Tuesday, May 24, 2016

ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΔΟΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Η ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ;


ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΔΟΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Η ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ισχυρίστηκε ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, που θα συνέλθει σε λίγες βδομάδες στην Κρήτη, δεν θα συζητήσει δογματικά ζητήματα.

Την άποψη αυτή εκφράζουν πολλοί άλλοι οικουμενιστές δυστυχώς και ορισμένοι αντιοικουμενιστές.

Η άποψη αυτή είναι εντελώς αθεμελίωτη. Τα κείμενα της ε΄ Προσυνοδικής Διάσκεψης είναι γεμάτα με αναφορές σε δογματικά ζητήματα. 

Το κείμενο που αναφέρεται στις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τους ετερόδοξους λ.χ. προσδίδει εκκλησιαστικότητα στους αιρετικούς. Διαμφισβητεί, επομένως, την πίστη της Εκκλησίας ότι είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Εισάγει την κακοδοξία της διηρημένης Εκκλησίας και προάγει την αίρεση της Βαπτισματικής θεολογίας. Προσβάλλει, επομένως, βάναυσα την Εκκλησιολογία της Ορθόδοξης πίστης μας. Επομένως πώς δεν θα ασχοληθεί με δογματικά θέματα η Πανορθόδοξη Σύνοδος;

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τελικά θα πρυτανεύσουν σοφότερες σκέψεις και η Πανορθόδοξη Σύνοδος θα απορρίψει όλες τις αναφορές που διαμφισβητούν την μοναδικότητα και ενότητα της Εκκλησίας. Σε κάθε περίπτωση είτε τα πράγματα εξελιχθούν κατ’ ευχήν είτε όχι τα δογματικά θέματα θα βρίσκονται στην ατζέντα της Πανορθόδοξης Συνόδου.

No comments:

Post a Comment