Tuesday, May 8, 2012

ΦΙΛΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ


ΦΙΛΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============

Με πολλή αδελφική αγάπη θα ήθελα να παρακαλέσω τους διαχειριστές των αδελφών θρησκευτικών ιστολογίων να προσέχουν όταν αναρτούν ένα βίντεο ή μια είδηση που προέρχεται από μη ορθόδοξη πηγή και καλόν είναι να παραθέτουν ειδήσεις και σχόλια σε γλώσσα που κατανοούν επαρκώς επειδή διαφορετικά παραπληροφορούν τους αναγνώστες τους.

Για παράδειγμα.

Γνωρίζουμε ποιοι είναι οι διαχειριστές του ιστολογίου “Κόκκινος Ουρανός”; Είναι Ορθόδοξοι ή Προτεστάντες; Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να παραθέτουμε κείμενα από αυτή την πηγή - και εγώ άλλωστε το κάνω και γιατί όχι;-, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η πηγή των πληροφοριών μας για να ξέρουμε πού το πάει για να αξιολογούμε την είδηση ή το σχόλιο ανάλογα.

Επίσης! Είμαστε βέβαιοι ότι κατανοούμε επαρκώς τις δηλώσεις 3-4 ατόμων που ερωτούνται από μια δημοσιογράφο στο δρόμο για ένα ουσιαστικό ζήτημα όταν διατυπώνονται σε μια ξένη γλώσσα;

Γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν απηχούν τις πραγματικές αντιλήψεις του κόσμου ή αν απλά 3 - 4 περαστικοί έδωσαν μια απάντηση του ποδαριού;

Διαβεβαιώ τους καλούς αναγνώστες ότι στις ΗΠΑ τουλάχιστον ο κόσμος είναι πλήρως ενήμερος ότι η Μασωνία υπάρχει και ότι έχει θρησκευτικό χαρακτήρα, αφού οι μασωνικές στοές είναι δημόσιες και τα μέλη τους δηλώνουν ανοιχτά ότι μετέχουν στις θρησκευτικού λατρευτικού χαρακτήρα τελετές της.

Συνιστά επομένως παραπληροφόρηση μεγέθους - ανεπιγνώστως έστω - να λέμε ότι στην Αμερική ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι υπάρχει μασωνία, επειδή είδαμε ένα βίντεο που νομίσαμε ότι λέγει το αντίθετο. Ούτε αυτό άλλωστε είναι το περιεχόμενο των απαντήσεων των 3-4 ανθρώπων που σταμάτησε στο δρόμο για να τους ρωτήσει μια δημοσιογράφος.

Οι πιο πάνω σκέψεις γράφτηκαν με αφορμή βίντεο που ανάρτησε θρησκευτικό ιστολόγιο οι διαχειριστές του οποίου προφανώς αγνοούν την πρακτική κάποιων τηλεοπτικών ρεπορτάζ τα οποία παίρνουν είκοσι απαντήσεις από διάφορους περαστικούς και παρουσιάζουν μόνον 3- 4 από αυτές επειδή τους βοηθούν να εξάγουν το συμπέρασμα που θέλουν να προωθήσουν

Αλλο επιστημονική δημοσκόπηση που αποδίδει κατά προσέγγιση την αληθινή εικόνα των πραγμάτων και άλλο ρεπορτάζ του δρόμου από ένα κανάλι.

2 comments:

  1. Πολύ ορθές οι παρατηρήσεις σας που προφανώς αναφέρονται σε ανάρτησή μας. Ίσως έχετε δίκιο. Απλά θεωρούμε ότι ενα σημαντικό μέρος των μέσων πολιτών σχεδόν όλων των χωρών θεωρεί τις απόψεις για τη Μασωνία κτλ ως συνομωσιολογικές, εξωπραγματικές κτλ και αμέσως τις απορρίπτει. Πράγματι το κανάλι μπορεί να εφήρμοσε την μέθοδο που αναφέρετε αποκρύπτοντας κάποιες από τις δηλώσεις. Αμφιβάλλουμε όμως πολύ αν ο κόσμος είναι ενημερωμένος πλήρως για τη Μασωνία. Ευχόμαστε τα πράγματα να είναι όπως τα λέτε και να κάνουμε εμείς λάθος.
    Ευχαριστούμε θερμά πάντως για την καλοπροαίρετη κριτική που μας βοηθά να βελτιωθούμε.

    ReplyDelete
  2. Σας τιμά η απάντηση. Θα επανέλθω, συν Θεώ, σύντομα για να εξηγήσω πώς ενεργούν τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ και γιατί δεν πρέπει να τα εμπιστευόμαστε

    ReplyDelete