Friday, January 31, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟ ΑΛΒΑΝΙΑΣ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟ ΑΛΒΑΝΙΑΣ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Από Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής μαθαίνουμε ότι: 

“Το Πανεπιστήμιο Fordham της Νέας Υόρκης ανακήρυξε χθες 28 Ιανουαρίου 2014, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, επίτιμο διδάκτορα Ανθρωπιστικών Σπουδών κατά τη διάρκεια ειδικής επισήμου τελετής στον περικαλλή ναό της Πανεπιστημιούπολης Rose Hill. Στα πλαίσια της τελετής και της σειράς διαλέξεων «Η Ορθοδοξία στην Αμερική» και αμέσως μετά την απονομή του διδακτορικού τίτλου, ο Μακαριώτατος μίλησε με θέμα «Η διάδοση των Καλών Ειδήσεων του Ευαγγελίου σε μια πολυθρησκευτική χώρα: Θεολογικές σκέψεις για τις άλλες θρησκείες».

«Το όνομα σας Μακαριώτατε φανερώνει και αναφέρεται στην Ανάσταση, το ίδιο κάνει και η διακονία σας», τόνισε στο καλωσόρισμα του Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Fordham π. Τζόζεφ Μακσέϊν, σημειώνοντας ότι καλωσορίζει με χαρά  και τιμή τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο στην οικογένεια του Fordham, η οποία αισθάνεται ιδιαίτερη ευλογία για την παρουσία του αλλά και διότι το Fordham είναι το μοναδικό μεγάλο πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών στο οποίο λειτουργεί Κέντρο Ορθοδόξων Θεολογικών Σπουδών.

Μετά την εναρκτήρια δέηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, τον λόγο πήρε ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Στέφεν Φρίντμαν και ανέγνωσε το κείμενο της ανακήρυξης, η οποία αναγνωρίζει τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο «ως εμπνευσμένο ηγέτη που πάντα πρόθυμος προσέρχεται όπου ο Θεός και η Εκκλησία τον καλεί, ως μεγάλο σύγχρονο και λόγιο Ορθόδοξο Ιεράρχη, ως διορατικό θεολόγο, και ως ένθερμο υποστηρικτή της αρμονικής συνύπαρξης με όλους τους ανθρώπους όλων των θρησκειών», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην θριαμβευτική και αναστάσιμη πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, φανερά συγκινημένος αποδέχθηκε την τιμή και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο Πανεπιστήμιο και τους ιθύνοντες.  Στη διάλεξή του που ακολούθησε, ο Μακαριώτατος παρουσίασε σειρά διδακτικών εμπειριών από την διακονία του στην Αλβανία από το 1991, όταν αρχικά ορίσθηκε έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εξήγησε την προσέγγιση του για την αναβίωση και αναγέννηση της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας, τη διακονία της Εκκλησίας προς όφελος όλων των ανθρώπων και την αναγγελία και διάδοση των καλών ειδήσεων του Ευαγγελίου. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αναστάσιος ανέλυσε τρεις βασικές έννοιες στην Ορθόδοξη Θεολογία, τον Λόγο, την Αγάπη και το Φως.”

Η τιμή προς τον Μακαριότατο κ. Αναστάσιο χαροποιεί ιδιαίτερα τους πιστούς επειδή όλοι αναγνωρίζουν το τιτάνιο έργο που επιτέλεσε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

Ο Μακαριότατος κ. Αναστάσιος πήγε στην Αλβανία με μοναδικό στόχο να αναστήσει εκ του μηδενός την Ορθόδοξη Εκκλησία και κατόρθωσε να επιτελέσει ένα πραγματικό θαύμα, που δεν εξηγείται με ανθρώπινα κριτήρια. 

Παρόλα αυτά αντιμετώπισε λυσσαλέα αντίδραση από τα κατάλοιπα του καθεστώτος Χότζα και από μουσουλμάνους πολιτικούς ηγέτες που κυβερνούν ή κυβερνούσαν τη χώρα, ενώ βρέθηκε στο στόχαστο αδίστακτων ανθρώπων και ο ίδιος προσωπικά αλλά και οι Αλβανοί ομόδοξοι αδελφοί μας και οι ομογενείς μας στη Βόρειο Ηπειρο.

Οι απανταχού της γης Ορθόδοξοι πιστοί προσευχόμαστε ο Αγιος Θεός να δίνει φώτιση και δύναμη στον Μακαριότατο Αλβανίας στο δύσκολο έργο που επιτελεί.

Αναμένουμε ότι "η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα" Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης θα απονείμει τιμητικό διδακτορικό τίτλο στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας και σε άλλες εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες. 

Είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεπλύνει το άγος της απόδοσης τιμής στον αρχηγέτη του Νεονικολαιτισμού και της Νεορθοδοξίας κ. Χρ. Γιανναρά, όπως έκανε -ως μη όφειλε- πρόσφατα υπό την καθοδήγηση του γνωστού μεταπατερικού αστέρα π. Εμμανουήλ Κλάψη.

No comments:

Post a Comment