Friday, May 25, 2012

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ


ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==============


Διαβάζουμε στον “Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ” αναδημοσίευση από “Το Βήμα” κείμενο της κυρίας Μαρίας Αντωνιάδου:


“Οικονομική βοήθεια στην Εκκλησία της Ελλάδος για τη στήριξη των αστέγων και των οικονομικά ασθενέστερων ανακοίνωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσίων κ. Κύριλλος στη διάρκεια της συνάντησης, που είχε, με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.


Ο ρώσος Πατριάρχης δήλωσε ότι το Πατριαρχείο Μόσχας μετά από εράνους, που διεξήγαγε, θα καταθέσει σε πρώτη φάση 17.000.000 ρούβλια, δηλαδή περίπου 425.000 ευρώ και η προσφορά θα συνεχιστεί. Επικαλούμενος τον Απόστολο Παύλο και τη στάση της ρωσικής εκκλησίας έναντι της Ελλάδας της κρίσης σημείωσε: «Όταν πονάει ένα μέλος, πονάει ολόκληρο το σώμα».


Από την πλευρά του ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι «ποτέ δεν μας έπιασε πανικός εμάς τους Έλληνες και με πίστη στο Θεό θα το ξεπεράσουμε», αλλά ευχαρίστησε θερμά τον κ. Κύριλλο».


Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η χειρονομία της Εκκλησίας της Ρωσίας, όχι μόνον επειδή δείχνει τις αδελφικές σχέσεις της ιεραρχίας των δύο Εκκλησιών, αλλά και επειδή επεκτείνει αυτές τις σχέσεις φιλίας και αγάπης με τους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας, αφού το ποσό που έδωσε η Εκκλησία της Ρωσίας ως βοήθεια για τα συσσίτια της Εκκλησίας, είναι προιόν εράνου στις ενορίες μεταξύ των Ρώσων Ορθόδοξων πιστών.


Η Ρωσική Εκκλησία αλλά και το Ρωσικό κράτος μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Κύπρο και το Πατριαρχείο και τους Ορθόδοξους εν γένει με πολλούς τρόπους λόγω της ισχύος που έχουν αλλά και της σημασίας που αποδίδει η πολιτική εξουσία στην Ορθοδοξία ως συνεκτικής δύναμης του Ρωσικού κράτους.


Ας ελπίσουμε ότι ορισμένα πράγματα θα αλλάξουν σύντομα και στην Ελλάδα ώστε οι δύσκολες ώρες που πέρασαν οι σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας επί πρωθυπουργίας ΓΑΠ να ξεπεραστούν με συγκεκριμένες ενέργειες που θα αναπτύξουν περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών. Η ισχυρή Ρωσία έχει κοινά συμφέροντα και με την Κύπρο και με την Ελλάδα, που μπορούν να δέσουν τους ορθόδοξους λαούς μας πέραν της κοινής πνευματικής κληρονομιάς που μας ενώνει.


No comments:

Post a Comment