Thursday, August 1, 2013

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΑΡΧΙΜ. ΙΩΑΝΝΗ ΚΩΣΤΩΦ, Η ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
___________

Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Η ανατροφή των παιδιών, Οχι στην κακιοποίησί τους, Διάφορα 7, Εκδ. Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Σταμάτα 2013, σσ. 215.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου 
===========

Τόπος έκδοσης του βιβλίου αναφέρεται το “Σταμάτα”. Μου φαίνεται πολύ άστοχο όνομα για να καθορίσει την εκδοτική παραγωγή του καλού κληρικού π. Ιωάννη Κωστώφ, επειδή δεν σταματά με τίποτα.

Ζούμε σε χρόνους πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Ο π. Ιωάννης και οι στενοί συνεργάτες του πάμπτωχοι και ακτήμονες. Και όμως! Επιτελεί εκδοτικό άθλο με τη συνεχή παραγωγή δεκάδων βιβλίων απολογητικού κυρίως περιεχομένου, ευρείας κυκλοφορίας οκτώ από τα οποία έχουν ήδη εξαντληθεί.

Σ’ αυτό το βιβλίο ο π. Ιωάννης καταπιάνεται με την ανατροφή των παιδιών. 

Εξετάζει το θέμα από πολλές σκοπιές.

Το βιβλίο αρχίζει με την παράθεση αριστουργηματικών διηγήσεων του Αγίου και σοφού Γέροντος Επιφανίου Θεοδωροπούλου.

Συνεχίζει με την παράθεση εκατοντάδων ιστοριών και σοφών συμβουλών ανθρώπων που μιλούν για την ανατροφή - και προπαντός τη χριστιανική ανατροφή - των παιδιών.

Παροιμιώδους εργατικότητας άνθρωπος ο π. Ιωάννης, μοναδικής αφιλοχρηματίας, προσφέρει στο Χριστό ότι καλύτερο έχει χωρίς να περιμένει ανταπόδοση από κανένα.

Δεν χρειάζεται να ευχηθούμε στον π. Ιωάννη γόνιμη συνέχεια. Το “Σταμάτα” δεν έχει νόημα στη ζωή του. Μόνο το “Προχώρα”.

Ενα πολύ σπουδαίο έργο όμως το οποίο ολοκλήρωσε πριν 25 περίπου χρόνια ο π. Ιωάννης μένει στο ράφι. 

Αναφερόμαστε στην απομαγνητοφώνηση όλων των ομιλιών του Γέροντος Επιφανίου Θεοδωροπούλου, από τις οποίες δυστυχώς μόνον ένας από τους δέκα τόσους τόμους έχει εκδοθεί. 

Ελπίζουμε ότι ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Σπυρίδωνας, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κεχαριτωμένης Τροιζηνίας, θα αποφασίσει επιτελόυς να εκδώσει το τεράστιο ανέκδοτο έργο του π. Επιφανίου.

Ολοι γνωρίζουμε ότι το εκδοθέν έργο του Γέροντα Επιφάνιου εκτείνεται σε χιλιάδες σελίδες. 

Και όμως! Υπάρχει αλλό τόσο ανέκδοτο έργο. Είναι αδιανόητο ένα τόσο πολύτιμο ογκώδες έργο να μένει ανέκδοτο στα αρχεία και να το τρώνε οι σκόνες. 

Με όλο το σεβασμό προς τον π. Σπυρίδωνα, αλλά και προς τους κατά σάρκαν συγγενείς του μακαριστού Γέροντα, το έργο αυτό μόνον νομικά τους ανήκει. Οχι πνευματικά. Πνευματικά ανήκει στην Εκκλησία. 

Δεν είναι δυνατόν να παραμένει για ένα τέταρτο του αιώνος ανέκδοτο και να μη φωτίζει τόσες πτυχές της εκκλησιαστικής μας ζωής και να μην απαντά σε τόσο σπουδαία για τη ζωή της Εκκλησίας και των πιστών θέματα με τα οποία καταπιάστηκε ο Γέροντας Επιφάνιος.

Συνιστούμε θερμά το ψυχωφέλιμο βιβλίο του π. Ιωάννη Κωστώφ για την ανατροφή των παιδιών.

No comments:

Post a Comment