Saturday, August 3, 2013

Η ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ



Η ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Η δεύτερη Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, φέτος, στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν.

Πολύ κατανυκτικός ναός.

Σε μεγάλο βαθμό αγιογραφημένος και πάντοτε, σ' αυτόν, όλα με μια αρχοντιά τακτοποιημένα και στην πιο μικρή τους λεπτομέρεια.

Η Εικόνα της Παναγίας του "Αξιον Εστίν" στο προσκυνητάρι.

Οι ψάλτες μας τρία νέα παιδιά. Απόφοιτοι ή σπουδαστές της Θεολογικής Σχολής.

Ολοι καλλίφωνοι -και προπαντός κατανυκτικοί ψάλτες-, ο ένας εξ αυτών ο εξαιρετικός Πρωτοψάλτης του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας κ. Αθανάσιος Μινέτος.

Ο εφημέριος, που τέλεσε την Παράκληση, ο προιστάμενος του ναού π. Αναστάσιος Γούναρης, επίσης έχει ωραία και κατανυκτική φωνή.

Η Παράκληση τελέστηκε -κατά το πλείστον- στα Ελληνικά, αν και οι πλείστες Ακολουθίες -ακόμη και η Θεία Λειτουργία- είναι απόλυτα εξισορροπημένες δίγλωσσα στον καθεδρικό ναό.

Πολύ υποβλητική η ατμόσφαιρα. 

Ολα τελέστηκαν με ιεροπρέπεια και κατάνυξη.

Ο π. Αναστάσιος δεν μας έκανε κήρυγμα. 

Μας έδωσε την ευχή του στο τέλος της Ακουλουθίας.

Ενιωσε -και είχε δίκαιο- ότι η κατάνυξη στο ναό και η ιεροπρέπεια, με την οποία όλα τελέστηκαν, δεν χρειαζόταν περαιτέρω ανάλυση.

Απλή ερώτηση που πρέπει, ελπίζουμε, να προβληματίσει και τον π. Ανάστασιο και τους επιτρόπους του ναού αλλά και τον Σεβασμιότατο:

Ποιος είναι ο λόγος που, ενώ είναι τόσο καλλίφωνοι οι ψάλτες και ο ιερέας του ναού, διατηρούν την φραγκοχορωδία τις Κυριακές εκτός της θερινής περιόδου;

Για το τελευταίο, συν Θεώ, θα επανέλθουμε.

Για την ώρα ευχαριστούμε όλους όσους μας βοήθησαν τόσο ουσιαστικά να προσευχηθούμε στην Κυρία των Αγγέλων, στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, την εκκλησία με την πνευματική αρχοντιά και το κατανυκτικό περιβάλλον.

No comments:

Post a Comment