Friday, January 17, 2014

ΤΙ ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ;



ΤΙ ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Παραθέσαμε, στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, το κατατοπιστικό ρεπορτάζ του κ. Ανδρέα Λουδάρου, από το dogma.gr, για το διακύβευμα στην Εκκλησία της Τσεχίας και της Σλοβακίας.

Ας δούμε συνοπτικά τι ακριβώς συνέβηκε χωρίς προσπάθεια να συγκαλύψουμε την αλήθεια και να ωραιοποιήσουμε την πραγματικότητα.

Στην Εκκλησία της Τσεχίας και της Σλοβακίας παίχτηκε ένα πολύ σκληρό πόκερ μεταξύ των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Ρωσίας.

Οσο και αν το αποτέλεσμα του αγώνα δεν κρίθηκε οριστικά, το παιγνίδι ουσιαστικά κατέληξε σε συντριπτική νίκη του Πατριαρχείου Μόσχας.

Αυτό που απομένει για το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι να διαχειριστεί την ήττα.

Εχει τις ακόλουθες επιλογές:

1.) Να παγιώσει σχίσμα με την αρωγή του Μητροπολίτη Συμεών ή να προσπαθήσει να ανεξαρτοποιήσει την Εκκλησία της Τσεχίας από την Εκκλησία της Σλοβακίας.

2.) Nα αποδεχτεί την κατάσταση που προέκυψε και να συμβιβαστεί με την σκληρή πραγματικότητα που δημιουργήθηκε "την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενον".

3.) Να παζαρέψει ένα συμβιβασμό για "την τιμή των όπλων".

Το σίγουρο είναι ότι, ότι και να κάνει, θα διαχειριστεί μια ήττα.

Υπάρχει φυσικά και ένα άλλο σενάριο: Να κηρύξει παγκόσμιο -γράφε πανορθόδοξο- πόλεμο και να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Αυτό το σενάριο όσο και αν πληγώσει βαθιά το Πατριαρχείο της Ρωσίας, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα είναι άλμα στο κενό, επειδή η δύναμη του Πατριαρχείου Ρωσίας είναι αδιαμφισβήτητη και η συμμαχία των άλλων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι εύθραυστη λόγω των μεγάλων εθνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Την ίδια ώρα η Εκκλησία της Ρωσίας έχει τη συντριπτική δύναμη των αριθμών -και σε πιστούς και σε επισκόπους-, την οικονομική ευμάρεια και την αρωγή και συμμαχία του Ρωσικού κράτους που είναι σε θέση να καθορίσει τις εξελίξεις πολλών γεγονότων ζωής και θανάτου για πολλά έθνη.

No comments:

Post a Comment