Monday, August 26, 2013

Ο ΣΕΒ. ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ ΑΣΚΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ



ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Διαβάζουμε ρεπορτάζ του κ. Αιμίλιου Πολυγένη, στη Romfea.gr, με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Φωνή της Πάρου" ο Σεβ. Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο οποίος αναφέρθηκε σε καθημερινά προβλήματα καθώς και σε ζητήματα που αφορούν τη Μητρόπολή του και γενικά την Εκκλησία.

Γράφει μεταξύ άλλων στην ανταπόκρισή του ο κ. Πολυγένης:

“Ο κ. Καλλίνικος στη συνέντευξη του μιλάει για το χθες και το σήμερα στη Μητρόπολη Παροναξίας, για το φιλανθρωπικό έργο καθώς και για την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει, όπως λέει, τις λειτουργικές ανάγκες.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρει και το παράπονό του: "Εκείνο το παράπονο που εκφράζω και εγώ – και θα σας το εξομολογηθώ - είναι ότι σε κεντρικό επίπεδο δεν έχουμε πολύ καλά συντονιστεί ως Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Μιλώντας για τις χειροτονίες κληρικών οι οποίες από την εποχή του μνημονίου γίνονται με το σταγονόμετρο, ο Μητροπολίτης Παροναξίας ανέφερε ότι "κάποια στιγμή πρέπει και να χειροτονούν. Είναι μεγάλο πρόβλημα. Αλλά βλέπετε και η εκκλησία δεν αντιδρά. Έχει ο Αρχιεπίσκοπος μία νηφαλιότητα. Δεν αντιδρά, γιατί καταλαβαίνει, ότι και εκείνη (Σύνοδος) συμπάσχει με το πρόβλημα των άλλων."

"Είναι μία δυσκολία και για τις επαρχίες, γιατί ο παπάς είναι σημείο αναφοράς στα χωριουδάκια…Όπου δεν έχει παπά πέφτει και μία νέκρα. Να χτυπήσει την καμπάνα, να ακούσουν οι άνθρωποι να πάνε. Μία παρηγοριά. Όταν δεν χτυπάει η καμπάνα νεκρώνει το χωριό", σημειώνει ο κ. Καλλίνικος.”

Ως γνωστόν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος είναι ένας πολύ πνευματικός ιεράρχης, αγαπητό πνευματικό παιδί του Γέροντα Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου και ένας ησύχιος και ταπεινός επίσκοπος πολύ χαμηλών τόνων.

Ενιωσε όμως την ανάγκη να ασκήσει, με τη διάκριση και την ευγένεια που τον χαρακτηρίζουν πάντοτε, κριτική στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στη συνέντευξη που παρεχώρησε, για τον τρόπο που ο Μακαριότατος ασκεί τα καθήκοντά του και προπαντός για τη σιωπή του για τις επιθέσεις που δέχεται η Εκκλησία.

Παράλληλα ασκεί κριτική στο Μακαριότατο, επειδή δεν υπάρχει Συνοδικά συντονισμός του έργου των Μητροπόλεων και όλα εξαρτώνται από την πρωτοβουλία των επισκόπων.

Δεν υπάρχει, φυσικά, και ούτε θέλουμε να υπάρχει Πάπας στην Ορθοδοξία, αλλά θέλουμε οπωσδήποτε να υπάρχει και να λειτουργεί το συνοδικό σύστημα.

Δυστυχώς επί Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου -και όχι μόνον- η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνέρχεται για τυπικά υπηρεσιακά θέματα χωρίς να ασχολείται σχεδόν ποτέ με τα ουσιώδη.

Οσον για τη Σύνοδο της Ιεραρχίας -σχεδόν πάντοτε- συνέρχεται για να εκλέξει επισκόπους χωρίς να θεολογεί για τα ουσιώδη.

Ο Μακαριότατος κ. Ιερώνυμος πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις θέσεις του Σεβασμιότατου Παροναξίας ενός ιεράρχη που μιλά σπάνια και δεν έχει καμία αντιπολιτευτική διάθεση έναντι του Αρχιεπισκόπου.

Μόνον από αγάπη προς την Εκκλησία μιλά και με πολύ πόνο για τα συμβαίνοντα.

No comments:

Post a Comment