Saturday, May 5, 2012

ΑΣ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΓΕΙ Ο π. ΜΩΥΣΗΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


ΑΣ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΓΕΙ Ο π. ΜΩΥΣΗΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Ο γνωστός λόγιος μοναχός Μωυσής Αγιορείτης που εξέδωσε δεκάδες βιβλία, έγραψε χιλιάδες άρθρα και έκανε εκατοντάδες ομιλίες στην Ελλάδα, στην Κύπρο και επέκεινα, σε πρόσφατο άρθρο του, εξηγεί με συντομία τις θέσεις του για το αδιέξοδο που ζούμε και προκρίνει ότι ίσως η υπερψήφιση του λιγότερου κακού συνδυασμού υποψηφίων είναι υπό τις περιστάσεις η πιο ενδεδειγμένη λύση.


Ως εδώ τίποτα το πρωτότυπο. Είναι θέση που πολλοί επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους τον τελευταίο καιρό.


Ερχεται όμως ο π. Μωυσής με το άρθρο του και προχωρά ένα βήμα πάρα πέραν.


Γράφει συγκεριμένα:


“Οι πολιτικοί κομμάτισαν τον λαό, του έκοψαν το φιλότιμο, το μεράκι, τις φτερούγες της ελπίδας. Έφεραν τον εθνικό διχασμό. Πολιτικοί και να είναι καταχραστές δημοσίου χρήματος, ο ένας να τα ρίχνει στον άλλο. Όλοι να έχουν δικαιολογίες δυνατές για τους εαυτούς τους. Άλλοι θα απέχουν των εκλογών, άλλοι θα ρίξουν λευκό ή άκυρο ή θα ψηφίσουν από οργή και εκδίκηση ένα ακραίο κόμμα αντιδρώντας. Ο πολιτικός λόγος δεν αγγίζει καρδιές, δεν ενθουσιάζει. Πολλοί δεν είναι βέβαιοι γι’ αυτό που ψηφίζουν. Άλλοι, λένε, θα ψηφίσουν το λιγότερο κακό. Καλά, αλλά γνωρίζουν πράγματι ποιο είναι το λιγότερο κακό;” (Μακεδονία, 5/5/2012)


Με άλλα λόγια είναι τόσο μεγάλη η σύγχυση ώστε ακόμη και να εξιχνιάσεις ποιος είναι ο λιγότερο κακός συνδυασμός είναι στην ουσία αδύνατος.


Συνοψίζω:


1.) Η αποχή και το λευκό απορρίπτονται ως ανεύθυνες επιλογές για τους πολίτες.


2.) Η υπερψήφιση του λιγότερο κακού συνδυασμού υποψηφίων θεωρητικά είναι η ενδεδειγμένη λύση.


3.) Αλλά, μας λέγει ο π. Μωυσής, είναι τόσο συγχυσμένη η κατάσταση ώστε είναι δύσκολο υπό τις περιστάσεις να ξέρουμε πραγματικά ποιο είναι το λιγότερο κακό από τα υφιστάμενα κόμματα.


4.) Επιβεβαίωση των διαπιστώσεων του π. Μωυσή είναι το γεγονός ότι πολλοί μας λένε τι δεν πρέπει να ψηφίσουμε χωρίς κανείς να τολμά να μας πει τι να ψηφίσουμε.


Πραγματική εγκατάλειψη Θεού.

No comments:

Post a Comment