Monday, May 18, 2015

ΕΝΑ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΜΕΛΕΤΑΜΕ



ΕΝΑ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΜΕΛΕΤΑΜΕ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Χωρίς αμφιβολία, όλοι οι Βίοι των Αγίων έχουν κάτι να μας πουν. Κρύβουν μηνύματα,συμβουλές και κατευθυντήριες γραμμές για τη ζωή όλων μας. Όμως πάντοτε επίκαιρος, αφοπλιστικά αποκαλυπτικός και κρυστάλλινης διαύγειας αποβαίνει ο Βίος των Δεκατριών Οσίων της Μονής της Καντάρας, που μαρτύρησαν για την πίστη μας στα χέρια των αμετανόητων Παπικών. 

Βρισκόμαστε στις 19 Μαΐου 1231, στη φραγκοκρατούμενη Κύπρο. Στην ξερή κοίτη του ποταμού Πεδιαίου κοντά στη Λευκωσία δώδεκα καλόγεροι (ο ένας έχει πεθάνει από τα βασανιστήρια στη φυλακή), λιπόσαρκοι, καταπονημένοι, αλλά με αδούλωτο φρόνημα στη ματιά, φρουρούνται από πάνοπλους στρατιώτες του φράγκικου βασιλείου της Κύπρου. Η παπική απόφαση είναι σαφής: να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει, αφού περιφρόνησαν τη λατινική διδασκαλία για τον άζυμο άρτο (όστια) στη θ. κοινωνία. Τους δένουν από τα πόδια στις ουρές αγρίων αλόγων και μουλαριών, τα οποία αναγκάζουν να τρέχουν στην ξερή κοίτη του χειμάρρου. Τα κορμιά των μοναχών ξεσκίζονται από τις αιχμηρές πέτρες, τα ξύλα και τις οπλές των αγριεμένων ζώων, που τρέχουν μανιασμένα στην κοίτη του Πεδιαίου. Κάποτε κουράζονται τα άλογα ζώα και σταματάνε καταϊδρωμένα. Πίσω τους κείτονται δεμένα τα κορμιά των μαρτύρων, που αναίσθητοι πλέον από τα πολλαπλά κτυπήματα είναι σχεδόν μισοπεθαμένοι. Οι πληγές τους αιμορραγούν ασταμάτητα, τα σώματά τους, λουσμένα στον ιδρώτα, είναι μελανιασμένα, τα ρούχα τους, πασπαλισμένα με σκόνη, έχουν γίνει ματωμένα κουρέλια. Οι στρατιώτες του βασιλιά έχουν μαζέψει ένα τεράστιο σωρό από ξύλα. Κόβουν τα σκοινιά που είχαν δεσει τα σώματα των μοναχών, τα ρίχνουν στο σωρό με τα ξύλα και βάζουν φωτιά. Οι φλόγες υψώνονται απειλητικές… Σε λίγο έχουν τελειώσει την αποστολή τους. 

Όποιος πιστεύει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Συμβόλου της πίστεως δεν πρέπει να μιλά για ένωση εκκλησιών, ούτε για «αδελφή Εκκλησία της πρεσβυτέρας Ρώμης» αλλά για επάνοδο των κακοδόξων στην Εκκλησία. Έλεγε ο μακαριστός π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ: «Δι’ εμέ η χριστιανική επανένωσις είναι ακριβώς η παγκόσμιος μεταστροφή εις την Ορθοδοξίαν». 

Κάθε φορά που περνώ από το χώρο του μαρτυρίου των Τρισκαίδεκα Οσίων Πατέρων, όπου υψώθηκε στα 2009 περικαλλής ναός προς τιμήν των, ψιθυρίζω τούτο το Απολυτίκιο (Ήχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε): 

Στρατός θεοσύλλεκτος, 
παρεμβολή ιερά, 
εν Κύπρω ηθλήσατε 
υπέρ της δόξης Χριστού, 
πυρί ομιλήσαντες.
Μάρτυρες της Καντάρας 
οι Τρισκαίδεκα όντες,
λύσαντες τας ενστάσεις 
των δυσθέων γλωσσάλγων.
Διό εν παρρησία Χριστώ 
πρεσβεύσατε του σωθήναι ημάς. 

No comments:

Post a Comment