Friday, May 13, 2016

ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ




ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη “Ρομφαία”:

“Μία μεγάλη αλλαγή θέλει να φέρει στην Καθολική Εκκλησία ο Πάπας Φραγκίσκος βάζοντας την γυναίκα σε πιο ενεργό ρόλο.

Η είδηση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην Καθολική Εκκλησία και έχει γίνει δεκτή με μικτά αισθήματα. Και αυτό γιατί αφορά μία δραματική αλλαγή στα δεδομένα αιώνων.

Η γυναίκα και ο ιερατικός της ρόλος ήταν κάτι απαγορευμένο για την παπική εκκλησία εδώ και αιώνες, κάτι που όπως φαίνεται ο Πάπας Φραγκίσκος σκέφτεται να αλλάξει, και να χειροτονεί και γυναίκες πλέον στην θέση των διακόνων.

Ο ποντίφικας έχει βρεθεί αρκετές φορές μπροστά σ' αυτό το αίτημα από τις μοναχές που τον παρακολουθούν ενώ στα συν της πρόθεσής του είναι και το γεγονός ότι οι γυναίκες είχαν παίξει τον ρόλο των διακόνων στα πρώτα χρόνια της εκκλησίας.

Αν και Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι η «πόρτα είναι κλειστή» για τη δυνατότητα των γυναικών να γίνουν ιερείς - η Καθολική Εκκλησία διδάσκει ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να γίνουν ιερείς, επειδή ο Ιησούς επέλεξε οικειοθελώς μόνο άντρες ως αποστόλους του - ο ίδιος υποστήριξε επίσης τη διεύρυνση του ρόλου των γυναικών μέσα στην εκκλησία.

Πάντως τα σχόλια του Πάπα είναι πιθανό να δημιουργήσουν αντιδράσεις μεταξύ παραδοσιακών και συντηρητικών Καθολικών οι οποίοι θα θεωρήσουν ότι ο Πάπας επιδιώκει να ωθήσει την εκκλησία σε μια πιο φιλελεύθερη, προοδευτική κατεύθυνση.”

Μετά τις παραχωρήσεις του Πάπα Φραγκίσκου προς τους ομοφυλόφιλους και τους διαζευγμένους ήρθε η σειρά των γυναικών που θα αναλάβουν ρόλο διακόνου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος προσπαθεί να πυργώσει το προφίλ ενός Πάπα με κοινωνικές ευαισθησίες που θέλει να απομακρυνθεί από τον συντηρητισμό για να δώσει στον Παπισμό μια διαφορετική εικόνα.


Ας δούμε τι είδους αντιδράσεις θα υπάρξουν στους κόλπους του Βατικανού για τη νέα απόφαση του Πάπα.

No comments:

Post a Comment