Saturday, May 12, 2012

ΑΦΙΧΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΝΕΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ


ΑΦΙΧΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΝΕΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ
Του κ. Θεόδωρου Καλμούκου
=====

Διαβάζουμε, στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ, αναδημοσίευση άρθρου του κ. Θεόδωρου Καλμούκου από τον “Εθνικό Κήρυκα”:

“Αφίχθηκε από το απόγευμα της Τρίτης 8 Μαΐου ο νέος ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας, Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Ζαχαρής, ο οποίος ήδη ανέλαβε τα καθήκοντά του, σε διαδοχή του μέχρι τώρα ηγουμενεύοντος από τον Νοέμβριο του 2010, Επισκόπου Φιλομηλίου Ηλία.

Από το αεροδρόμιο μετέβη κατευθείαν στο ναό της Αγίας Ειρήνης, όπου τελέστηκε Εσπερινός για την γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου και την επόμενη μέρα, Τετάρτη 9 Μαΐου, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία για τη γιορτή της Μεσοπεντηκοστής. Την Κυριακή θα τελέσει την Θεία Λειτουργία και θα κάνει την πρώτη του ομιλία προς τους ομογενείς, οι οποίοι εκκλησιάζονται στο ναό της Αγίας Ειρήνης.

Ο νέος ηγούμενος ήλθε μόνος του προς το παρόν, ενώ σε συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε, πως, «επρόκειτο να έλθει και ο διάκονος, αλλά καθυστέρησε λίγο η βίζα του, τώρα βγήκε η βίζα θα στείλουμε τα δικαιολογητικά στην Ελλάδα για να πάει στην Αμερικανική πρεσβεία να πάρει το σχετικό έγγραφο για να έλθει».

Αναφορικά με τις πρώτες εντυπώσεις του από την Αμερική, είπε, “δόξα τω Θεώ μου αρέσει” και συμπλήρωσε «τούτη είναι η τρίτη φορά που έρχομαι εδώ διότι με είχε στείλει το Πατριαρχείο Χριστούγεννα και Πάσχα» και πρόσθεσε «όμορφα είναι, μου αρέσει πάρα πολύ». Στην ερώτηση αν έχει κάποιες σκέψεις κατά νουν που θα επιθυμούσε να δώσει προτεραιότητα και βαρύτητα, είπε, πως, «τώρα είναι οι μέρες της προσαρμογής. Λείπει αυτές τις μέρες κι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ηλίας, να έλθει κι εκείνος να μιλήσουμε» και συμπλήρωσε, πως, “έχω αρκετά πράγματα κατά νουν και με τη χάρη του Θεού και τη βοήθεια της Αγίας Ειρήνης να συνεχιστεί το έργο της Μονής και της Εκκλησίας μας προς δόξα Θεού». Τόνισε, πως, “το λειτουργικό μέρος το οποίο είναι και το σημαντικότερο για μένα, οι Ιερές Ακολουθίες, η Θεία Λειτουργία, η μυστηριακή και πνευματική ζωή γενικότερα».

Αναφορικά για την Ελληνικότητα, είπε, “θα συνεχίσουμε την παράδοση κανονικά, θα τελούμε όλες τις Ακολουθίες στην Ελληνική γλώσσα, τη Θεία Λειτουργία, το κήρυγμα». Είπε ακόμα «θα δώσω έμφαση στα Ελληνικά σχολεία διότι ήμουν και εκπαιδευτικός στην Ελλάδα, με ενδιαφέρει πάρα πολύ η Παιδεία”.

Στην ερώτηση τι είδους Μονή θα είναι ανδρώα, γυναικεία, τι πράγμα θα είναι, είπε, “ανδρώα, αν θα είναι και κάποιος κληρικός που θα έλθει να εξυπηρετήσει, θα μείνει εδώ στη Μονή όπου θα τελούμε τις καθημερινές Ακολουθίες στο παρεκκλήσιο εδώ της Μονής. Οι επίσημες Ακολουθίες θα γίνονται στην Αγία Ειρήνη, αλλά εμείς ως Μοναχοί θα κάνουμε τις καθημερινές Ακολουθίες μας εδώ στο παρεκκλήσι της Παναγίας της Ελευθερώτριας” και συμπλήρωσε «θα κάνω αυτό που έχω μάθει τόσα χρόνια, το πρωί τον Όρθρο, το απόγευμα τον Εσπερινό και το βράδυ το Απόδειπνο”. Σχετικά με τα Μετόχια είπε, «βεβαίως θα τα επισκεφθώ τα Μετόχια, να γνωρίσω τους ιερείς, τους ανθρώπους που διακονούν, αλλά και τους ανθρώπους που εκκλησιάζονται σʼ αυτά, θέλω να έχω μία προσωπική επικοινωνία με όλους. Είναι μακριά τα Μετόχια, στο Σικάγο το ένα, στη Φλόριδα το άλλο. Εδώ στο Μπρούκλιν έχω πάει στο παρελθόν σε αμφότερα και στον Άγιο Νεκτάριο και στον Άγιο Νικόλαο».

Στην ερώτηση ποίο θα ήταν ένα πρώτο σας μήνυμα στην Ομογένεια της Νέας Υόρκης και της Αμερικής γενικότερα ως νέου ηγουμένου της Μονής Χρυσοβαλάντου, είπε, «η χάρη του Θεού να μας σκεπάζει όλους, να μας ενισχύει και να μας ενδυναμώνει. Να αγαπούμε τον Χριστό και την Εκκλησία και να προσπαθούμε να ζούμε πνευματική ζωή και ο καθένας από την δική του μεριά να προσπαθεί να προάγεται στην αρετή και στην αγιότητα”. Στην ερώτηση τί πιστεύετε για την Ομογένεια της Αμερικής, πώς μας βλέπετε την Ομογένεια, ο ηγούμενος Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος, είπε, «ευσεβείς και ενάρετους ανθρώπους που αγαπάτε την Εκκλησία και την Ελλάδα».

Αναφορικά με το αδιέξοδο που έχει δημιουργεί μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, είπε, «εγώ δεν ασχολούμαι με πολιτικά θέματα» και συμπλήρωσε «κάνω προσευχή η Ελλάδα μας προοδεύσει, να αποκτήσει κυβέρνηση». Αν το θέμα της Ελλάδος είναι οικονομικό και πολιτικό ή μήπως είναι και ηθικό και πνευματικό, είπε, «δεν ασχολούμαι ποτέ με την πολιτική, εγώ είμαι ιερεύς και μοναχός» και πρόσθεσε «αγαπούμε την Ελλάδα μας και την θέλουμε να προοδεύει πάντοτε». Στην ερώτηση τί είναι η ιεροσύνη για σας, είπε, «το μέγα μυστήριο», ενώ αν θα είναι στη Μονή Χρυσοβαλάντου μόνιμος ηγούμενος ή για ορισμένο χρόνο, είπε, «το Πατριαρχείο με διόρισε για μόνιμο, αυτό λέγει ο διορισμός μου από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου» και συμπλήρωσε «να ευλογήσει ο Θεός να πάνε όλα καλά».

Ο νέος ηγούμενος της Μονής Χρυσοβαλάντου, Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Ζαχαρής κατάγεται από το Θέρμο της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι απόφοιτος της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τυγχάνει κληρικός της Μητροπόλεως Πατρών, χειροτονήθηκε από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Πατρών Νικοδήμου, ενώ διετέλεσε Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού «ΛΥΧΝΟΣ» της Μητρόπολης. Επίσης, υπηρέτησε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και ως Σχολαρχεύων της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Τυγχάνει ενταγμένος στο Μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Ορους και είναι πνευματικό ανάστημα του γνωστού γέροντα, προηγούμενου της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους και συγγραφέα Αρχιμανδρίτη Βασιλείου Γοντικάκη.Υπενθυμίζεται ότι ο διορισμός του στην ηγουμενία της Πατριαρχικής Μονής Αστόριας έγινε από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην συνεδρίαση της του περασμένου Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα στις 23 και 24 Φεβρουαρίου.”

Καλώς ορίσατε Γέροντα.

Ολοι οι ομογενείς σας υποδέχονται και προσεύχονται ο Αγιος Θεός να σας ενισχύει και να σας φωτίζει σε κάθε σας βήμα.

Η συνέντευξη που δώσατε στον κ. Καλμούκο μας ανέπαυσε πλήρως. Ως κληρικός δεν ασχολείστε με την πολιτική σε αντίθεση με ορισμένους αιρετίζοντες που κάνουν το ακριβώς αντίθετο κατά δεινή παράβαση των Ιερών Κανόνων.

Μιλήσατε με αγάπη για τους ομογενείς και τα Ελληνικά Γράμματα, υποσχεθήκατε να αγωνιστείτε για την Ελληνική παιδεία και τονίσατε την ανάγκη να κάνουμε όλοι τον πνευματικό μας αγώνα με τη συμμετοχή μας στα ιερά μυστήρια και στις ακολουθίες της Εκκλησίας.

Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος ελπίζουμε να πάρουμε την ευχή σας.


ΠΗΓΗ:

Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ,

Εθνικός Κήρυξ

1 comment:

  1. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.
    Το πατριαρχείο έπρεπε να εκλέξει κάποιον αγγλομαθή που να διαθέτει συνοδεία και όχι……

    ReplyDelete