Thursday, August 1, 2013

ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΚΟΝΕΣ - ΟΧΙ ΑΓΑΛΜΑΤΑ- ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ


ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΚΟΝΕΣ -ΟΧΙ ΑΓΑΛΜΑΤΑ- ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Διαβάσαμε το ακόλουθη ανταπόκριση του κ. Αιμίλιου Πολυγένη στη Romfea.gr:

“Το μεγαλύτερο άγαλμα του Χριστού στην Ευρώπη θέλει να φιλοτεχνήσει ο διάσημος Γεωργιανός γλύπτης Ζουράμπ Τσερετέλι.

Το μπρούντζινο άγαλμα θα έχει ύψος 33 μέτρα (όσα τα χρόνια του Χριστού) και θα στηριχτεί σε βάση από χάλκινα ανάγλυφα ύφους 50 μέτρων.

Έτσι το συνολικό ύψος του αγάλματος θα είναι 83 μέτρα, και θα είναι 5 μέτρα ψηλότερο από το άγαλμα του Χριστού στη Λισαβόνα, το οποίο θεωρείται το ψηλότερο της Ευρώπης.

Ερωτηθείς ο διάσημος γλύπτης που θα ήθελε να εγκατασταθεί το εν λόγω άγαλμα, μεταξύ άλλων τόνισε: "Εγώ ζήτησα να εγκατασταθεί σε ένα από τα βουνά του Καυκάσου στη Γεωργία. Ελπίζω όμως ότι το άγαλμα του Χριστού να βρει μια θέση στην Ρωσία, όπως για παράδειγμα στο Σότσι."”

Εάν μεν ο κύριος Τσερετέλι είναι Παπικός έχει καλώς, επειδή οι Παπικοί κάνουν αγάλματα του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων

Αν όμως είναι ορθόδοξος τότε κάποιος πρέπει να το εξηγήσει ότι οι Ορθόδοξοι κάνουν εικόνες και όχι αγάλματα του Χριστού, της Θεοτόκου και των Αγίων.

Δυστυχώς η εκκοσμίκευση, οι νεωτερισμοί, η σύγχυση των κριτηρίων, ο “λαικός οικουμενισμός” κάνουν θραύση.

Αλλά πώς να μην κάνουν θραύση όταν οι Προκαθήμενοι Ορθοδόξων Εκκλησιών -όπως λ.χ. της Γεωργίας- έχουν τόσο πολύ εκκοσμικευθεί ώστε γιορτάζουν τα γενέθλιά τους -και μάλιστα με πομπώδη τρόπο-, έστω και αν βρίσκονται πολλές φορές σε βαθύτατο γήρας;

Ο λαός του Θεού είναι ακατήχητος, ενώ πλείστοι αρχιερείς μας γυρίζουν δεξιά-αριστερά για πολυαρχιερατικά συλλείτουργα, για ονοματήρια, γενέθλια, επετείους πανηγύρεις και διάφορες άλλες φιέστες.

No comments:

Post a Comment