Wednesday, May 23, 2012

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥΤΙΝ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΕΠΙΡΡΟΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΑΧΡΙΔΩΝ ΙΩΑΝΝΗ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥΤΙΝ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΕΠΙΡΡΟΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΑΧΡΙΔΩΝ ΙΩΑΝΝΗ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=======


Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”:


“Ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιχ. Τρίτος, έστειλε στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν την ακόλουθη επιστολή για την αποφυλάκιση του μαρτυρικού Αρχιεπισκόπου Αχρίδος και Μητροπολίτου Σκοπίων Ιωάννου.


Εξοχώτατε,


Ως Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Καθηγητής της Ιστορίας και του συγχρόνου βίου των Σλαβικών και λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών, ασχολούμενος συστηματικά με το εκκλησιαστικό πρόβλημα των Σκοπίων, επιθυμώ να Σας ενημερώσω για το δράμα του μαρτυρικού και κανονικού Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννου και της πολλά δεινά υφισταμένης από το κρατικό μόρφωμα των Σκοπίων μοναστικής του αδελφότητος.


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης δέχεται την σκληρή και απάνθρωπη συμπεριφορά του επισήμου κράτους των Σκοπίων, που εκδηλώνεται με φυλακίσεις, οικονομικούς αποκλεισμούς και εμπόδια στην άσκηση των εκκλησιαστικών του καθηκόντων.


Και τούτο, γιατί έχει το θάρρος να διακηρύσσει ότι η Εκκλησία των Σκοπίων είναι σχισματική, αφού περιφρονεί βασικές αρχές της Ορθοδόξου Εκκλησιολογίας και προτάσσει εθνοφυλετικές σκοπιμότητες.


Ήδη ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης έχει καταδικασθεί σε 2 1/2 χρόνια φυλάκιση και εκτίει την ποινή στις φυλακές «Ιντρίζοβο» των Σκοπίων, όπου πέρασε το Πάσχα χωρίς Θεία Κοινωνία, χωρίς επισκέψεις αγαπητών του προσώπων, μέσα σε έναν θάλαμο με κρατουμένους του κοινού ποινικού δικαίου.


Όλα αυτά δείχνουν την ωμή κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη για την σωματική και ηθική του εξόντωση.


Δυστυχώς, μια χώρα που ισχυρίζεται ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο βάθος της στηρίζει ένα απολυταρχικό καθεστώς υπό τη σιωπηλή αδράνεια και αδιαφορία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.


Κύριε Πρόεδρε,


Ως Ορθόδοξος Χριστιανός ηγέτης με ευαισθησίες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών, θερμά Σας παρακαλώ να ασκήσετε όλη την επιρροή Σας προς την Κυβέρνηση των Σκοπίων για την απελευθέρωση του μαρτυρικού αυτού Αρχιεπισκόπου.


Θα είναι μια πράξη αποκαταστάσεως της ηθικής και του δικαίου."


Να συγχαρούμε θερμά τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής κ. Μιχαήλ Τρίτο, επειδή πρωτοστατεί στην προσπάθεια για δικαίωση του μαρτυρικού Αρχιεπισκόπου Αχριδών Ιωάννη τον οποίο οι Σκοπιανοί έριξαν στη φυλακή επειδή ομολογεί την αλήθεια αναφορικά με την αίρεση του εθνοφυλετισμού που καλλιεργούν οι Σκοπιανοί σε βάρος της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Ελληνικού χαρακτήρα της Μακεδονίας μας.


Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Κοσμήτορας έπραξε άριστα να απευθυνθεί στον Ρώσο Πρόεδρο για να τον παρακαλέσει να ασκήσει όλη την επιρροή του για την αποφυλάκιση του μαρτυρικού Αρχιεπισκόπου Αχριδών Ιωάννη τον οποίο οι Σκοπιανοί, όχι μόνον έκλεισαν στη φυλακή με προκατασκευασμένες κατηγορίες, αλλά και του στέρησαν τη Θεία Κοινωνία την ημέρα του Πάσχα.


Η σημερινή πανίσχυρη Ρωσία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προάσπιση των δικαιωμάτων των Ορθοδόξων σε όλο τον κόσμο.


Αν η Ρωσία αναλάβει τον ρόλο του υπερασπιστή των δικαιωμάτων των απανταχού της γης καταπιεζομένων ομοδόξων της θα κερδίσει το αληθινό πρωτείο τιμής στην καρδιά όλων των Ορθοδόξων.


Προσευχόμαστε ο Θεός να λαλήσει αγαθά στην καρδία του Ρώσου Προέδρου για να ενωτισθεί το μήνυμα της επιστολής του κ. Κοσμήτορα τον οποίο και συγχαίρουμε και πάλιν θερμά για τους αγώνες του υπέρ της Ορθοδοξίας και υπέρ του μαρτυρικού Αρχιεπισκόπου Αχριδών Ιωάννη.

No comments:

Post a Comment