ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Του Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα
===============
Στη Συρία επί αιώνες συνυπήρχαν ειρηνικά μουσουλμάνοι με χριστιανούς διάφορων ομολογιών: Ορθόδοξοι, Ρωμαιο- και Συροκαθολικοί, Μαρωνίτες και Αρμένιοι.
Μέχρι πρόσφατα η Συρία ήταν ένα καλό παράδειγμα της διαθρησκειακής συμβίωσης: εδώ έλειπαν οι διαθρησκειακές συγκρούσεις, δίπλα-δίπλα σε αλληλοκατανόηση ζούσαν οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί, ήταν προσβάσιμα τα ιερά προσκυνήματα των χριστιανών.
Η Συρία φιλοξένησε περισσότερα από δυο εκατομμύρια πρόσφυγες από το Ιράκ, χιλιάδες εκ των οποίων ήταν καταδιωκόμενοι χριστιανοί. Ήταν η ελπίδα τους να βρουν εδώ καταφύγιο από τις διώξεις στην πατρίδα.
Σήμερα η Συρία βιώνει μια δύσκολη εποχή. Οι εξωτερικές δυνάμεις επιχειρούν την υποδαύλιση της διακοινοτικής και διαθρησκειακής συγκρούσεως.
Μας προβληματίζει ιδιαίτερα η τύχη των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Συρία και κυρίως των Ορθοδόξων χριστιανών, οι οποίοι εκπροσωπούν την αρχαιότερη από τις υπάρχουσες στο χώρο της Συρίας θρησκευτικές κοινότητες.
Μπορούμε τώρα πια να μιλάμε για την εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα: χιλιάδες μαχητές-εξτρεμιστές υπό τη μορφή της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν τον εμφύλιο πόλεμο σε αυτή τη χώρα.
Ομάδες εξτρεμιστών τα λεγόμενα τζαμαάτ, που τα συγκρουτούν οι μαχητές-ουαχαμπίτες, οπλισμένοι και καταρτισμένοι με οικονομική ενίσχυση των ξένων χωρών, εσκεμμένα δολοφονούν τους χριστιανούς.
Στις 15 Ιανουαρίου δυο χριστιανοί σκοτώθηκαν την ώρα που περίμεναν τη σειρά τους για να αγοράσουν ψωμί.
Ένας σαραντάρης χριστιανός πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τρεις ένοπλους δράστες την ώρα που οδηγούσε αυτοκίνητο με δυο μικρά του παιδιά μέσα.
Βαθιά θλίψη προκάλεσε στη Ρωσική Εκκλησία η είδηση του τραγικού θανάτου του ιερομονάχου Βασιλείου Νασσάρ, κληρικού της επαρχίας Επιφανείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας στις 25 Ιανουαρίου, και της επιθέσεως με κανόνι στις 29 Ιανουαρίου κατά της αρχαίας Ιεράς Μονής της Παναγίας Σεϊδνάγιας.
Την περασμένη εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Χομς τουλάχιστον διακόσιοι χριστιανοί, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών παιδιών.
Μεγάλες διαστάσεις προσέλαβαν οι απαγωγές των χριστιανών και εκπροσώπων του μη σουνιτικού πληθυσμού. Δυο χριστιανοί ηλικίας 28 και 37 ετών απήχθησαν και αργότερα βρέθηκαν νεκροί: απαγχονισμένος ένας με πολλά τραύματα στο σώμα, ενώ το σώμα του άλλου βρέθηκε διαμελισμένο και πεταγμένο στον ποταμό.
Ο τελευταίος είχε γυναίκα του έγκυο. Ακόμα τέσσερις χριστιανοί απήχθησαν και κινδυνεύουν να θανατωθούν σε περίπτωση καθυστέρησης της καταβολής λύτρων.
Αυτές οι τελευταίες ειδήσεις για τη βία κατά των χριστιανών υπενθυμίζουν πάρα πολύ εκείνες που έχουν γίνει πλέον συνήθεια στο Ιράκ από τη στιγμή της εισβολής εκεί των δυναμεων των ΗΠΑ το 2003.
Όλα αυτά προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον των χριστιανών στη Συρία.
Μετά από την πρόσφατη υιοθέτηση του ψηφίσματος από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, παρά τις αντιδράσεις της Ρωσίας, το οποίο στρέφεται κατά της σημερινής κυβέρνησης της Συρίας, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την επέμβαση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, όπως έγινε με την περίπτωση της Λυβίης.
Εν προκειμένω μπορεί να ξεσπάσει ένας μεγάλης κλίμακος εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος θα κρατήσει για πολλά χρόνια και θα κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες αθώα θύματα.
Η επέμβαση των ξένων θα ταυτίζεται από πολλούς μουσουλμάνους με την επέμβαση της χριστιανοσύνης, ενώ οι ντόπιοι χριστιανοί, όπως ήταν ήδη την εποχή των Σταυροφοριών, θα πληρώσουν καμιά φορά και με τη ζωή τους για τις πράξεις των εισβολέων. Οι χριστιανοί θα γίνουν όμηροι και πρώτα θύματα αυτής της πολεμικής συρράξεως.
Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ εκατοντάδες φιλήσυχοι χριστιανοί ήδη έχουν πέσει θύματα των ενόπλων εξτρεμιστών, πιο τακτικές έχουν γίνει οι απαγωγές των χριστιανών με σκοπό την απαίτηση λύτρων.
Ελλοχεύει ο κίνδυνος η περαιτέρω αποσταθεροποίηση να επηρεάσει τραγικά την τύχη των θρησκευτικών μειονοτήτων και κυρίως των Σύρων χριστιανών.
Από 12 έως 13 Νοεμβρίου 2011 τη Συρία επισκέφθηκε ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με την πολιτική ηγεσία της χώρας, τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιγνάτιο, τον Αρχιμουφτή της Συρίας Αχμέτ Μπάντρ-αντ-Ντιν Χασούν και τον υπουργό Βακουφίων Μουχαμμάντ Αμπντ-ασ-Σαττάρ ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε ιδιαίτερα την επίλυση των σημερινών προβλημάτων του Συριακού λαου μέσα από τον αποκλειστικά ειρηνικό διάλογο. Ταυτόχρονα είναι απαράδεκτη κάθε εκδήλωση εξτρεμισμού και βίας.
ΠΗΓΗ:
romfea.gr
No comments:
Post a Comment