Monday, May 25, 2015

ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟ «Π.Σ.Ε.»



ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟ «Π.Σ.Ε.»

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ένα από τα επακόλουθα της συμμετοχής των Ορθόδοξων Εκκλησιών (ευτυχώς όχι όλων) στο «ΠΣΕ» (Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών) είναι η συγκατοίκησή τους με το πλήθος των κακοδόξων ομάδων, που ονομάζονται «εκκλησίες» ή «ομολογίες». Η πιο ακραία απ’ αυτές τις αιρετικές παραφυάδες είναι η πολυκέφαλη κακόδοξη πανσπερμία των Πεντηκοστιανών. Η αιρετική αυτή ομάδα είναι η πλέον διαδεδομένη παγκοσμίως αίρεση. Ξεκίνησαν οι Πεντηκοστιανοί από την Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνος. Οι καταβολές τους είναι αναμφίβολα προτεσταντικές. Αυτό που τους κάνει να διακρίνονται εμφανώς από τις γνωστές προτεσταντικές Ομολογίες, είναι ο ισχυρισμός τους ότι τα μέλη τους βρήκαν εύκολο τρόπο (διαφορετικό από αυτό που δίδαξε ο Χριστός κι εφάρμοσαν οι Άγιοι) να παίρνουν τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος. 

Όπως είναι γνωστό, με την αίρεση του Φιλιόκβε, οι Παπικοί -και κατά συνέπειαν οι πνευματικοί τους κληρονόμοι οι Προτεστάντες-, έθεσαν το Άγιο Πνεύμα σε δεύτερη μοίρα, αφού, κατά την κακόδοξη  τους άποψη, εκπορεύεται κι από τον Πατέρα κι από τον Υιό. 

Οι Πεντηκοστιανοί, από την άλλη, φτάνοντας στο άλλο άκρο, υπερτονίζουν τη θέση του Αγίου Πνεύματος κι επιμένουν ότι -συν τοις άλλοις-, τους φωτίζει, δίνοντάς τους το χάρισμα της «γλωσσολαλιάς», όπως τους Αποστόλους τη μέρα της Πεντηκοστής. Η γλωσσολαλιά των Πεντηκοστιανών δεν είναι παρά μόνο άναρθρες κραυγές και υστερικές φωνές (τις περισσότερες φορές, ενώ έχουμε και το φαινόμενο του δαιμονισμού), ενώ οι Απόστολοι την Πεντηκοστή μίλησαν κατανοητές γλώσσες, κηρύσσοντας τα μεγαλεία του Θεού. 

Ο ισχυρισμός τους για τη γλωσσολαλιά ανατρέπεται και από το γεγονός ότι συμμερίζονται με τους άλλους Προτεστάντες διάφορες κακοδοξίες. Δεν δέχονται κανένα μυστήριο. απορρίπτουν την εξομολόγηση. Ούτε πιστεύουν ότι στη Θεία Κοινωνία κοινωνούμε σώμα και αίμα Χριστού. Οι Πεντηκοστιανοί είναι και υβριστές της Θεοτόκου και των Αγίων και έχουν την πεποίθηση πως έχουν την ίδια αγιότητα με τους Αγίους Αποστόλους! 

Αυτοί οι άνθρωποι είναι ισότιμα μέλη του «ΠΣΕ» κι οι δικοί μας έχουν ακόμη την άποψη πως θα βρουν κοινό έδαφος μαζί τους; Σε ποιο άραγε τομέα; Θα πάψουν να βρίζουν τη Θεοτόκο και τους Αγίους; Θα σταματήσουν να χλευάζουν τα μυστήρια ή θα παραδεχθούν ότι δεν έχουν το χάρισμα της «γλωσσολιάς»; «Διο έξελθετε εκ μέσου αυτών».

No comments:

Post a Comment