Thursday, April 1, 2010

"ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΤΡΟΥ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ"




"ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΤΡΟΥ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ"


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Το επίσημο περιοδικό της Εκκλησίας της Κύπρου “Απόστολος Βαρνάβας” (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2009) δημοσίευσε αξιόλογο και λίαν διαφωτιστικό άρθρο του φιλόλογου και θεολόγου κ. Κυριάκου Σαμάρα.


Το άρθρο μας πληροφορεί ότι είκοσι και πλέον Καθηγητές πανεπιστημίου συνεργάστηκαν για πολλά χρόνια και εξέδωσαν μια μνημειώδη κριτική έκδοση των συγγραμμάτων του Αγίου Νεοφύτου η οποία απέσπασε το δίκαιο έπαινο του επιστημονικού κόσμου διεθνώς. Εκδόθηκαν συνολικά πέντε τόμοι που περιλαμβάνουν σε κριτική έκδοση όλα τα διασωθέντα έργα του Αγίου Νεοφύτου καθώς επίσης έκτος τόμος με ευρετήρια και πίνακες εννοιών, ονομάτων και πραγμάτων.


Αξίζουν τα πιο ειλικρινή μας συγχαρητήρια όλοι οι πονήσαντες για την έκδοση ενός τόσο αξιόλογου έργου και ιδιαίτερα ο Θεοφιλέστατος Χύτρων κ. Λεόντιος και οι πατέρες της Μονής που έκαναν πραγματικότητα ένα τόσο εξαίρετο όραμα.


Ο κ. Σαμάρας μας πληροφορεί ότι ανατέθηκε ήδη σε καθηγητές πανεπιστημίου η μετάφραση και ο σχολιασμός των συγγραμάτων του Αγίου και ότι θα καθιερωθεί σύντομα ειδική σειρά επιστημονικών μελετών με τίτλο “Εγκλειστριώτικα ανάλεκτα”.


Αναφέρει επίσης ότι διοργανώθηκε Διεθνές Συνέδριο με θέμα “Αγιος Νεόφυτος ο Εγκλειστος: Ιστορία - Θεολογία - Πολιτισμός” στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες επιστήμονες από πολλές χώρες του κόσμου οι οποίοι ανέλυσαν τη σημασία του έργου και της προσφροράς του Αγίου Νεοφύτου. Η Ιερά Μονή σκοπεύει να δημοσιεύσει τα πρακτικά του συνεδρίου για να δώσει την ευκαιρία στους πιστούς να γνωρίσουν το έργο και την προσωπικότητα του μεγάλου αυτού Αγίου της Κύπρου.


Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους κοπίασαν, για να παρουσιάσουν με τόση επάρκεια, ένα τόσο σημαντικό έργο αλλά και τον κ. Σαμάρα για την ωραία και άκρως εμπεριστατωμένη παρουσίαση που έκανε.

No comments:

Post a Comment