Saturday, August 24, 2013

Ο κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ, Ο κ. ΝΟΥΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ο κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ, Ο κ. ΝΟΥΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Αναφέρει, σε εισαγωγικό του σημείωμα, σε ανάρτηση του κ. Νούση, ο κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος, ιδιοκτήτης του ιστολογίου “Ιδιωτική Οδός”.

“Η Ιδιωτική Οδός δεν διαλέγεται με "Αποτειχισμένους" ούτε και υπερεκτιμά τον μακαριστό γέροντα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο. Δημοσιεύει, όμως, σε δύο συνέχειες το παρακάτω κείμενο του θεολόγου - φιλολόγου Κώστα Νούση, εκτιμώντας τον θεολογικό λόγο και την ειλικρινή αγωνία του.”

Ως θεολόγος, κ. Ανδριόπουλε, γνωρίζετε ότι, ως χριστιανοί, είμαστε υποχρεωμενοι να συζητούμε με όλους και να δίνουμε “απολογίαν παντί τω αιτούντι”. 

Αθεους, αιρετικούς, αλλόθρησκους, σχισματικούς, αποτειχισμένους, νεωτεριστές, παραδοσιακούς, εκκοσμικευμένους κτλ..

Αρκεί αυτά που τους λέμε να είναι σύμφωνα με την Παράδοση της Εκκλησίας. 

Αρκεί να εκφράζουμε το φρόνημα της Εκκλησίας και όχι προσωπικές θέσεις που τυχόν αφίστανται των θέσεων της Εκκλησίας

Οσο για την συνεσκιασμένη σας υποτίμηση για τον Γέροντα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο, εικάζω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι δεν σας δόθηκε η ευκαιρία να τον γνωρίσετε προσωπικά. 

Αν τον γνωρίζατε πιθανότατα θα είχατε σχηματίσει διαφορετική αντίληψη.

Αν ο π. Πορφύριος, ο π. Φιλόθεος Ζερβάκος και άλλοι μεγάλοι Γέροντες της Ορθοδοξίας αντάλλασσαν πετραχήλι στο εξομολογητήριο με τον π. Επιφάνιο, και αν ο Οσιος Ιουστίνος Πόποβιτς έλεγε ότι είναι "σπουδαίος", δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα είχατε την ίδια έλλειψη εκτίμησης για τον π. Επιφάνιο που έχετε τώρα.

Σας διαβεβαιώ πάντως υπεύθυνα ότι, αν βρισκόταν εν ζωή ο Γέροντας Επιφάνιος και πληροφορείτο ότι δεν τον πολυεκτιμάτε, ουδόλως θα εστενοχωρείτο. 

Προσοχή! Οχι επειδή θα σας περιφρονούσε.! 

Απλά δεν εστενοχωρείτο όταν μάθαινε ότι κάποιοι δεν τον τιμούσαν. Ούτε το κρατούσε εναντίον τους, ούτε και επέτρεπε ποτέ στον εαυτό του να επηρεαστεί το παράπαν έναντί τους. Ηταν πολύ αγιασμένος άνθρωπος για να στενοχωρείται επειδή του έκαναν προσωπικές επιθέσεις ή επειδή δεν τον είχαν σε υπόληψη.

Αν όμως επληροφορείτο ότι διδάσκετε διαφορετικά από τη διδασκαλία της Εκκλησίας, τότε μόνον θα στεναχωρούσατε τον Γέροντα Επιφάνιο.

Οσο για τον αγαπητό κ. Νούση παρακολουθούμε με πολλή προσοχή και εκτίμηση αυτά που γράφει, έστω και αν διαφωνούμε με ορισμένες θέσεις του.

Τον παρακαλούμε θερμά να συνεχίσει να μελετά σε βάθος τη διδασκαλία του Γέροντα Επιφάνιου για τον Οικουμενισμό και τα σχίσματα, παράλληλα με τα συγγράμματα του Οσίου Ιουστίνου (Πόποβιτς), επειδή οι δύο αυτές Πατερικού αναστήματος μορφές της Εκκλησίας, είναι απλανείς Διδάσκαλοι της Εκκλησίας και για τον Οικουμενισμό και για τα σχίσματα. 

Είναι βεβαίως επιβεβλημένο να μη μελετούμε επιπόλαια ή προκατειλημμένα τα συγγράμματα των αγίων αυτών μορφών, ούτε να παραθέτουμε επιλεκτικά τις θέσεις τους για να στηρίξουμε τις προκαταλήψεις μας, αλλά να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα των θέσεων τους και αυτήν και μόνον να προβάλλουμε. 

Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να ενθαρρύνουμε με κάθε τρόπο, τον αγαπητό κ. Νούση, να συνεχίσει να μελετά σε βάθος τα συγγράμματα των Αγίων αυτών μορφών της Εκκλησίας μας. 

Ο Οσιος Ιουστίνος Πόποβιτς και ο Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος είναι απλανείς Διδάσκαλοι της Εκκλησίας, όχι επειδή λένε πράγματα δικά τους, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο: Επειδή δεν λένε πράγματα δικά τους και περιορίζονται να εκφράσουν το φρόνημα και την πίστη της Εκκλησίας. 

2 comments:

  1. Συμφωνώ και επ' αυξάνω!!! Τον έχω σε πολύ υπόληψη τον γέροντα Επιφάνιο...

    ReplyDelete
  2. Ποιος απροκατάληπτος άνθρωπος τον γνώρισε ποτέ και δεν τον εκτίμησε, κ. Πολίδη;

    Ο π. Παίσιος, ο π. Πορφύριος, ο π. Ιάκωβος Τσαλίκης, ο π. Αθανάσιος Χαμακιώτης, ο π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, ο π. Φιλόθεος Ζερβάκος, ο π. Ιωήλ Γιαννακόπουλος, ο π. Επιφάνιος, ο π. Αμφιλόχιος Μακρής, κτλ. είναι μορφές καθολικού κύρους καθιερωμένες στη συνείδηση των πιστών ως πρότυπα και μέτρο του πνευματικού αγώνα.

    ReplyDelete