιάσουμε. 

Το θέμα του είναι η συγκληθησομένη Πανορθόδοξη Σύνοδος. Δηλώνει ο καλός κληρικός: «Εμείς την Ορθοδοξία δεν την πουλάμε για τίποτε για οποιονδήποτε Πάπα, για οποιαδήποτε λυκοφιλία ή ψευτοφιλία”… Δεν διαφωνούμε ποσώς με τις διαπιστώσεις του π. Κωνσταντίνου. Όμως το διαβόητο άρθρο 6 της θεματολογίας της Συνόδου, όπως πέρασε από τη Σύναξη των Προκαθημένων στο Σαμπεζύ, θέλει, σώνει και καλά, να μας παρουσιάσει τον Παπισμό για «Εκκλησία» αντί για αίρεση και μάλιστα αίρεση, όπως διατυπώθηκε στη διαβόητη συμφωνία του Μπαλαμάντ, σαν «την αδελφή Εκκλησία της πρεσβυτέρας Ρώμης»!!! 

Το ίδιο άρθρο επιχειρεί να μεταμορφώσει ακαριαία τον πολυκέφαλο, κακοκέφαλο και διαρκώς διασπώμενο Προτεσταντισμό (που κινδυνεύει να χάσει και τα τελευταία του χριστιανικά υπολείμματα) σε σύνολο «Εκκλησιών»!!! (παράβαλε το «ΠΣΕ»). Μήπως το ίδιο δεν επιχειρείται, με την ίδια αταλάντευτη επιμονή και για τους Μονοφυσίτες; 

Κι ένα άλλο σχόλιο του π. Κωνσταντίνου: «Παλιά οι Σύνοδοι γίνονταν όταν υπήρχε αίρεση και μαζεύονταν οι Πατέρες από όλο τον κοσμο και προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την αίρεση. Σήμερα ποια αίρεση έχουμε ακριβώς, ποιος είναι ο μέγάλος κίνδυνος»; Τι ν’ απαντήσει κανείς στο αγωνιώδες αυτό ερώτημα; Ότι με μεθοδεύσεις του τύπου της «διηρημένης Εκκλησίας» ή μέσω της «βαπτισματικής Θεολογίας» επιχειρείται όχι η καταπολέμηση, αλλά η επιβράβευση των αμετανοήτων αιρετικών; Ότι η λέξη αίρεση θεωρείται πεπαλαιωμένη, έξω από τη μόδα και αποβλητέα; Σήμερα τα πράγματα έγιναν άνω –κάτω. Καμιά έγνοια για την προάσπιση της Πίστεως. Το επίκαιρο τραγουδάκι είναι: «όλοι το ίδιο είμαστε». Κι οι οικουμενιστές απειλούν κι από πάνω όποιον τολμήσει να σηκώσει κεφάλι… Τους απαντάμε με τη φράση του προφήτη Ηλία: Ζή Κύριος ο Θεός!

No comments:

Post a Comment