Tuesday, August 27, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΔΩΔΩΝΗΣ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΕΙ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΔΩΔΩΝΗΣ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΕΙ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΑ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, σε απάντησή του στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 5ης Ιουνίου αναφορικά με τα πρεσβεία τιμής στα πολυαρχιερατικά συλλείτουργα, εισηγείται να υιοθετηθεί η πρακτική του Οικουμενικού Θρόνου.

Θαυμάσια εισήγηση. 

Είναι αδιανόητο, σε εποχή μάλιστα πρωτοφανούς οικονομικής κρίσεως, οι άγιοι αρχιερείς να γυρίζουν στα πανηγύρια και να επιδεικνύουν τις αρχιερατικές τους στολές όταν ο κόσμος ψάχνει στα σκουπίδια για να βρει φαγητό, όταν οικογενειάρχες χάνουν τη δουλειά τους ή το σπίτι τους και μένουν άστεγοι, όταν η εξαθλίωση έφτασε σε ασύλληπτα επίπεδα.

Αλλά πέραν της οικονομικής κρίσεως που έπρεπε να συνετίσει τους ολίγους έστω φεστιβαλίζοντες αρχιερείς, υπάρχει θέμα σεμνότητας και σοβαρής ενασχόλησης των επισκόπων του Χριστού.

Γνωρίζετε κανένα σοβαρό άνθρωπο που γυρίζει από πανήγυρι σε πανήγυρι;

Πόσο μάλλον ένας αρχιερέας δεν πρέπει να διακατέχεται από αυτή την κουφότητα!

Ο Σεβασμιότατος αναφέρει και ορισμένα άλλα στην απάντησή του που χρειάζονται αποκρυπτογράφηση για να γίνουν κατανοητά. 

Ο Σεβασμιότατος Δωδώνης δεν είναι ο μόνος που μετέρχεται αυτή την πρακτική αλλά αδυνατούμε να αντιληφθούμε το λόγο που την υιοθετούν.

Ποιος θα καταλάβει τι λένε αν μιλούν με αυτό τον τρόπο και ποιο νόημα έχει να γράφουν με τρόπο που τελικά κανένας ή σχεδόν κανένας δεν μπορεί να αντιληφθεί τι λέγουν;

Γράφει λ.χ. ο Σεβ. Δωδώνης στην απάντησή του στην Ιερά Σύνοδο ότι "ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήθελε δεκαπέντε Αρχιερείς στον γάμο του Δημητράκη”. 

Δηλαδή; Τι θα πει αυτό; Εγώ πάντως δεν κατάλαβα τίποτα.

Αναφέρει επίσης ο Σεβασμιότατος στο ίδιο κείμενο:

“Ούτε αυτή η ΔΙΣ θέλησε να ασχοληθεί με τις τρανταχτές βουτιχτές της Βουλιαγμένης;”

Αυτό πάλιν τι σημαίνει;

Τι σχέση έχει η Βουλιαγμένη με την απόφαση της Συνόδου για τα πρεσβεία των συλλειτουργούντων αρχιερέων;

Αν πρόκειται για οικονομικής ή άλλης φύσεως ατασθαλίες γιατί δεν κάνει συγκεκριμένη μήνυση ο Σεβασμιότατος Δωδώνης για να εξεταστεί από τη Σύνοδο;

Τώρα ποιος κατάλαβε τι θελει να πει με αυτά τα καρφιά;

No comments:

Post a Comment