Tuesday, May 1, 2012

ΕΤΣΙ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ! ΩΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ! ΟΧΙ ΩΣ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΕΣ!


ΕΤΣΙ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΟΣΜΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ!

ΩΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ!

ΟΧΙ ΩΣ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΕΣ!


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=================


Συγχαίρουμε το “Σύνδεσμο κληρικών Χίου”, ο οποίος απηύθυνε επιστολή προς τους υποψήφιους βουλευτές με την οποία διευκρινίζει καταρχήν το αυτονόητο το οποίο ορισμένοι προσποιούνται ότι δεν κατανοούν. Οτι δηλαδή οι κληρικοί είναι πνευματικοί πατέρες όλου του ποιμνίου τους και ότι ως εκ τούτου δεν είναι επιτρεπτόν να αναμιγνύονται στον κομματικό στίβο - πολλώ μάλλον να ποδηγετούν τα κόμματα - από το προσκήνιο ή το παρασκήνιο.


Ταυτόχρονα όμως προσπαθούν να δεσμεύσουν προεκλογικά τους υποψηφίους βουλευτές της Χίου ότι θα στηρίξουν την Εκκλησία, τον ορθόδοξο και υποχρεωτικό χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, τη διαποίμανση του λαού μας από ορθόδοξους κληρικούς και τα αιτήματα των ιερέων που είναι συνήθως πολύτεκνοι και υπερπολύτεκνοι και γι’ αυτό έχουν αυξημένες ανάγκες και υποχρεώσεις.


Μακάρι όλοι οι Σύνδεσμοι των Κληρικών μας να απευθυνθούν στους υποψήφιους βουλευτές της δικής τους περιφέρειας και να τους μιλήσουν με την ιδία ευθύτητα και ορθόδοξη αντίληψη ανάμιξης κληρικών στην πολιτική.



Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα της επιστολής του Συνδέσμου Κληρικών Χίου που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

Υποψήφιοι βουλευτές Χίου στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012,

Ως λειτουργοί της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας δεν αναμειγνυόμεθα στον προεκλογικό αγώνα, αφού ο καθένας από εμάς στην ενορία του είναι ο πνευματικός πατέρας όλων ανεξαιρέτως των ενοριτών.


Ως πολίτες και εμείς και τα μέλη των οικογενειών μας, αλλά και οι υπόλοιποι Ορθόδοξοι Χριστιανοί οφείλουμε να είμαστε ενήμεροι, να διαμορφώνουμε γνώμη και να συμμετέχουμε στην εκλογική διαδικασία, με το δικαίωμα της ψήφου, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος.


Με την παρούσα ανοιχτή επιστολή θέλουμε να σας κάνουμε κοινωνούς ζητημάτων και προβλημάτων που απασχολούν τον εφημεριακό κλήρο και να ζητήσουμε τις θέσεις τις δικές σας και των κομμάτων στα οποία ανήκετε και θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο θα ενημερωθούμε άμεσα, έχοντας συγκεκριμένες απαντήσεις – θέσεις για το κάθε ζήτημα – πρόβλημα, και έτσι ο καθένας μας ως ψηφοφόρος θα κρίνει, θα επιλέξει ή θα απορρίψει, θα εκφραστεί με τη ψήφο του, που είναι μυστική, αλλά έχει ορατά αποτελέσματα, αφού «Όλες oι εξoυσίες πηγάζoυν από τo Λαό, υπάρχoυν υπέρ αυτoύ και τoυ Έθνoυς και ασκoύνται όπως oρίζει τo Σύνταγμα.»


Ζητούμε, λοιπόν, την τοποθέτησή σας στα ακόλουθα θέματα:


1) Η Εκκλησία μας ασκεί ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο προς ανακούφιση των πασχόντων και αναξιοπαθούντων αδελφών μας, το οποίο επιτελείται με επτακόσια (700) περίπου Ιδρύματα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις.


Κανένας οργανισμός και καμία άλλη οργάνωση δεν επιτελεί τέτοιο και τόσο μεγάλο έργο, όπως η Εκκλησία, που θα ήταν μεγαλύτερο, αν δεν είχε ήδη προσφέρει το σύνολο σχεδόν της περιουσίας Της στο Κράτος και αν μπορούσε να αξιοποιήσει τα δεσμευμένα απ αυτό ακίνητά Της. Γι’ αυτό μόνο στο χώρο Της υπάρχει ένας τεράστιος «στρατός» εθελοντών που συνδράμει το πολύπλευρο έργο Της.


2) Από όλους τους αδελφούς επισημάνθηκε το πρόβλημα που ανέκυψε στην υγειονομική περίθαλψη των ιερέων και των οικογενειών τους λόγω της μη εντάξεως των περισσοτέρων ιατρών στο νέο οργανισμό υγείας.


3) Καταθέτουμε επίσης τον έντονο προβληματισμό μας για την στάση της Πολιτείας έναντι των χειροτονιών νέων κληρικών και την επιβληθείσα αναλογία 10 προς 1, που αν ισχύσει επί μακρόν, θα οδηγήσει στην δραματική συρρίκνωση του αριθμού των κληρικών. Ο ορθόδοξος ιερέας-εφημέριος αποτελεί ιδιαίτερα για την ακριτική νησιωτική πατρίδα μας στήριγμα και παρηγοριά για τους κατοίκους-ενορίτες των μεγάλων αλλά και των μικρότερων ενοριών, των μικρών χωριών. Σε πολλά χωριά της υπαίθρου Χίου έμεινε μόνον ο ιερέας να λειτουργεί, να αγιάζει και να ευλογεί, τους εναπομείναντες κατοίκους. Αναμφίβολα το έργο του ιερέως είναι πολύπλευρο και φθάνει μέχρι την κοινωνική προσφορά, αλλά και τη διατήρηση των εθίμων και παραδόσεων. Για το 2011 δόθηκε μόλις μία θέση για τη Χίο, ενώ για το 2012 καμιά προς το παρόν. Επισημαίνουμε ότι στη μητροπολιτική μας περιφέρεια υπάρχουν περίπου 30 κενές εφημεριακές θέσεις, με συνταξιούχους ιερείς να εξυπηρετούν τις ανάγκες πολλών ενοριών, ενώ εφημέριοι εν ενεργεία ή και συνταξιούχοι εξυπηρετούν πολλές ενορίες παράλληλα και ενώ υπάρχουν αρκετοί νέοι που θέλουν να ενταχθούν στις τάξεις του ιερού κλήρου, η Ελληνική Πολιτεία ακολουθώντας τα ανωτέρω οδηγεί στον απορφανισμό των ενοριών από τους ποιμένες τους.


4) Ακούγονται κατά καιρούς φωνές ή κυκλοφορούν φήμες, για την μερική ή ολική διακοπή της μισθοδοσίας του Κλήρου.


Η μισθοδοσία την κληρικών, αποτελεί υποχρέωση του κράτους προς την εκκλησία, την οποία αποδέχτηκε και υπέγραψε με δική του πρωτοβουλία το ίδιο το κράτος το 1952, επειδή ακριβώς αδυνατούσε να καταβάλλει το αντίτιμο που είχε συμφωνηθεί 20 χρόνια νωρίτερα και που είχε διογκωθεί πολλαπλάσια και είχε ήδη καταστεί δυσβάσταχτο χρέος ακόμη και για το κράτος. Στη σύμβαση του 1952 περιέχεται η διακήρυξη του κράτους ότι η απαλλοτρίωση αυτή είναι η τελευταία και δεν πρόκειται να υπάρξει νεότερη στο μέλλον, ενώ υπάρχει και η δέσμευση ότι η Πολιτεία θα παρέχει κάθε αναγκαία υποστήριξη (υλική και τεχνική), ώστε η Εκκλησία να μπορέσει να αξιοποιήσει την εναπομείνουσα περιουσία της. Στην ίδια σύμβαση καθιερώθηκε και η "μισθοδοσία" των κληρικών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό - του δε Αρχιεπισκόπου και των Μητροπολιτών από το έτος 1980 - ως υποχρέωσις του Κράτους έναντι των μεγάλων παραχωρήσεων γης στις οποίες είχε προβεί η Εκκλησία της Ελλάδος κατά την δεκαετία 1922-32. Δηλαδή, επειδή το Κράτος αδυνατούσε να καταβάλει οποιοδήποτε αντίτιμο - όπως προέβλεπε ο νόμος του 1932 - συνεφωνήθη να μισθοδοτούνται επ' άπειρον οι κληρικοί και το Κράτος δεσμεύθηκε επ' αυτού.


5) Η Εκκλησιαστική Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη κατάλληλη μόρφωση και κατάρτιση των μελλοντικών λειτουργών της Εκκλησίας μας, που πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα γνωστικά και πνευματικά εφόδια για το ιερό και πολύπλευρο του κληρικού της Ορθόδοξης Εκκλησίας.


6) Για την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι γνωστή η πάγια θέση του Συνδέσμου μας, η οποία εκφράστηκε στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων και αποτυπώθηκε στις δύο επιστολές προς τους Υπουργούς Παιδείας, α) κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη 28/12-9-2008 (http://syndesmosklchi.blogspot.com/2008/09/blog-post.html) και β) κ. Άννα Διαμαντοπούλου αριθ. 29/13-11-2010 (http://syndesmosklchi.blogspot.com/2010/11/blog-post_18.html)


ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment