Monday, April 12, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ- ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ (ΤΕΎΧΟΣ 50-60)




ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

========


Πνευματική Διακονία, Περιοδική έκδοση Ι. Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Ετος 2ο, Τεύχος 50-60, Ιούλιος-Δεκέμβριος 2009, σσ. 152.



Του Παναγιώτη Τελεβάντου

====================


Για ακόμη μια φορά εκφράζω τη βαθύτατη μου εκτίμηση για το περιοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Αμμοχώστου. Κάθε φορά που παίρνω στα χέρια μου την "Πνευματική Διακονία" διαπιστώνω ότι πρόκειται για έκδοση επιπέδου η οποία αξίζει τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια.


Αυτό το τεύχος περιέχει τρία αφιερώματα:

  1. Για τους Αγίους της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Αμμοχώστου,
  2. Μνήμες Αμμοχώστου: Μνημεία, Ναοί, Πρόσωπα
  3. Καταλλαγή.


Με συγκίνησε ιδιαίτερα το πλούσιο φωτογραφικό υλικό των Τουρκοκρατούμενων προσκυνημάτων μας. Επνιξα με δυσκολία το δάκρυ όταν αντίκρυσα τα ερείπια που προκάλεσε η λύσσα των Τούρκων εισβολέων στους κατεχόμενους ναούς μας και εμνήσθην με πολλή συγκίνηση ημερών αρχαίων όταν είδα την εκκλησία του αγίου Ιωάννου Αμμοχώστου που εκκλησιαζόμουν ως παιδί και υπηρετούσα στο ιερό βήμα.


Εξαίρετα τα κείμενα για τους Αγίους της Μητροπόλεως από τον κ. Κάκκουρα και πολύ συγκινητική η αναφορά του π. Ευέλθοντος Χαραλάμπους για τρεις ενάρετους κληρικούς που έχουν κοιμηθεί και τους οποίους είχα την ευλογία να γνωρίσω εκ του σύνεγγυς.


Η τρίτη ενότητα περί καταλλαγής ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις με προεκτάσεις όμως όχι πάντα παραδοσιακές. Προπαντός είναι αμφίβολο λόγω επιπέδου αν θα είναι χρήσιμη στους περισσότερους αναγνώστες του περιοδικού.


Περιττόν να πω ότι με στενοχώρησε αφάνταστα η αναφορά στο παγκόσμιο συμβούλιο των αιρέσεων γνωστό ως ΠΣΕ, όπως και στη συνάντηση της Μικτής επιτροπής του διαλόγου Παπικών και Ορθοδόξων. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η αναφορά σε αυτά τα θέματα δεν ωφέλησε το ποίμνιο της Μητροπόλεως και τους άλλους αναγνώστες του περιοδικού.


Από τις φωτογραφίες για τα πεπραγμένα της περιόδου που περιλαμβάνονται στην έκδοση σημειώνω με χαρά ότι σχεδόν όλοι οι κληρικοί έχουν παραδοσιακή εμφάνιση με μακρυά μαλιά και αψαλίδιστη γενειάδα, που τους προσδίδει ιεροπρέπεια και η οποία προκαλεί αυθόρμητο σεβασμό εκ μέρους των πιστών.


Ας μην παραλείψω να καταγράψω ότι οι φωτογραφίες του Σεβασμιότατου στο περιοδικό είναι περιορισμένες (θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο λίγες), σε αντίθεση με άλλα περιοδικά Μητροπόλεων που δίνουν την εντύπωση ότι εκδίδονται για να αποθανατίσουν φωτογραφικά τους οικείους Ιεράρχες. Γεγονός που δημιουργεί πολύ κακή εντύπωση και για τους επισκόπους αλλά και για τη συντακτική επιτροπή ενός θρησκευτικού περιοδικού.


Η “Πνευματική Διακονία” αξίζει των δίκαιων επαίνων μας. Διακρίνεται για τη σεμνότητά της, την εκδοτική της αρτιότητα, τη σοβαρότητα και τον πλούτο των κειμένων πολλών καλών πατέρων και αδελφών που γράφουν άρθρα ή συντελούν στην έκδοση.

No comments:

Post a Comment