Tuesday, January 14, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΟΡΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΒΛΑΤΑΔΩΝ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΟΡΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΒΛΑΤΑΔΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============

Διαβάσαμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ:

“Στην εκλογή του Αρχιμανδρίτη Νικηφόρου, Ηγούμενου της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης προχώρησε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Ο Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος κατά κόσμον Κωνσταντίνος Ψυχλούδης γεννήθηκε στο Άδενδρο της Θεσσαλονίκης. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διδάκτορας στην Πατρολογία. Ομιλεί την Αγγλική γλώσσα.

Μέλος αρκετών εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών και πολιτιστικών σωματείων και συνεργάτης σε εφημερίδες και περιοδικά σε στήλες θεολογικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Την 30η Αυγούστου 2012 με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου εξελέγη ηγούμενος της Ιεράς Μόνης.”

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία και παρά Θεού φωτισμό στο νέο επίσκοπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς επιτέλεση της αποστολής του. 

Διερωτόμαστε όμως! Γιατί εξελέγη επίσκοπος;

Δεν το γράφουμε αυτό επειδή έχουμε κάτι αρνητικό υπόψη μας για τον Θεοφιλέστατο εψηφισμένο επίσκοπο Αμορίου κ. Νικηφόρο αλλά επειδή το αξίωμα του επισκόπου δεν πρέπει να δίδεται σε ηγουμένους μονών.

"Το επισκοπικό αξίωμα δεν είναι παράσημο", όπως έλεγε ο σοφός και άγιος Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος για να δίδεται σε Αρχιμανδρίτες που θέλει να τιμήσει η Εκκλησία.

Και η δεύτερη παρατήρηση: Για ποιο λόγο ένας άγαμος κληρικός και δη Αρχιμανδρίτης και ηγούμενος Μονής έχει νεωτεριστική εμφάνιση;

Ακόμη και στα μοναστήρια -και δη στη Βυζαντινή πόλη της Θεσσαλονίκης- θα βλέπουμε ξυρισμένους και κουρεμένους ηγουμένους μονών;

No comments:

Post a Comment