Sunday, August 4, 2013

ΟΙ ΕΠΤΑ ΔΙΚΑΙΟΙ ΤΟΥ SCRANTON




ΟΙ ΕΠΤΑ ΔΙΚΑΙΟΙ ΤΟΥ SCRANTON

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=================

O Θεός με αξίωσε να προσκυνήσω στην Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης -ένα από τα μοναστήρια του Γέροντα Εφραίμ- την εορτή της Αγίας Παρασκευής.

Γιόρταζε ένα παρεκκλήσι της Μονής, αλλά ο κόσμος ήταν πολύς και -όπως είναι φυσικό- δεν ήταν δυνατόν να χωρέσουμε όλοι στο παρεκκλήσι. Οι περισσότεροι προσκυνητές ακούαμε τη Θεία Λειτουργία, στο προαύλιο του παρεκκλησίου, από τα μεγάφωνα.

Αρχικά δυσφόρησα, επειδή δεν θα μπορούσα να ακουμπήσω ούτε για ένα δευτερόλεπτο σε κάθισμα, ενώ δεν είναι ότι το καλύτερο να παρακολουθείς στο ύπαιθρο τη Θεία Λειτουργία από τα μεγάφωνα.

Τα αρχικά δυσάρεστα συναισθήματα όμως υποχώρησαν σχεδόν αμέσως για δύο λόγους.

Καταρχήν εξαιτίας της ψαλμωδίας των μοναζουσών.

Εψαλλαν κυριολεκτικά σαν άγγελοι. Δεν αναφέρομαι στην καλλιφωνία τους -αν και είναι δεδομένη-, αλλά κυρίως στο ήθος της ψαλμωδίας τους. Ούτε υποψία λαρυγγισμού ή επίδειξης ή κραυγής ή ασέβειας.

Αλλά υπήρξε και ένα άλλο γεγονός -ακόμη πιο συγκλονιστικό-, που με βοήθησε να ζήσω ουράνια ομορφιά.

Ακριβώς μπροστά μου, στον προαύλιο χώρο του παρεκκλησίου, στεκόταν μια νεαρή κοπέλλα -ολοφάνερα- όχι Ελληνικής καταγωγής, η οποία είχε πέντε παιδάκια. Το μεγαλύτερο πρέπει να ήταν 6-7 και το μικρότερο ήταν βρέφος στην αγκαλιά της. Τα παιδάκια στέκονταν όλη την ώρα της Θείας Λειτουργίας, δίπλα στη μανούλα τους, χωρίς να δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα, χωρίς να τσακωθούν, χωρίς να θορυβήσουν, χωρίς να βαρυγκομίσουν για την μακρά διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, χωρίς να δημιουργήσουν λόγω ζήλειας κάποιο πρόβλημα. 

Τόσο αγιασμένα παιδάκια δεν έχω ξαναδεί.!

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εμφανίστηκε, μέσα από την παρεκκλήσι, ένας παραδοσιακά ντυμένος κληρικός που νόμισα ότι ήταν ένας από τους ιερομόναχους των μοναστηριών του Γέροντα Εφραίμ.

Τελικά τον είδα να πλησιάζει τη νεαρή μητέρα με τα παιδάκια.

Αργότερα με πληροφόρησαν ότι είναι έγγαμος κληρικός στο Scranton, ονομάζεται π. Κωσνταντίνος, και η γυναίκα του είναι προσήλυτη στην Ορθοδοξία.

Τέτοιους προσήλυτους στην Ορθοδοξία, -όπως είναι και ο εφημέριος της Ιεράς Μονής της Αγίας Σκέπης π. Μάρκος-, θα βρούμε μπροστά μας εν Ημέρα Κρίσεως, και θα είμαστε αναπολόγητοι στον Κύριο.

Οταν συνειδητοποίησα το θαυμαστό γεγονός, θυμήθηκα τη φοβερή ιστορία της Γενέσεως όταν ο Αβραάμ παζαρεύει κυριολεκτικά τον Θεό για την αποσόβηση της επικείμενης καταστροφής των Σοδόμων και των Γομόρρων. 

-Αν βρεις, Κύριε, 50 δίκαιους, θα καταστρέψεις τις πόλεις; Αν βρεις 45; Αν βρεις 40; Αν βρεις 30; Αν βρεις 20; Αν βρεις 10; 

Και ο Κύριος απάντησε ότι αν βει δέκα δίκαιους δεν θα καταστρέψει την Πεντάπολη.

Νιώθω αρκετά σίγουρος ότι οι ΗΠΑ είναι ασφαλείς με αυτή την επταμελή οικογένεια.

Δεν γίνεται -εκτός από τους εφτά αυτούς αγγέλους- να μην υπάρχουν ακόμα τρεις δίκαιοι στην Αμερική! 

Γι’ αυτό αποκλείεται ο Θεός να μας χάσει εξαιτίας τους και μόνον.! 

Δεν θέλω να παρασυρθώ από τον ενθουσιασμό και να πω περισσότερα, επειδή ως άνθρωποι είμαστε τρεπτοί. 

Το ξέρουμε από την προσωπική μας ζωή ο καθένας, αλλά και το διαπιστώνουμε, με άφατη θλίψη, από όσα ακούμε καθημερινά.

Ιδιαίτερα τώρα που φίλος επίσκοπος με πληροφόρησε για την πτώση ενός μοναχού μέλους μιας όντως αγίας οικογένειας. 

Η είδηση διήλθε την ψυχή μου ως ρομφαία, αλλά δεν χάνω τις ελπίδες μου ότι ο Θεός θα κάνει τελικά το θαύμα Του. 

Αν κάποιος που προέρχεται από μια κυριολεκτικά αγία οικογένεια και ο οποίος έζησε στο περιβάλλον ενός καθόλα πνευματικού μοναστηριού για δεκαετίες κινδύνευσε τόσο, πόσο περισσότερο κινδυνεύουμε εμείς;

Ο Αγιος Θεός ας στηρίζει αυτή την αγία οικογένεια να μείνει πάντοτε, όπως την θαυμάσαμε όλοι στη Θεία Λειτουργία της Αγίας Παρασκευής, στην Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης.

Θα είναι μεγάλη κατά Χριστόν παρηγοριά για όλους μας.

No comments:

Post a Comment