Tuesday, April 6, 2010

ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ, ΚΑΘΑΡΣΗ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΙΣΤΟΙ





ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

ΚΑΘΑΡΣΗ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΙΣΤΟΙ

=============



Την ανάγκη ηθικής ανάτασης σημείωσε ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ στο πασχαλινό του μήνυμα (Urbi et Οrbi= προς την Πόλη της Ρώμης και τον Κόσμο) από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. «Η ανθρωπότητα έχει ανάγκη από μία πνευματική και ηθική αναβάπτιση προκειμένου να βγει από τη βαθύτατη κρίση», συνέχισε. Παράλληλα, τόνισε ότι η ανθρωπότητα «έχει ανάγκη από την υγεία του Ευαγγελίου», καθότι η ηθική κρίση που βιώνει ο πλανήτης «απαιτεί βαθιές αλλαγές, ξεκινώντας από τις αλλαγές στη συνείδηση». Ωστόσο, η καταιγίδα στο Βατικανό δεν λέει να ξεθυμάνει, αφού χιλιάδες άνθρωποι που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από καθολικούς ιερείς ζητούν πλέον δικαιοσύνη, ενώ οι καθολικοί πιστοί ζητούν δικαιοσύνη και κάθαρση. Νωρίτερα πάντως, κορυφαίος καρδινάλιος που προσφώνησε τον πάπα, είχε διαβεβαιώσει ότι η Καθολική Εκκλησία δεν θα επιτρέψει σε κανένα να την επηρεάσει με τα «μικρόψυχα κουτσομπολιά» για τη σεξουαλική κακοποιήση παιδιών από ιερείς. Τις τελευταίες μέρες η Καθολική Εκκλησία ανεβαίνει το δικό της γολγοθά μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για την επί δεκαετίες σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και νέων σε καθολικά ιδρύματα και σχολεία πολλών ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως στην Ιρλανδία, αλλά και στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Κάθε μέρα έρχονται στο φως νέες καταγγελίες που συγκλονίζουν τους πιστούς, καθώς όλο και περισσότερα θύματα βρίσκουν το κουράγιο να μιλήσουν.


Έντονη είναι η διαμάχη για το πέπλο σιωπής και την εγκληματική συνενοχή των ιερέων που κάλυπταν τους δράστες και τους μετέφεραν από ενορία σε ενορία, ενδιαφερόμενοι περισσότερο για την άσπιλη εικόνα της Εκκλησίας παρά για τα θύματα. Υπάρχουν φωνές που ζητούν να καταργηθεί η αγαμία των ιερέων και απαιτούν ξεσκαρτάρισμα της ιεραρχίας και παραίτηση ακόμη και του ίδιου του πάπα. Εν τω μεταξύ, την Κυριακή του Πάσχα μια μικρή ομάδα πιστών προσπάθησε να διακόψει τη λειτουργία του Πάσχα στον καθεδρικό ναό του Δουβλίνου, τοποθετώντας παιδικά παπουτσάκια - που συμβόλιζαν τα θύματα των παιδεραστών ιερέων- στην Αγία Τράπεζα. Στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές έγραφαν ότι «Η Καθολική Εκκλησία βιάζει, αποπλανά, καταστρέφει παιδιά και συγκαλύπτει».


ΓΙΑ «ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ» ΜΙΛΑ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

_____________________


Επιχειρώντας να υπερασπιστεί τη θέση του, το Βατικανό κάνει λόγο για «συνωμοσία» και «καμπάνια σπίλωσης», ενώ πολλοί ιερείς και καθολικοί σπουδαστές έχουν δηλώσει συμπαράσταση στον πάπα. Από την άλλη τα θύματα ζητούν να τιμωρηθούν οι ένοχοι -τουλάχιστον όσοι βρίσκονται εν ζωή και γι’ αυτό απαιτούν μεταξύ άλλων τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων του Βατικανού και την αλλαγή της νομοθεσίας για την παραγραφή εγκλημάτων, ώστε να μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, έστω και μετά από χρόνια. Την τελευταία δεκαετία έχουν φτάσει στη Ρώμη 3.000 υποθέσεις καθολικών ιερέων που κατηγορούνται για σεξουαλική παρεκτροπή και εγκλήματα. Το 60% αφορούσε περιπτώσεις ομοφυλοφιλίας.


ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ

==================


Ο Ποντίφικας μπορεί να ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα στην Ιρλανδία, αλλά δεν κατόρθωσε να μείνει εκτός του σκανδάλου, ιδιαίτερα μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Νew ΥorkΤimes. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τη δεκαετία του ’90 ο νυν πάπας και τότε υπεύθυνος του γραφείου του Βατικανού για σχετικές υποθέσεις, είχε ενημερωθεί για τις ασέλγειες του παιδεραστή ιερέα Λόρενς Μέρφι, αλλά ο δράστης δεν απομακρύνθηκε από τον κλήρο. Όσο ήταν εν ζωή, ο Μέρφι φέρεται να κακοποίησε 200 κωφάλαλα παιδιά σε καθολικό ίδρυμα του Γουισκόνσιν των ΗΠΑ, μια υπόθεση που θυμίζει ανάλογο περιστατικό κακοποίησης κωφαλάλων από ιερείς στη Βερόνα της Ιταλίας. Προηγουμένως ο πάπας είχε κατηγορηθεί ότι την εποχή που ήταν αρχιεπίσκοπος στο Μόναχο (1977-81) δεν είχε εμποδίσει τη μεταφορά σε ενορία της πόλης ενός παιδεραστή ιερέα που θα ακολουθούσε «θεραπευτικό» πρόγραμμα. Την ευθύνη για τη μεταφορά ανέλαβε ο τότε βοηθός τού νυν ποντίφικα. Η λίστα των ιερέων για τους οποίους διεξάγεται έρευνα είναι πολύ μακριά. Προς το παρόν έχουν γίνει δεκτές οι παραιτήσεις δύο Ιρλανδών επισκόπων, ενώ αμφίβολο είναι το μέλλον του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιρλανδία, καρδινάλιου Σον Μπρέιντι, στον οποίο ασκείται πίεση να παραιτηθεί για συγκάλυψη παιδεραστίας.


ΠΗΓΗ: “Ιστολόγιο Ακτίνες”,

«Φιλελεύθερος»


No comments:

Post a Comment