Tuesday, January 14, 2014

ΣΟΒΑΡΟ ΟΛΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ κ. ΑΝΔΡΕΑ



ΣΟΒΑΡΟ ΟΛΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ κ. ΑΝΔΡΕΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Θρησκευτικά” άρθρο του έγκυρου αναλυτή κ. Γ. Ν. Παπαθανασόπουλου που αναφέρεται σε άκρως απαράδεκτες δηλώσεις του Σεβ. Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα:

Ανακριβείς χαρακτηρισμοί σε βάρος των Κρητών ελέχθησαν από Μητροπολίτη της Μεγαλονήσου. Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας (Νανάκης) κατά την επισημότατη ημέρα του εορτασμού της 100ής επετείου της Ενώσεως της Μεγαλονήσου Κρήτης με την Μητέρα Ελλάδα και την  Δοξολογία που τελέστηκε στα Χανιά εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, στον οποίο χαρακτήρισε τους Κρήτες "ελληνόφωνους ορθόδοξους χριστιανούς της Κρήτης". Επίσης απλώς "χριστιανούς της Κρήτης" και "παραδοσιακή ελληνόφωνη κρητική κοινωνία". 

Οι ανακριβείς  χαρακτηρισμοί ελέχθησαν ενώπιον όλων των στην Κρήτη Μητροπολιτών, του πρ. πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη, του Υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της πρ. Υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη, και όλης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Μεγαλονήσου.

Επειδή «αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις» (Αντισθένης) σημειώνεται ότι "ελληνόφωνος" είναι "ο αλλοεθνής που έχει ως γλώσσα του την ελληνική". 

Για παράδειγμα οι Γάλλοι ονομάζουν "γαλλόφωνους" τους κατοίκους των πρώην αποικιών τους, στην Αφρική και αλλού. 

Με την ερμηνεία που δίνουν τα λεξικά κατά τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου οι Κρήτες  είναι αλλοεθνείς προς τους Έλληνες, οι Κρήτες, που έκαμαν τεράστιες θυσίες και έχυσαν ποταμούς αιμάτων για την απελευθέρωσή τους από τους δυνάστες τους, για την ένωσή τους με την Μητέρα Ελλάδα και για την απελευθέρωση των άλλων Ελλήνων εις  Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Μικρά Ασία.

Πρώτος που αμφισβήτησε τη γνησιότητα γενικά των Ελλήνων ήταν ο γερμανόψυχος αυστριακός και ανθέλληνας πολιτικός Γιάκομπ Φίλιπ Φαλμεράϊερ (1790-1861). Κατά τη θεωρία του οι νεοέλληνες είναι "ελληνόφωνοι - μη έλληνες - βυζαντινοί πρόσφυγες, που στα ελληνικά εδάφη αναμίχθηκαν με σλάβους και αλβανούς". Τη θεωρία του Φαλμεράϊερ χρησιμοποίησαν οι Ναζί κατά την Κατοχή (1941-1944) για να δικαιολογούν τα όσα αποτρόπαια διέπρατταν σε βάρος των Ελλήνων.

Αλλά αν οι Ναζί, για τους δικούς τους προπαγανδιστικούς λόγους, δεν θέλησαν να αναγνωρίσουν τη συνέχεια του Ελληνισμού, άλλοι εχθροί των Ελλήνων την αναγνώρισαν πολύ παλαιότερα. 

Ότι οι Κρήτες είναι Έλληνες και όχι ελληνόφωνοι είναι τόσο αυτονόητο και προφανές όσο ότι ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή. Όμως υπάρχει για ορισμένους η ανάγκη να τους το υπενθυμίζουμε.”

Ο κ. Παπαθανασόπουλος αναφέρει αυτονόητες αλήθειες.

Να προσθέσω ότι την περί Ελληνοφώνων θεωρία δεν την αντιμετώπισαν μόνον οι Κρήτες αλλά και οι Κύπριοι. Οι Αγγλοι κατακτητές προσπαθούσαν να περάσουν το μήνυμα ότι οι Ελληνες της Κύπρου είναι Ελληνόφωνοι.

Εκπληττόμεθα για τις ατυχέστατες δηλώσεις του Σεβ. Αρκαλοχωρίου και ελπίζουμε ότι θα έχει την ευθιξία να τις ανακαλέσει.

Αν οι αναφορές είναι απλά ατυχείς και ελέχθησαν εκ παραδρομής και δεν είναι συνειδητή προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας τότε υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα αναθεώρησης των ατυχών εκφράσεων.

Είναι δύσκολο πάντως να γίνει πιστευτό ότι οι ατυχείς δηλώσεις έγιναν εκ παραδρομής επειδή ο Σεβ. Αρκαλοχωρίου είναι ιεράρχης Καθηγητής Πανεπιστημίου, με ενεργό ρόλο στο διάλογο της Εκκλησίας με την αριστερά, ο οποίος μάλιστα έχει ενδιατρίψει στα εθνικά θέματα.

Γι' αυτό αν είναι συνειδητή η προσπάθειά του να αλλοιωθεί η Ιστορία τότε χρειάζονται εξηγήσεις πολλώ μάλλον επειδή εκπορεύονται από  Μητροπολίτη της ηρωοτόκου Κρήτης.

Ευχαριστώ θερμά τον κ. Παπαθανασόπουλο επειδή  μας ευαισθητοποιεί για θέματα που διαφορετικά θα περνούσαν απαρατήρητα.

No comments:

Post a Comment