Tuesday, May 22, 2012

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΣΘΟΝΩΝ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ


ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΣΘΟΝΩΝ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Διαβάζουμε στον “Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ” από την Εκκλησία της Εσθονίας:

“Με ιδιαίτερη συγκίνηση έγινε δεκτή στην Εσθονία η απόφαση, της 22ας Φεβρουαρίου 2012, της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αγιοκατάταξη ένδεκα κληρικών και λαϊκών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Εσθονίας.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με επιστολή του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανο, εγνώρισε την αποδοχή της εισηγήσεώς του για αναγνώριση «των εν ειρκτή μαρτυρικώς τελειωθέντων» εσθονών ορθοδόξων, οι οποίοι συναριθμήθηκαν με τους αγίους και τους μάρτυρες της Εκκλησίας.

Πρόκειται για επτά κληρικούς, μία πρεσβυτέρα και τρείς λαϊκούς οι οποίοι ομολόγησαν Χριστόν πρό των σοβιετικών διωκτικών αρχών που διοικούσαν την Εσθονία και εμαρτύρησαν εν φυλακαίς και εξορίαις, υπέστησαν δε μαρτυρικό θάνατον, υπέρ της ορθοδόξου πίστεως, την περίοδο 1940-41.

Πρόκειται για την δεύτερη απόφαση για αγιοκατάταξη μελών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Εσθονίας οι οποία με Πατριαρχική Συνοδική απόφαση είναι πραγματικά θεμελιωμένη στο αίμα νεομαρτύρων της. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ότι η μνήμη των θα τιμάται και θα εορτάζεται υπό των πιστών στις 14 Ιουνίου «εν ύμνοις εγκωμίων».

Η Εσθονική Ορθόδοξη Εκκλησία ετοιμάζεται να εορτάσει πανηγυρικά την αγιοκατάταξη των νεομαρτύρων της την Πέμπτη 14 Ιουνίου με Συνοδική θεία λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Συμεών και Αννης.”

Μαρτυρική Ορθοδοξία.!

“Ως πορφύραν και βήσσον τα αίματα η Εκκλησία σου στολισαμένη” διαμέσου των αιώνων δέεται προς τον Κύριο για τη σωτηρία του σύμπαντος κόσμου.

Σε όλες τις πρώην κομμουνιστικές χώρες η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει να επιδείξει εκατόμβες μαρτύρων, οι οποίοι “θλιβόμενοι, υστερούμενοι, κακουχούμενοι” “διήλθον διά πυρός και ύδατος και ο Κύριος εξήγαγεν αυτούς εις αναψυχήν”.

Η Αγιοκατάταξη των Εσθονών μαρτύρων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας θυμίζει τη θυσία τους για την αγάπη του Κυρίου και μας δείχνει τον μόνο δρόμο που διδάσκει η πίστη μας προς την Ανάσταση: Το Σταυρό.

No comments:

Post a Comment