Thursday, April 8, 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΑ ΡΟΖ ΣΚΑΝΔΑΛΑ Ο ΚΛΗΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΠΙΚΩΝ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

ΣΤΑ ΡΟΖ ΣΚΑΝΔΑΛΑ

Ο ΚΛΗΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΠΙΚΩΝ

==========


• Αυστρία: Το 2004, το περιοδικό «Ρrofil» αποκάλυψε, με φωτογραφικά ντοκουμέντα, τη συστηματική σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων από ιερέα, στη διάρκεια ιερατικών σεμιναρίων, στην επισκοπή του Αγίου Πέλτεν.

• Βρετανία: Χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια από την καταδίκη ενός ιερέα σε 20 φυλάκιση για τον σοδομισμό εννέα ανήλικων αγοριών, κατά τη δεκαετία του '80, μέχρι ο καρδινάλιος Λονδίνου, Μέρφι Ο' Κόνορ, να παραδεχθεί δημόσια, το 2000, ότι ήταν λάθος του που δεν είχε απαγορεύσει, από παλιά, στον παιδεραστή κληρικό να ασκεί, ανενόχλητος, τα καθήκοντα του.

• Γερμανία: Ο επικεφαλής της Επισκοπικής Συνόδου της χώρας εξαναγκάστηκε σε δημόσια συγγνώμη, μετά την αποκάλυψη 100 υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης σε οικοτροφεία, σε ολόκληρη τη χώρα. Είχε προηγηθεί η έτερη ανατριχιαστική αποκάλυψη για σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων στην παιδική χορωδία της επισκοπής του Ρέγκενσμπουργκ, τη δεκαετία του '60, όταν διευθυντής της χορωδίας ήταν ο Γκέοργκ Ράτσινγκερ, αδελφός του σημερινού πάπα. Παρά την πληθώρα των ερωτημάτων που εκκρεμούσαν, ο ίδιος ο ποντίφικας, ως αρχιεπίσκοπος Μονάχου, είχε βοηθήσει εν γνώσει του στη συγκάλυψη της δράσης παιδόφιλου ιερέα, τη δεκαετία του '80.

• Ιρλανδία: Επίσημη κυβερνητική έρευνα κατέδειξε ότι, από το 1975 έως και το 2004, οι εκκλησιαστικές Αρχές είχαν επιμελώς αποκρύψει τη δράση παιδεραστών ιερέων, με αποτέλεσμα αυτοί να συνεχίζουν ανενόχλητοι τις αποτρόπαιες πράξεις τους σε βάρος δεκάδων ανηλίκων, μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '90. Μη μπορώντας να αγνοήσει την επίσημη έρευνα, ο πάπας εξέφρασε, προ ημερών τον αποτροπιασμό του. Έκτοτε, τέσσερις επίσκοποι υπέβαλαν παραιτήσεις, εκ των οποίων όμως ο ποντίφικας έχει κάνει, μέχρι σήμερα, δεκτή μόνον τη μία. Έπεται, ωστόσο, και συνέχεια. Επικαλούμενος δικαστικές πηγές, ο «Guardian» αναφέρει ότι τουλάχιστον 230 θύματα ετοιμάζονται τώρα να οδηγήσουν στο «σκαμνί», ως συνένοχη, την ιρλανδική Εκκλησία.

• Ιταλία: Στις αρχές του 2009, 67 κωφοί άνδρες και γυναίκες κατήγγειλαν ότι είχαν πέσει θύματα συστηματικής σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς, στις δεκαετίες του '50 και του '80, σε οικοτροφεία της Καθολικής Εκκλησίας, στη Βερόνα. Η τοπική επισκοπή έκανε τη δική της έρευνα. Και παρά το γεγονός ότι δεν πήρε καταθέσεις από όλα τα θύματα, απεφάνθη ότι μόνον μερικές από τις καταγγελίες αληθεύουν. Εξοργισμένα, αρκετά από τα θύματα βγήκαν στην τηλεόραση, μιλώντας δημόσια για την τραυματική τους εμπειρία, την οποία το Βατικανό εξακολουθεί να εξετάζει...

• Ολλανδία: Οι γλώσσες 200 και πλέον καθολικών λύθηκαν, μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για τη δράση τουλάχιστον τριών παιδεραστών ιερέων, από το τάγμα Σαλεσιανών, σε βάρος μαθητών σε οικοτροφείο, στα ανατολικά της χώρας, κατά τη δεκαετία του '60.

• ΗΠΑ: Από τη Βοστόνη και το Λος Άντζελες έως το Ντελάγουερ και το Ουισκόνσιν, 10.667 άτομα έχουν καταγγείλει ότι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς, στο διάστημα 1940-2002. Ακόμη πιο ανατριχιαστικό είναι το γεγονός ότι το 17% των θυμάτων υποστηρίζει ότι όχι μόνον υπέστησαν, ως παιδιά, αυτόν τον εφιάλτη, αλλά καταγγέλλουν ότι τον ξαναέζησαν, με τους μεταγενέστερους βιασμούς και των παιδιών τους από ιερείς! Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κλείσει το θέμα, η Καθολική Εκκλησία των ΗΠΑ έχει καταβάλει ήδη δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις! Τα «ηνία» κρατά η Αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες, αποδίδοντας 660 εκατομμύρια δολάρια σε συνολικά 500 θύματα. Άλλα 6,24 εκατομμύρια δολάρια κατέβαλε σε οκτώ θύματα η Επισκοπή του Γουίλμινκτον, στο Ντελάγουερ, πριν κηρύξει πτώχευση(!), τον περασμένο Οκτώβρη. Έκτοτε, συμφώνησε να ανοίξει τα αρχεία της σε άλλα 80 θύματα, προκειμένου να παγώσει την εκδίκαση ισάριθμων μηνύσεων που είχαν κατατεθεί εναντίον της. Στη διαδικασία των διακανονισμών έχει μπει και η Επισκοπή του Μιλγουόκι, στο Ουισκόνσιν, μετά την αποκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης 200 κωφών αγοριών, από τον ιερέα Λόρενς Μέρφι, στο Σχολείο Αγίου Ιωάννη, την περίοδο 1950-1974. Και σε αυτήν την περίπτωση, διατυπώνονται εύλογα ερωτήματα για τον ρόλο του πάπα, καθώς φέρεται να ήταν ενήμερος για το σκάνδαλο από τα μέσα της δεκαετίας του '90, αλλά άφησε τον Μέρφι να ιερατεί ατιμώρητος, μέχρι και τον θάνατο του, το 1998.

• Καναδάς: Το 2009, ο επίσκοπος Ρέιμοντ Λάχεϊ, στη Νέα Σκοτία, κατέληξε σε συμφωνία παχυλών αποζημιώσεων, ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με άτομα που είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην επισκοπή του, κατά τη δεκαετία του '50. Λίγους μήνες αργότερα, συνελήφθη και καταδικάστηκε για κατοχή και διακίνηση παιδικής πορνογραφίας!

• Μεξικό: Από τη δεκαετία του '50, ο πατήρ Μαρσιάλ Μασιέλ, ιδρυτής της υπερσυντηρητικής καθολικής οργάνωσης Λεγεώνα του Χριστού, είχε βρεθεί τρεις φορές στο επίκεντρο ερευνών του Βατικανού, έπειτα από καταγγελίες ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά ανηλίκους, αλλά και ότι είχε αποκτήσει τουλάχιστον τρία παιδιά, με διαφορετικές γυναίκες, σε μία συστηματική παραβίαση του όρκου αγαμίας. Αποτελούσε κοινό, ωστόσο, μυστικό ότι απολάμβανε της προστασίας του αείμνηστου πάπα Ιωάννη Παύλου του 2ου.

Την υπόθεση ξανάνοιξε, το 2004, ο μετέπειτα διάδοχος του ποντίφικα, καρδινάλιος Ράτσινγκερ. Δύο χρόνια αργότερα - μετά την παποποίησή του- ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος ζήτησε...ευγενικά από τον Μασιέλ να αποτραβηχτεί από τα κοινά, σε μια ζωή «προσευχής και μετανοίας». Τελικά, ο παιδεραστής κληρικός πέθανε ουσιαστικά ατιμώρητος, το 2008. Το τάγμα του - κι ενώ αναμένει τις τελικές συστάσεις του Βατικανού-ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα του Μασιέλ μόλις την περασμένη εβδομάδα!

  • Αυστραλία: Χρειάστηκαν 107 καταδίκες παιδόφιλων καθολικών ιερέων και σωρεία ανάλογων καταγγελιών, μέχρι ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος να ζητήσει, τον Ιούλιο του 2008, την πρώτη του συγγνώμη για την ανίερη δράση μιας νοσηρής μερίδας κληρικών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.


ΠΗΓΗ: Κόσμος του επενδυτή

No comments:

Post a Comment