Thursday, January 23, 2014

ΘΑΥΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


ΘΑΥΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Του κ. Φώτη Αθανασίου
============

Αγαπητέ φίλε Παναγιώτη,

Την περασμένη Κυριακή -εορτή του Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου- βρέθηκα στην Αθήνα για επαγγελματικό ταξίδι.

Θέλω να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο Βαρνάβα που μου συνέστησε την εκκλησία, στην οδό Αιόλου πάροδο της Ερμού, για εκκλησιασμό. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Ειρήνη Αιόλου.

Αγαπητέ Παναγιώτη! Εζησα ένα θαύμα στο κέντρο της Αθήνας και αν κάποιος δεν πιστεύει τι γίνεται εκεί δεν έχει παρά να πάει να εκκλησιαστεί στην Αγία Ειρήνη Αιόλου Αθηνών.

Εζησα την πιο συγκινητική Θεία Λειτουργία της ζωής μου.

Και εξηγούμαι!

Είχε περίπου 250-300 άτομα κάθε ηλικίας και δεν άκουγες ούτε τον παραμικρό θόρυβο. Ούτε ακόμη από μικρά παιδάκια.

Ο ιερέας και ο διάκονος του ιερού ναού την ώρα της Θείας Λειτουργίας δεν κάθησαν ούτε για ένα λεπτό, αλλά ήταν όρθιοι μπροστά στην Αγία Τράπεζα.

Τα ιερά τους άμφια ήταν τόσο απλά χωρίς κεντήματα. Τα μαλλιά και τα γένια τους αψαλίδιστα. Ολες οι ευχές απαγγέλλονταν μυστικά.

Οι ψάλτες ήταν πολύ καλοί. Εψαλλαν καθαρά χωρίς λαρυγγισμούς, ενώ την ψαλμωδία τους συνέδραμε Βυζαντινή χορωδία με μικρά παιδιά.

Εύχομαι ο Θεός να χαρίζει φωτισμό στον π. Θωμά και στον διάκονο να ορθοτομούν τον λόγο της αληθείας του Χριστού σε κάθε Θεία Λειτουργία με το παράδειγμά τους.

Με εκτίμηση,

Φώτης Αθανασίου

4 comments:

  1. Στην Αγία Ειρήνη Αιόλου όντως τις χαίρεσαι τις ακολουθίες. Ο γλυκύτατος παπα-Θωμάς με το ολιγόλεπτο αλλά μεστότατο κήρυγμά του. Ο καλλικέλαδος Λυκούργος Αγγελόπουλος με τους μαθητές του.
    (Σημείωση: εδώ εκκλησιάζεται και ο Χρήστος Γιανναράς).

    ReplyDelete
  2. Δεν εκκλησιάστηκα ποτέ εκεί, ούτε και γνωρίζω τον π. Θωμά αλλά χαίρομαι να ακούω τόσο ωραία για το ναό.

    Οσο για τον κ. Γιανναρά έχει πολύ καλό αισθητήριο σ' αυτά τα θέματα εξ ου και ήταν από τους πρώτους που πολέμησαν τον Νεοβαρλααμισμό.

    ReplyDelete
  3. Λογικό είναι να είναι στην Αγία Ειρήνη Αιόλου κατανυκτικές οι ακολουθίες, καθώς ψέλνει ο παγκοσμίου φήμης Λυκούργος Αγγελόπουλος. Τώρα για τους λαρυγγισμούς, δεν καταλαβαίνω τι εννοεί ο κ. Αθανασίου, καθώς δεν έχουν κάτι κακό και δεν απαγορεύονται (από όσο γνωρίζω)
    http://www.youtube.com/watch?v=HGIYFUNfUbs (Να και βίντεο όπου ο κ. Αγγελόπουλος ψέλνει-διακρίνονται πιστεύω ξεκάθαρα οι λαρυγγισμοί).
    Επίσης τα κεντήματα στη Βυζ. Μουσική δεν δίνουν την ιδιότητα ενός λαρυγγισμού στον προηγούμενο χαρακτήρα;

    ReplyDelete
  4. ΑΛΛΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΨΑΤΕ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΕΙΤΕ ΠΟΣΩΣ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

    ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΑΡΥΓΓΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ.

    ReplyDelete