Monday, August 26, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΡΟΙΚΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ




ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΡΟΙΚΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Μεγάλος σάλος έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της ομιλίας του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε η Μητρόπολη Φλωρίνης για να τιμήσει τον μακαριστό Φλωρίνης Αυγουστίνο (Καντιώτη) για την τριετία από την εκδημία του.

Ο Σεβ. κ. Ιωσήφ ανέφερε στην ομιλία του ότι ο μακαριστός π. Αυγουστίνος ζήτησε συγγνώμη από τον αείμνηστο Πατριάρχη Δημήτριο, όταν επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, επειδή διέκοψε το μνημόσυνο του Πατριάρχη Αθηναγόρα μαζί με τους μακαριστούς Μητροπολίτες Παραμυθίας Παύλο και Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιο και τους ηγουμένους των είκοσι Μονών του Αγίου Ορους.

Πριν εκφέρει κανείς κρίση για τον ισχυρισμό είναι επιβεβλημένο να γνωρίζει ποια είναι η πηγή των πληροφοριών του Σεβασμιότατου Προικοννήσου.

Είναι πλέον ή βέβαιον ότι ο Σεβασμιότατος δεν ήταν παρόν στη συνάντηση του μακαριστού Πατριάρχη και του αείμνηστου Φλωρίνης.

Επομένως από ποιον πληροφορήθηκε το περιεχόμενο της συνομιλίας των;

Πιθανόν από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος ίσως ήταν παρών στη συνάντηση ως Διευθυντής του προσωπικού Γραφείου του αείμνηστου Πατριάρχη Δημήτριου. 

Πιθανόν φυσικά ο Αγιος Προικοννήσου να έχει πληροφορίες από άλλη πηγή του Φαναρίου.

Δεν πιστεύουμε ότι καταδέχτηκε να πέσει τόσον χαμηλά ώστε να συκοφαντήσει ένα κεκοιμημένο ιεράρχη τον οποίο πάντοτε τιμούσε.

Από κάπου πληροφορήθηκε τον διάλογο, τον οποίο εξέλαβε ως αληθή και γι’ αυτό τον ανέφερε στην ομιλία του.

Ο Σεβασμιότατος Προικοννήσου πρέπει να δώσει περισσότερα στοιχεία για να κατοχυρώσει τον ισχυρισμό του, αλλά επιβεβλημένο είναι επίσης να μη σπεύδουν ορισμένοι να χαρακτηρίσουν ψεύδος τον ισχυρισμό πριν ακούσουν τι έχει υπόψη του ο Αγιος Προικοννήσου.

Για μας πάντως το θέμα τίθεται διαφορετικά.  

Πολύ καλά έκανε ο αείμνηστος Φλωρίνης και οι
δύο άλλοι ιεράρχες και οι Αγιορείτες Καθηγούμενοι και διέκοψαν τον μνημόσυνο του μεγάλου Αποστάτη της πίστης μας Πατριάρχη Αθηναγόρα. 

Προσθέτουμε μάλιστα ότι, αν το παράδειγμά τους εμιμούντο ακόμη δέκα ή είκοσι αρχιερείς, διαφορετική θα ήταν η τροπή των πραγμάτων.

Ας μην ξεχνούμε ότι τόσον ο Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, όσον και Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος, αλλά και ο π. Παίσιος ήταν υπέρ της διακοπής του μνημοσύνου του Αποστάτη Πατριάρχη Αθηναγόρα.

Επομένως; 

Γιατί συζητούμε την σκοπιμότητα της διακοπής του μνημοσύνου; 

Υπενθυμίζουμε, σε όσους προσποιούνται ότι δεν το γνωρίζουν: Ο αείμνηστος Πατριάρχης Αθηναγόρας δεν έκανε μόνον συμπροσευχές με τους Παπικούς και τους κάθε λογής αιρετικούς, ούτε περιορίστηκε μόνον σε κακόδοξες δηλώσεις, αλλά έδιδε τη Θεία Κοινωνία, όχι μόνον σε Παπικούς, αλλά ακόμη και σε Προτεστάντες και προέτρεπε όλους να κάνουν το ίδιο.!!!

Αλίμονον αν δεν βρίσκονταν έστω και λίγοι αρχιερείς να προσπαθήσουν να συνετίσουν τον Αποστάτη Πατριάρχη, που διέπραττε “την προδοσία του Ιούδα”, όπως χαρακτήριζε τη "διακοινωνία" ο Οσιος Ιουστίνος (Πόποβιτς), ο οποίος επίσης διέκοψε το μνημόσυνο του Πατριάρχη.  

No comments:

Post a Comment