Friday, May 11, 2012

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ: "ΟΧΙ ΝΕΚΡΩΣΙΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ"


ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ: “ΟΧΙ ΝΕΚΡΩΣΙΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ”
Του κ. Αντώνη Τριανταφύλλου
===============

Διαβάζουμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ:

“Το ζήτημα της τέλεσης της νεκρώσιμης ακολουθίας για όσους επιθυμούν όχι την ταφή αλλά την καύση απασχόλησε τη χθεσινή Ιερατική σύναξη της Μητρόπολης Γλυφάδας, καθώς τοπικοί κληρικοί έχουν διαπιστώσει ότι οι Εργολάβοι Γραφείων Κηδειών ζητούν να τελεσθεί η εξόδιος Ακολουθία στις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως και εν συνεχεία δεν ζητούν συνοδεία Κληρικού για την ταφή με την δικαιολογία, ότι θα ενταφιαστεί στην Επαρχία. Ωστόσο, μετά από έρευνα των τοπικών εκκλησιαστικών αρχών, έχει διαπιστωθεί ότι η σορός του Κεκοιμημένου μεταβαίνει στη Βουλγαρία για καύση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση της Ιερατικής Σύναξης της Μητρόπολης Γλυφάδας και μέχρι να αποφανθεί επισήμως και ειδικώς επί του θέματος η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποφασίστηκε σε τοπικό Εκκλησιαστικό επίπεδο να μην επιτρέπεται η τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας εφόσον διαπιστωμένα η σορός του κεκοιμημένου δεν προορίζεται για ταφή. Συγκεκριμένα:

α) Να συνταχθεί και να διαβαστεί μία παραινετική Εγκύκλιος του Ποιμενάρχου μας, προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Εκκλησίας, στο οποίο θα αναλύεται θεολογικά, γιατί η Εκκλησία μας είναι ενάντια στην καύση των Κεκοιμημένων και τάσσεται υπέρ της ταφής.

β) Να συνταχθεί και να τυπωθεί ένα Θεολογικό κείμενο, στο οποίο θα αναλύεται εκτενέστερα θεολογικά και πρακτικά η θέση της Εκκλησίας για την ταφή και αντίστοιχα, γιατί είναι αρνητική στη καύση των κεκοιμημένων. Αυτό το κείμενο θα σταλεί στο Τοπικό Τύπο, το διαδίκτυο, στα Γραφεία Κηδειών που δραστηριοποιούνται στη περιοχή και θα διανεμηθεί από τα Παγκάρια όλων των Ιερών της Μητροπόλεως.

γ) Κανείς Εφημέριος στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως, δεν θα κλείνει νεκρώσιμη ακολουθία ή δεν θα προβαίνει σε τέλεση κηδείας στις Ενορίες ή τα Κοιμητήρια, εάν ο εργολάβος δεν προσκομίσει σχετική Ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής με αναγραφή συγκεκριμένου τόπου ταφής, από τον αντίστοιχο Δήμο που ανήκει το Κοιμητήριο στο οποίο πηγαίνει η σορός του κεκοιμημένου.

δ) Σε περίπτωση αποδεδειγμένης σχετικής έρευνας και διασταύρωσης ότι προορίζεται ο κεκοιμημένος για καύση, θα γίνεται σχετική ενημέρωση για την άρνηση της Νεκρωσίμου Ακολουθίας στους συγγενείς και λοιπούς, καθ’ ότι αποτελεί μία ενότητα η συνοδεία και η ταφή και όχι ξεχωριστό τμήμα της Εξοδίου Ακολουθίας.”

Θέλουμε να συγχαρούμε θερμά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γλυφάδας - παραδοσιακό και αγωνιστή ιεράρχη που προμαχεί για όλα τα θέματα της πίστης μας - για τη νέα του πρωτοβουλία να φέρει προ των ευθυνών τους τους πιστούς.

Αρνείται να κηδεύσει με ορθόδοξη ακολουθία όσους αποφάσισαν όταν ήταν εν ζωή ή οι συγγενείς τους αποφάσισαν την καύση αντί την ταφή των νεκρών, όπως ορίζει η ορθόδοξη πίστη μας.

Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα ο κόσμος δεν θα αντιληφθεί πόσο σοβαρό είναι το θέμα της καύσης των νεκρών και γι’ αυτό ο Σεβασμιότατος Γλυφάδας έπραξε άριστα που ενήργησε τα δέοντα μέχρις ότου λάβει οριστική απόφαση η Ιερά Σύνοδος.

Σεβασμιότατε Γλυφάδας!

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Δεν έχει εμπιστοσύνη ο “πρασινοφρούραρχος” Αρχιεπίσκοπος. Δεν ξέρουμε ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε έναντι των άθεων Πασόκων ούτε και μπορούμε να είμαστε σίγουροι ποιες είναι οι διασυνδέσεις του με τους Συριζίτες και τους ΔΗΜΑΡίτες.

Γι’ αυτό σας παρακαλούμε θερμά πέραν της ορθής σας ενέργειας που αφορά τη Μητρόπολή σας να προσπαθήσετε να φέρετε το θέμα στην Ιεραρχία για να ληφθεί δεσμευτική απόφαση.

No comments:

Post a Comment