Saturday, January 25, 2014

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΩΡΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ;



ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΩΡΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Eίναι εντελώς αθεμελίωτος ο ισχυρισμός ότι ο Οικουμενισμός σήμερα είναι πιο επικίνδυνος από ότι ήταν την εποχή του μ. Αθηναγόρα.

Παρόλα αυτά αξίζει τον κόπο να εξετάσουμε ποιες συνέπειες έχει αυτός ισχυρισμός για τους παραδοσιακούς πιστούς. 

Oλοι οι παραδοσιακοί πιστοί αναγνωρίζουν ότι ο Οσιος Ιουστίνος (Πόποβιτς), τα 20 μοναστήρια του Αθωνα και οι τρεις Μητροπολίτες που αποτειχίστηκαν -δηλαδή σταμάτησαν το μνημόσυνο του μεγάλου Αποστάτη της πίστης μας Πατριάρχη Αθηναγόρα-, ενήργησαν κατά Θεόν επειδή η οικουμενιστική κρημνοβασία του μ. Πατριάρχη ήταν κυριολεκτικά εωσφορική.

Ας υποτεθεί όμως -χάριν της συζήτησης- ότι ο γράφων έχει κάνει λανθασμένη εκτίμηση. 

Ας πάρουμε ως δεδομένο -για χάριν της συζήτησης και μόνον επαναλαμβάνω- ότι σήμερα είναι χειρότερη η κατάσταση από ότι ήταν την εποχή του Αθηναγόρα. 

Σ’ αυτή την περίπτωση ρωτούμε τους σεβαστούς πατέρες και αγαπητούς αδελφούς που κατέληξαν στο αντίθετο με μας συμπέρασμα:

Βάσει ποιας λογικής ή συνέπειας δεν προχωράτε σε αποτείχιση;

Πώς εκφράζετε -και δικαίως- το θαυμασμό σας για τον Οσιο Ιουστίνο (Πόποβιτς), τους μ. Μητροπολίτες Φλωρίνης Αυγουστίνο, Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιο και Παραμυθίας Παύλο και τους Αγιορείτες Ηγουμένους επειδή προχώρησαν σε αποτείχιση για τον ελάσσονα -κατά την εκτίμησή σας πάντοτε- κίνδυνο από τον Οικουμενισμό που ανθούσε την εποχή του μ. Αθηναγόρα, αλλά αρνείστε να κάνετε το ίδιο για τον μείζονα -και πάλιν κατά την δική σας εκτίμηση- Οικουμενισμό των ημερών μας;

Ευτυχώς όμως.! 

Είναι εντελώς λανθασμένη η άποψη ότι ο Οικουμενισμός είναι πολύ πιο επικίνδυνος σήμερα από ότι ήταν την εποχή του Αθηναγόρα.

Σκεφτείτε την ομιλία του μ. Αθηναγόρα στους προσκυνητές στο Φανάρι την οποία άκουσε με τα αυτιά του, μαγνητοφώνησε, απομαγνητοφώνησε και σχολίασε ο π. Γεώργιος Μεταλληνός. 

Σ’ αυτήν ο μ. Αθηναγόρας διακήρυξε (με καμάρι!!!) ασύστολα και χωρίς περιστροφές ότι έδινε τη Θεία Κοινωνία, όχι μόνον στους Παπικούς, αλλά και στους Προτεστάντες και πρότρεπε όλους να κάνουν το ίδιο χωρίς να ενδιαφέρονται για τις δογματικές διαφορές.!!!

Θυμηθείτε την “προδοσία του Ιούδα” -κατά τον Οσιο Ιουστίνο Πόποβιτς- της Εκκλησίας της Ρωσίας που έδινε με συνοδική απόφαση τη Θεία Κοινωνία στους Παπικούς.

Αναλογιστείτε την ασέβεια του μ. Θυατείρων Αθηναγόρα (Κοκκινάκη) που θεωρούσε τους Ιερούς Κανόνες “σχήματα ανοησιών και μίσους και εντάλματα ανθρώπων”.

Συγκρίνετε αυτά τα δεδομένα με όσα λέγουν οι Οικουμενιστές τώρα. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος λ.χ. προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν είναι οικουμενιστής έστω και αν γελούν ακόμη και οι πέτρες με τον ισχυρισμό του. 

Αναλογιστείτε τι έγραψαν οι π. Γεώργιος Τσέτσης και ο κ. Φειδάς για τους Κανόνες: “Ξέρετε;” προσπαθούν να μας πείσουν. “Δεν κατανοείτε ορθά τους Κανόνες. Δεν εννοούν αυτά που εσείς νομίζετε.” 

Δεν πείθουν φυσικά κανένα οι ισχυρισμοί τους αλλά δεν μπορεί να μας διαφεύγει το γεγονός ότι τώρα μιλούν από θέση άμυνας και όχι με τον επιθετικό τρόπο που μιλούσαν την εποχή του μ. Πατριάρχη Αθηναγόρα.

Ξεχάσατε την ιστορική συνεδρία του Οκτωβρίου του 2009 της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος;

Ή να μνημονεύσω το τέλμα που κατέληξαν οι διάλογοι και την αδυναμία των διαλεγομένων να εκδώσουν ακόμη και ένα απλό Ανακοινωθέν για τις εργασίες του Διαλόγου Ορθοδόξων και Παπικών;

Πώς, επομένως, είναι χειρότερη η κατάσταση τώρα από ότι ήταν την εποχή του μ. Αθηναγόρα;

Αλλά και αν τυχόν είναι, γιατί δεν προχωράτε σε αποτείχιση;

Προσοχή, λοιπόν, επειδή ο ισχυρισμός ότι τώρα ο Οικουμενισμός είναι πιο επικίνδυνος από την εποχή του μ. Αθηναγόρα είναι ενδεχόμενο να αποδειχθεί ολέθριος για την ενότητα της Εκκλησίας.

4 comments:

  1. Καλησπέρα σας.
    Επιτρέψτε μου δύο λόγια μόνο βασισμένα στην πείρα μου ως ενοριακού ιερέως.
    Νομίζω ότι οι οικουμενιστές έχουν πετύχει, εν μέρει, τον στόχο τους διότι ο λαικός οικουμενισμός έχει πλέον καθιερωθεί στην συνείδηση της πλειοψηφείας των πιστών.
    Η παρουσία καθολικών και προστεσταντών "ιερωμένων", ακόμα και αλλοθρήσκων, σε ενθρονίσεις ορθοδόξων ιεραρχών και θρονικών εορτών είναι πλέον δεδομένο και αποδεκτό απο τους περισσοτέρους ορθοδόξους, κληρικούς και λαικούς. Η συνείδηση των πιστών έχει αμβλυνθεί.
    Επίσης, οι ενέργειες αυτές των ιεραρχών μας καθιστούν το ποιμαντικό έργο σε ενοριακό επίπεδο εξαιρετικά δύσκολο σε θέματα προσεγγίσεως αλλοδόξων (μεικτοί γάμοι κλπ.)
    Δόξα τω Θεώ που υπάρχουν φωτισμένοι και απολογητές ιεράρχες κι έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε στους καλοπροαίρετους πιστούς οτι υπάρχουν και ιεράρχες που δεν συμβαδίζουν με τους Πατριάρχες μας σε θέματα του οικουμενισμού.
    Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.
    Εν Χριστώ. π. Θεολόγος Παντελής
    Εφημέριος Ι.Ν. Αγ. Κων/νου και Ελένης
    Wauwatosa, WI

    ReplyDelete
  2. Ουδεμία διαφωνία ότι ο λαικός οικουμενισμός έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό τους στόχους του.

    Επομένως πρέπει συνεχώς να ελέγχουμε τις οικουμενιστικές ασχημίες αλλά όχι να προχωρούμε σε αποτείχιση η οποία δεν μπορεί να βοηθήσει σε τίποτα τον αγώνα εναντίον του Οικουμενισμού..

    ReplyDelete
  3. Συμφωνούμε απολύτως.
    Αλλά μέχρι πότε θα κάνουμε υπομονή;
    Πικραινόμαστε καθημερινά με αυτά πού βλέπουμε κι ακούμε.
    Τα είδατε τα τελευταία στην Κύπρο;
    π. Θεολόγος

    ReplyDelete
  4. ΟΛΟΙ ΠΙΚΡΑΙΝΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ.

    ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ.

    ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ ή ΚΑΤΙ ΤΗ ΙΔΙΑΣ ΑΣΧΗΜΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ.

    ReplyDelete