Tuesday, May 17, 2016

ΝΟΥΣΗΣ, ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ


ΝΟΥΣΗΣ, ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Σε πρόσφατο άρθρο του στο ιστολόγιο ΑΜΗΝ υπό τον τίτλο «Οικουμενική ή οικουμενιστική θεολογία;» ο κ. Κ. Νούσης μας μιλά για το «θλιβερό φονταμενταλισμό, το φοβερό αυτό θηρίο … το οποίο ζει και τρέφεται σε κάθε εποχή από τις σάρκες της θρησκείας και εν προκειμένω του Χριστιανισμού…». Ο απαξιωτικός αυτός χαρακτηρισμός  κι η απροσχημάτιστη λασπολογία δεν αναφέρεται στις σχισματικές παλαιοημερολογιτικές ομάδες. Η λάσπη του εξακοντίζεται στους παραδοσιακούς πιστούς, που αγωνίζονται (όπως είναι στοιχειώδες καθήκον τους) «εν μέσω παγίδων πολλών» να υπερασπιστούν την Ορθόδοξη πίστη στους χαλεπούς καιρούς μας. 

Ο  κ. Κ. Νούσης, στην προσπάθειά του να  αποδείξει ότι είναι αντικειμενικός, επικαλέστηκε και τον π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο. Οφείλουμε να γνωρίζουμε, όμως, ότι ο Γέροντας στο βιβλίο του «Τα δύο άκρα» υπήρξε εξ ίσου επικριτικός και για τους σχισματικούς παλαιοημερολογίτες, αλλά και για τους οικουμενιστές και δη τον αργηγέτη τους Πατριάρχη Αθηναγόρα. 

Παρακάτω αναφέρει: «Και αυτοί (οι οικουμενιστές) κινούνται στο χώρο της αίρεσης». Δεν διαφωνούμε ποσώς με την ως άνω ορθότατη διαπίστωση. Θα έπρεπε όμως να μας ονομάσει και μερικές από τις αιρετικές τους πρακτικές, όπως τις άνευ όρων και ορίων συμπροσευχές με Παπικούς κι άλλους  αιρετικούς,τη συστηματική τους προσπάθεια  να εντάξουν τους αιρετικούς (Παπικούς, Προτεστάντες, Μονοφυσίτες) στην Εκκλησία παρά τις κραυγαλέες τους κακοδοξίες μέσω της «βαπτισματικής θεολογίας» και άλλα πολλά. 

Τελειώνω με κάποια άλλη θέση του κυρίου Κ. Νούση  στο εν λόγω άρθρο: «Πώς να μιλήσεις μετά για διαλόγους και προσπάθεια ένωσης των Εκκλησιών…Λες και ποτέ δεν ακούσαμε τη λειτουργική αίτηση «υπέρ της των πάντων ενώσεως»… Κύριε Νούση: Επιτέλους! Πάψτε να διαστρέφετε τα λόγια και τις θέσεις των αντιοικουμενιστών. Υπέρ του διαλόγου είμαστε και παραμένουμε. Με όλους. Χωρίς όρους και όρια. Αλλά πάντοτε «επόμενοι τοις αγίοις Πατράσι». Παράδειγμα ο διάλογος του μακαριστού αρχ. Γεωργίου Γρηγοριάτου (Καψάνη) με τους Μονοφυσίτες της Αιγύπτου. Όσο για την «ένωση των Εκκλησιών» σας λέμε ότι εμείς, σαν Ορθόδοξοι, πιστεύουμε ΜΟΝΟ «εις μίαν, αγίαν, καθολικήν και αποστολικήν Εκκλησίαν». Αν αυτό δεν σας εκφράζει και βλέπετε ότι ο εκπεσών Παπισμός, ο πολυκέφαλος Προτεσταντισμός κι ο Μονοφυσιτισμός είναι «Εκκλησίες» ευχών χρεία. Τίποτε άλλο. 


Όσον αφορά τη λειτουργική αίτηση την ακούσαμε, την προσυπογράφουμε και σημαίνει: Επιστροφή των κακοδόξων στην Εκκλησία. Αυτό αναμένουμε με χαρά, γιατί δεν μισούμε κανένα. Εξ άλλου «ο Θεός θέλει παντας ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν». Την οικουμενιστική ανάγνωσή σας την χαρίζουμε.

No comments:

Post a Comment