Thursday, May 28, 2015

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΕΒ. κ. ΑΡΤΕΜΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΕΒ. κ. ΑΡΤΕΜΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη Romfea.gr:

“Η Ιερά Σύνοδος απέστειλε επιστολή προς τον πρώην Επίσκοπο Αρτέμιο, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: "Προκειμένου για την ενότητα της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας του Αγίου Σάββα, και για τη σωτηρία σας, καθώς και για τους υποστηρικτές σας, σας προσκαλούμε να ακολουθήσετε τον δρόμο της ειρήνης και της ενότητας με την Εκκλησία, έξω από την οποία δεν υπάρχει σωτηρία."

"Στην ειλικρινή μας πρόσκληση, παρακαλούμε να μας απαντήσετε, προφορικώς ή γραπτώς εντός τριών ημερών, ή το αργότερο πριν τη λήξη της παρούσας συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας", προσθέτει η Ιερά Σύνοδος στην επιστολή της.

Σε άλλο σημείο η Ιερά Σύνοδος τονίζει: "Καθηκόντως σας ενημερώσουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι, να επιλύσουμε ικανοποιητικά το ζήτημα του κανονικού καθεστώτος σας, εάν πραγματικά θέλετε την ειρήνη και την ενότητα με την Εκκλησία."

"Σε περίπτωση άρνησής σας, Θεός φυλάξοι, η Σύνοδος της Ιεραρχίας είναι υποχρεωμένη, από δικό σας λάθος, να λάβει περαιτέρω τα τελικά κανονικά μέτρα" προσθέτει η Ιερά Σύνοδος στην επιστολή που υπογράφει ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος.”

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν η πρόσκληση είναι απλά πρόσκληση ή αστραπή πριν την βροντή.

Εννοώ αν είναι απλά πρόσκληση για να επουλωθεί το σχίσμα ή αν είναι προάγγελος αναθεματισμού του Σεβ. Αρτεμίου και όσων τον ακολουθούν μετά την ανυπόστατη χειροτονία βοηθού επισκόπου της Μητροπόλεως Ράσκας.

Προσευχόμαστε ο Θεός να ανοίξει τους οφθαλμούς του Σεβ. κ. Αρτέμιου για να δει ότι καθόλου δεν συμφέρουν την Εκκλησία τα σχίσματα. Ας μη διστάσει να αρπάξει από τα μαλιά την ευκαιρία που ανοίγεται με την πρόταση της Σερβικής Ιεραρχίας. 

Οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Σερβίας από μακρού χρόνου προβαίνουν σε σωρεία οικουμενιστικών ενεργειών. Σ’ αυτό έχει δίκαιο ο Σεβ. κ. Αρτέμιος. Απλά η επιλογή του σχίσματος δεν είναι επιλογή. Είναι ο χειρότερος τρόπος να αντιδράσει κάποιος εναντίον του Οικουμενισμού. Ας επιστρέψει στη Σερβική Εκκλησία ως ιεράρχης -όπως φαίνεται να του προτείνει η πρόσκληση της Σερβικής Ιεραρχίας- και από την ενεργή θέση του στην Εκκλησία της Σερβίας ας καταθέτει τις θέσεις και τις διαμαρτυρίες του για κάθε οικουμενιστική ασχημία που παρατηρείται.

No comments:

Post a Comment