Monday, May 11, 2015

Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΙΚΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ



Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΙΚΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Το διαδικτυακό παιχνίδισμα, μετά τη δημοσίευση των σχετικών με τις μεικτές κατασκηνώσεις, ‘’ενοχλητικών’’ κειμένων δημιουργεί ερωτηματικά.  Κάποιος που επιζητεί να μάθει σχετικά με τις κατασκηνώσεις είναι πολύ φυσικό να επιλέξει την αναφορά «κατασκήνωση». Η επιλογή «κατασκήνωση» δεν οδηγεί σε πληροφορίες για τις κατασκηνώσεις, αλλά σε αναφορά για θείες λειτουργίες που γίνονται σε ναό που βρίσκεται στα όρια προσκοπικής κατασκήνωσης. Γι’ αυτό και η αναφορά έχει τον τίτλο «προσκοπική κατασκήνωση…». 

Αν εκεί όπου αναγράφεται η κατηγορία «κατασκήνωση…», γίνει αντιγραφή και επικόλληση σε κενό χώρο «περιέργως» η επικόλληση αναγράφει την πλήρη ονομασία της εκκλησιαστικής και όχι της προσκοπικής κατασκήνωσης. (Φυσικά μετά το κείμενο αυτό θα γίνουν πιθανό αλλαγές στη διαδικτυακή παρουσίαση).

Τις κατασκηνώσεις αν θέλει κάποιος να ψάξει, θα τις βρει στα ιδρύματα (διακονία) χωρίς καμιά αναφορά για μεικτές κατασκηνώσεις. Δεν αναφέρονται πληροφορίες για τις κατασκηνωτικές περιόδους, πολύ πιθανόν για να μη γίνουν αναφορές σε μεικτές κατασκηνώσεις. Είναι αναγνώριση της επικινδυνότητας των μεικτών κατασκηνώσεων, ιδιαιτέρως μάλιστα σε κατασκηνώσεις με παιδιά του Λυκείου; Είναι κρύψιμο για τα ‘’ενοχλητικά’’ κείμενα; Πάντως το πιθανότερο είναι ότι οι μεικτές κατασκηνώσεις συνεχίζονται, παραδειγματίζοντας κι άλλους. 

Κάποιοι συνεχίζουν να επιλέγουν τις μεικτές κατασκηνώσεις και κάποιοι κάνουν σκέψεις για να δοκιμάσουν το είδος τούτο. Το θέμα των μεικτών κατασκηνώσεων είναι πολύ σοβαρό και μάλιστα των λυκειακών τάξεων και δεν πρέπει να υποτιμάται η επικινδυνότητα των. Στην Κύπρο κάποιοι εφαρμόζουν το είδος αυτό και κάποιοι προβληματίζονται για εφαρμογή των. Είναι λοιπόν φρονιμότερο να γίνεται δεύτερη σκέψη, όταν πρόκειται να επιλεγεί το είδος της μεικτής κατασκήνωσης, καθότι καραδοκούν σοβαροί κίνδυνοι, ιδιαιτέρως μάλιστα σε κατασκηνώσεις με παιδιά του Λυκείου.

Επειδή είναι πολύ δύσκολο να αποφεύγονται τα έκτροπα, τα συναφή με τη μορφή των μεικτών κατασκηνώσεων, γι’ αυτό ας μην υποτιμούνται οι κίνδυνοι που καραδοκούν. Δεν είναι απλά θέμα μέτρων, για να αποφευχθούν έκτροπα. Δεν είναι απλά θέμα αυστηρότερου προγράμματος. 

Οι γονείς εμπιστεύονται τα παιδιά τους στις κατασκηνώσεις και μάλιστα στις Εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις. Τον πρώτιστο λόγο τον έχει φυσικά ο ίδιος ο γονιός και πρέπει να προβληματίζεται πριν στείλει το παιδί του σε τέτοιου είδους κατασκηνώσεις. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα. 

Φυσικά όσοι εφαρμόζουν το είδος τούτο των μεικτών κατασκηνώσεων, ισχυρίζονται ότι δεν παρουσιάζονται έκτροπα. Οι ενδείξεις όμως πιθανών εκτρόπων, πρέπει να σταθμίζονται με σοβαρότητα. 

Είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτούς που έχουν την πρώτη ευθύνη των κατασκηνώσεων και δεν διαβιούν στον κατασκηνωτικό χώρο, να έχουν τη πρέπουσα ενημέρωση. Προς τούτο είναι χρήσιμο να εκζητείται με επιμονή  η γνώση της ύπαρξης εκτροπών  σχετικών με τη μορφή των μεικτών κατασκηνώσεων. Κυρίως στις λυκειακές τάξεις, καραδοκούν πολλοί κίνδυνοι και δεν πρέπει να υποτιμάται η επικινδυνότητα των μεικτών κατασκηνώσεων.

Πάντως ο τρόπος της διαδικτυακής παρουσίασης, δημιουργεί ερωτηματικά. Σταθμίζοντας τις ακοές περί των μεικτών κατασκηνώσεων, πιστεύομε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η επικινδυνότητα των.

No comments:

Post a Comment